Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Milletin Oyu Ne İstiyor?

Milletin Oyu Ne İstiyor?

Şu an elimizde olan imkân ve aletler parlamenter bir sistemin işleyişi için düzenlenmiş durumda. Bu sistemin “demokrasi” dediğimiz uygulanışı doğrudan ya da temsili olarak yapılıyor. Doğrudan demokrasi için imkân olmadığına göre temsili demokrasiyi işletiyoruz. Bunun da yolu seçmek ve seçilmekten geçiyor.

            Bir kısım insan diğer büyük bir kısmın adına işleri yönetme ve yürütmeye talip oluyor. Aslında yapılacak iş ve işlemler belli gibi lakin aynı sistemin içinde birbirine taban tabana zıt yaklaşımlar da yok değil. O zaman sayısal olarak “artı bir” yapan yönetime geçmiş oluyor.

            Neden bu özeti yaptık? Yönetime geçenler yönetmek için başına geçtiği toplumdan, halktan, coğrafyadan başka bir yerden gelmiş değildir. Yönetime talip olanlar bizzat içinde bulundukları toplumun birer üyesi ve aynı zamanda yönetilen durumundadır. Millet olabilmenin şubelerinden biri de bu olsa gerektir.

            Millet, aslında kendisi işin başındaymış gibi yönetilmek ister. Bu yüzden tercihini yaparken kendi anlayışına, zihin yapısına ve inançlarına münasip olanı bulmaya çalışır.

            Ülke yeni ve taze bir seçimi bitirmiş oldu. Sonuçları herkes kendince değerlendiriyor. İnanmayıp şaşakalan da var, sevinçten göklere çıkan da. Beklentisi gerçekleşmeyen ürettiği bahanelerle teselli arıyor ama istatistik sayılara bir anlam yüklüyor ve sayısal çoğunluk galip olanı tabelada gösteriveriyor.

            Olan oldu, tarihin sayfalarına not düştü birileri, tarihin, sonrasında nasıl okunacağına sonrakiler karar verecek. Şimdiyse bakılacak en önemli nokta, “bu millet ne istiyor” sorusunun cevabının verilmesidir.

            Madem oyu millet verdi milletin ait olduğu öze kulak vermek elzemdir. Millet “milli” olana itibar eder. Şimdi “yerli ve milli” ifadesi nasıl zikredilmişse gereğini yapmanın da yolu biliniyor demektir.

            Millet, millet olarak kalabilmenin gereklerini yerine getirmek istiyor. Bu görevi onlar adına almış olanlar sorumluluğun ne kadar büyük olduğunu idrak etmek zorundalar. İdrake varmak için lazım olan her şey bu topraklarda mevcut.

            Şimdi iş başında olanlar bu oylar diyor ki size; yerli ve milli bir duruş neyi gerektiriyorsa bunu yapın. Bir başka devletle görüşürken de zihniniz bununla dolu olsun, sokağınızda yaşayan bir çocuğu gördüğünüzde de. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR