Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Oksimoron Adalet

Oksimoron Adalet

*ABD'nde ilk defa reşit olmayan bir okul saldırganının anne ve babasına kasıtsız adam öldürme suçlamasıyla dava açıldı. 17 yaşındaki Ethan, 30 Kasım 2021'de Michigan Oxford Lisesi'nde 4 öğrencinin ölümüne yol açan silahlı saldırı nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Ethan'ın 45 yaşındaki annesi Jennifer, jüri tarafından 4 kasıtsız adam öldürme suçundan yargılanacak. Anne'nin cezası 9 Nisan'da açıklanacak ve 15 yıla kadar hapisle karşı karşıya. Babası 47 yaşındaki James ise mart ayında ayrı bir duruşmada yargılanacak. Anne ve baba, oğullarının kullandığı tabancayı satın almak ve çocuklarının akıl sağlığı sorunları yaşadığına dair uyarıları görmezden gelmekle suçlandı. Kapanış konuşmasında savcı McDonald, jüriye Jennifer'in "çok basit bir önlemle bunu engelleyebilecekken rutin özeni göstermediğini" söyledi. Savcı McDonald "Mermileri kilitlemiş olabilirdi. Silahı kilitlemiş olabilirdi. Okula kendisine bir silah hediye ettiklerini söyleyebilirdi. Okula daha önce oğlunun kriz yaşadığını ve yardım istediğini anlatabilirdi," ifadelerini kullandı. Savunma avukatı ise oğlunun eylemlerinden sorumlu tutulamayacağını söyledi. Kimse bunu bekleyemezdi. Her ebeveyn gerçekten çocuklarının yaptığı her şeyden sorumlu olabilir mi? Bu vaka ebeveynler için çok tehlikeli bir durum dedi. Jennifer, duruşması sırasında kocasının saldırıdan sadece birkaç gün önce oğluna silahı erken bir Noel hediyesi olarak aldığını ve ertesi gün çocuğu atış poligonuna götürdüğünü ifade etti. Silahı evlerinde saklamaktan kocasının sorumlu olduğunu ve yalnızca atış poligonunda kullanılmasının da oğlunun sorumluluğunda olduğunu söyledi. Oğlunun bu kadar şiddetli bir eylemi gerçekleştirebileceğine inanmak için hiçbir nedeni olmadığını söyleyen Jennifer keşke onun yerine bizi öldürseydi dedi. Aile saldırının olduğu gün bir öğretmenin Ethan'ın masasında bulduğu şiddet içerikli çizim nedeniyle endişelendiği için okula çağrılmıştı. Ebeveynlere çizim gösterildi ve çocuğu danışmanlığa götürmeleri gerektiği söylendi. İddiaya göre oğullarını eve götürme önerisine karşı çıktılar ve o da sınıfa geri döndü. Daha sonra banyoya giren Ethan, sırt çantasında sakladığı tabancayla dışarı çıktı ve 30'dan fazla elden fazla ateş etti. Adalet daha da mantıklı olmaya başladı süper güç olan ülkede.

**Oksimoronlar beni her zaman rahatsız eder. İki çelişkili terimi yan yana getiren katmanları açmaya çalışarak beni tekrar tekrar düşünmeye zorluyorlar. Adaletin doğası gereği tam ve mutlak, doğru ya da yanlış olması gerekiyor. Terimin bütünlüğü, tam bağlılığımızı, gerçek adaletin mümkün olduğuna olan inancımızı gerektiriyor. Adalet sarayları var kasabalarda bile. Saray. Dünyamız bozuldu. Adaletsizlik, şiddet ve suç günlük olaylardır. Sorun hiçbir zaman çok uzakta değil ve sıklıkla burnumuzun dibinde; ama suça ve adaletsizliğe o kadar alıştık ki artık ona karşı duyarsızlaştık. Şehrin diğer ucundaki bir çetenin silahlı saldırısında birinin öldürüldüğünü duyduğumuzda gözümüzü bile kırpmıyoruz, sadece kanalı değiştiriyoruz. Suçluların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı ise başkalarına bıraktığımız bir şey. Ancak kötülük bize kişisel olarak dokunduğunda adalet soruları aklımızın ön sıralarına çıkar. Adaleti koruyacak bir sisteme ihtiyacımız var. Hukuk, barışı korumak ve adaleti korumak, vatandaşlarını suçtan korumak ve mümkün olan her yerde suçu önlemek için vardır. Bizi güvende tutmak için bu alanda çalışan cesur erkek ve kadınlara minnettar olmalıyız. Ancak kanunun çiğnendiğini biliyoruz. Çoğu zaman suçlular tespit edilemiyor ve birçoğu tespit edilse bile adaletten kaçıyor. Şiddet yanlısı suçlular yıllarca hapiste kalıyor ve incittikleri insanların vergileriyle geçiniyorlar ve yasa, zarar gören ailelere her zaman bir çare sunmuyor. Bazıları ise şiddet içermeyen suçlar nedeniyle makul olmayan cezalara çarptırılıyor ve sonsuza kadar sabıka kaydı tutuluyor. Bütün bunlar bizi şüphe ve umutsuzluk içinde bırakıyor. Dünyamızda adalet olabilir mi?

***Sonuç olarak, Beni tanıyanlar bilir ki hiçbir durumda tarzımı bozmadım. Baba tarafından çok muhterem az bilinen birinden dolayı uzun zamandır hukukla mücadelem var. 10 Yıla yaklaştı. Kendisi Ankara’da HSK ve Faruk Çelik ile arası iyiymiş. Durum korkunç. Ancak adliyeye düşen bilir. Kendilerinin her türlü iyi hal indirimleri var her zaman her şartta her iklimde cıva gibi… Mevcutla ulaşılabilir stabil tarafsız amaçlarımız farkındalıklarla aşılabilir. Şu imkânlarla modern şekilde eldekilerle kurumsallaşamaz. Oksimoron resmiyet, olağan seçimler pozisyonlarımızı uzatıyor. Çoğumuzun olanlardan cayamayız. Umutsuzluk gerekmeden, ulaşılabilecek durumlara uzaklık reaksiyonumuzdur. Bu hafta Antalya’da sel, Erzincan’da fıtrat, algı, yanılgı ve göçük… Teşhis peki nasıl, 1000 yılık yağmur 12dakikada yağmış, 10 milyon metreküplük göçük için her türlü tedbir alınmıştı ama ama, sonuçlarına bakarak projeler geliştirenler olacak. İcraat desen yok. Oksimoron bir durum. Sadece moronlar için geçerli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR