Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Önce Tedbir Sonra Sonrası

Önce Tedbir Sonra Sonrası

*Tedbir hayatın yarısı. Diğer yarısı ise yaşadığımız yere bağlı olarak şartlar, kurallar, kaideler, öngörüler v.b. Geçen şubat ayı unutulmaz oldu. Mart ayı, herkes için iyi geçsin. Güven en önemli histir. Birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. Sonuç olarak her doğanın sonu belli, kimler, nasıl anacak hayatımızın özet bu şekilde. 100 Yılda geçse hayata değer katmak her şeyden önemlidir.

**Volvo araç markası olmasından öte güven denilince ilk akla gelen marka. Volvo markası, 1927 yılında İsveçli Assar Gabrielsson ve Gustaf Larsson tarafından kuruldu. İlk otomobili olan Volvo Cars ÖV4’ü aynı yıl içerisinde piyasaya sürüldü. 1959 yılında İsveçli mühendis Nils Bohlin Volvo adına çalışıyordu. Çalıştığı zaman boyunca dünyanın ilk üç noktadan bağlantılı emniyet kemerini icat etti. Aynı zamanda; 1972 yılında arkaya dönük çocuk koltukları, 1991 yılında yan darbe koruması, 1998 yılında boyun zedelenmesi koruma sistemi ile perde hava yastığı, 2008 yılında şehir güvenliği sistemi ve daha fazla koruma önlemi de Volvo araçlarda kullanılır oldu. Wyant Grup, kendi internet sitesinde bu düşüncenin nereden geldiğine dair sorusuna cevap olarak; yenilikçiliği, kaza testi tesislerinin becerisi, kaza araştırma ekibinin varlığı gibi olduğunu belirtmiş. 3 Noktadan bağlantılı emniyet kemeri sayesinde bu zamana kadar 1milyon’dan fazla insanın hayatının kurtulduğu tahmin ediliyor. Tedbir öncelikli olan her zaman önde olacaktır. Şekil ve gösteriş sonra ve sonrasında olmalı.

***Tesla otomobil açık kodları yayınladığı zaman herkes şok oldu. Kodları paylaşarak gizemli bir durum olmadığını, isteyen herkesin yapabileceği özgüvenini ortaya koydu. Twitter üzerinde de aynı mantık geçerli. Elon Musk’ın Tesla’daki görev ve sorumluluklarını yerine getirip getiremeyeceğine dair endişeler mevcut iken, Musk’un Twitter’ı alması, milyarder iş insanının yönetim yüküne bir şirket daha ekledi. Teslanın hâlâ son derece iyi durumda olduğu ve önümüzdeki yıl uçuşa geçebilecek. 2023’deki gelirini 55% büyüteceği ve teslim ettiği araç adedini 45% artıracağı yönündeki tahminler gerçekçi. Hisse bu yıl şimdiye kadar 50%’den fazla değer kaybetmesine rağmen, temel verilerdeki bu büyümenin geleceğini gerçek. Tesla’nın 16% net pay açıklandı aynı segmentteki General Motors ve Ford için bu oranın sırasıyla 5% ve 6% oldu. İyi bir 2023 öngörüsüne ilişkin bazı veriler olarak 1,2 milyon adet sipariş alan tesla kamyonet piyasaya sürülecek. Küresel otomobil endüstrisinde yaptığı devrimlerle adını tarihe yazdıran Elon, tüm dünya ve hisse fiyatı açısından olumlu sonuçlar doğuran yeni elektrikli araçlar alanında dünyayı neredeyse tek başına değiştirse de aynı anda 5 şirketi yönetmek zor. Hisse fiyatına bakıldığında, Tesla hisselerinin bu yılki düşüş oranı yaklaşık 58%’e ulaştı. Günümüzde hisse alıp oyun gibi oynayanlar, yatırım nedir, master plan nedir, proje ve eser nedir anlasınlar. Her şeye proje demekle olmaz. Yürüyüşe bile proje diyen var. Yemek yemeği master plan sayanlar utansın.

****Sonuç olarak; herkesin tedbiri kaza gelene kadar geçerli olsa da ben her şeyin en iyisini bilemem, kibar insanların zayıf olduğunu düşünmem, kusurlarımı bilirim, kusursuz diyene asla inanmam, etikle yasalı ayıramayanların yaptıkları işleri onaylamam, empati kuramayan insanlara, insanmış gibi bakamam, herkesin hayatı kendine olduğu için özgürlük her şekilde ve şarta sınırı başkasının sınırında biteceğini düşünürüm, her zaman her söylenen doğru olmayacağını düşünerek zaman, mekan gibi şartları araştırırım. Volvo 1,8milyar dolara Çinlilerde artık. Değerleri projeleri bu paradan çok öte. Tesla'dan sonra bin çeşit elektrikli araç var. Tercihler güvenle ilgilidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR