Mustafa Çeçen

Mustafa Çeçen

RABBİM AKRABALIK ve KOMŞULUK İLİŞKİLERİNE SAHİP ÇIKANDAN RAZI OLUR.

RABBİM AKRABALIK ve KOMŞULUK İLİŞKİLERİNE SAHİP ÇIKANDAN RAZI OLUR.

İnsanoğlu dünyaya eşit gelmelerine rağmen statü., iş, teknoloji gibi sebepler insanların sınıflanmalarına bu durum ise toplum ve akraba ilişkilerini derinden etkilemektedir. Güven ve yardımlaşmanın yerini çıkar ilişkisi almıştır.

 

Yeni nesil insanlarımızda akrabalık ilişkileri çok zayıflamış, insanlar birbirlerine tahammül edemez hale gelmişlerdir. Günümüzde akıllı Telefonlar, internet çağı olmasına rağmen yine de ilişkilerimiz zayıftır artık Öyle bir hal alıyoruz ki  üst komşu alt komşusunu tanımıyor hale gelmiştir

 

SEVGİLİ KARDEŞLERİM  BİLMEZMİSİN Kİ HEPİMİZ TOPRAKTANIZ !

Kendine gel insanoğlu kendine gel etrafına dön bir bak. Gururmuş, kibirmiş sen zenginsin sen fakirsin kabre girdiğinde sana ne soracaklar kaç paran vardı diye mi soracaklar zora düştüğünde insanlardan medet beklerken ferah bir hayat sürerken neden kimseyi görmez gözlerin güç olarak gördüğünüz para ahirette ne işe yarar İnsanoğlunun başına paradan daha büyük bir bela gelmemiştir, gelmeyecektir de. Ünlü düşünür Sophokles paranın, insanoğlunun yeryüzünde fesat çıkaran en tehlikeli icadı olduğunu söyler. Kesin olmamakla birlikte parayı Lidyalıların icat ettikleri biliniyor. Tarih sahnesinden silinmeden önce insanlığa attıkları en büyük kazık. Kendilerinin de başına büyük belalar açmıştır. Örneğin paranın icadıyla, gözünü para hırsı bürümüş kadınlar  ve erkeklerin birbirine selam vermeyi diyalog kurmayı bıraktıklarını akrabalar arasında fitne çıkardığını  açıkça günümüzde görülmektedir. 

 

Akraba ziyareti, akraba ve komşu hakları aslında tüm müslümanlar için büyük emniyet gerektiren bir hukuktur Kul hakkı ne kadar önemli ise, akraba hakları kul hakkından ,insanın insanlar üzerindeki hakkından, komşu hakkından daha çok önemlidir. Son yıllarda artık bu akraba bağları tamamıyla kopmak üzere diye düşünüyorum. Akrabalar; inanan ve akraba hakkını bilenler için de oldukça önemlidir. Akraba ziyareti de bu haklardan biridir. Akrabalar aralarındaki ziyaret ilişkilerini kestikleri vakit araya şüphesiz soğukluk girer ve bu soğukluk neticesinde akrabalar birbirlerini arayıp, sormaz olurlar. Akrabalarla aranızda sorun var ise bile onları  oldukları gibi kabul etmeli ve yardım etmelisiniz unutmayalım ki her insan bir dünyadır yardımlaşmak akrabanı ve  komşunu ziyaret etmek Cenab-ı Hakkın sevdiği ve hoşnut olduğu hasletlerdendir.

 

Oysa ki akraba bağlarını koparan, akraba ve komşu ziyaretini kesen insanların rızkını da Allah kesermiş. Düşünenler için akraba bağlarını korumak ve bağları koparmamak çok zaruri ve önemlidir. Nasıl rızkımızın peşinden koşup hayatımızı devam ettirmek için çalışıyorsak akrabalarımızı ve komşularımızı ziyaret etmek o insanların dertleri ile meşgul olmak ta Rabbimizin rıza gösterdiği bir durumdur.  Tüm herkes için tabii ki geçerli değildir bu düşüncem.

Akraba hakkına inanan ve akraba hakkını bilen kişilerde var; örnek verecek olursak  zarif kimliği ile insana gerçek değeri veren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr Lütfi Şimşek özellikle gençlerin örnek alabileceği bir kişiliktir. Kapılarını herkese açık tutan dostları, akrabaları, ve sevdikleriyle devamlı ilgilenen ve ziyaretleri fazlasıyla yerine getiren bir kişi olarak bilinir camiada Dr Lütfi Şimşek başkanımızın bir  sözünü hatırlatayım  sizlere (dava insanlık davasıdır)Bu söz kendisine aittir. İnsanlığa kendisine adamış olan başkanımızı örnek almakta fayda olduğunu düşünüyorum  Nitekim bölgesel olarak değerlendirdiğimizde Doğu da, İç Anadolu da , Anadolu da bu bağlara halen önem ve değer insanlar da var. 

 

Hz. Peygamber efendimizin ve Ebu Zer (ra)  arasında geçen diyalog sizlere aktarmak isterim

 

Ebu Zer (ra) şöyle demiştir: 

"(Hz. Peygamber) bana, kendisi benden uzaklaşıp arkasını çevirse bile sıla-i rahmi kesmememi tavsiye etti.

Ayrıca acıda olsa hakkı söylememi emretti." 

 

 "Ebu Zer (ra) der ki: 
"Dostum Allah'ın Rasulü  bana: 
"Benden (mevki ve servet) bakımından üstün olan kimseye bakmamamı, daha çok benden aşağı olanlara bakıp halime şükretmemi, fakirleri sevmemi, onlarla yakınlık kurmamı (onları gözetmemi) öğütledi. Yine onlar, yüz çevirseler de akraba ve yakınlarımla ilişkimi sürdürmemi, Allah'a bağlılığım hususunda hiçbir kınayıcıdan çekinmememi, acı da olsa gerçeği söylememi vurguladı." 

 

Unutmayalım ! 

İnsan akrabası ile vardır ve kuvvetlidir.

Mutlu olmak için başarıya ulaşmak  için seveceğiniz bir eş, severek yaptığınız bir iş ,gerçekleştirmek istediğiniz bir düş  akrabalarınız ve komşularınız ile aranızı iyi tutmak yeterlidir.

 

SAYGILARIMLA   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çeçen Arşivi
SON YAZILAR