Musab Seyithan

Musab Seyithan

Ramazan Mektebinden, Merhamet Eğitimi Alabilmek

Ramazan Mektebinden, Merhamet Eğitimi Alabilmek

“Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” ayı olan Ramazan ayınıyaşarken, nefsimizi bir aylık yoğunlaşmış bir manevi eğitime tabi tutmalıyız.  Ramazan mektebinin müfredatına gönül vererek geçmiş on bir ayın muhasebesiniyapıp, gelecek on bir aya bedenen ve ruhen hazırlanan mü'minler, Rasûlullah’ın ifadesiyle; “Analarından doğduklarıgün gibi saf ve günahsız olarak” Yüce Mevlâ’mızdan inşallah “rıza” diploması alacaklardır.

Ramazan mektebinden geçer not alarak mezun olacaklar, mezuniyetlerineyakışan bir tavırla Ramazan'da edinecekleri iyi alışkanlıklarve ibadetlere olan düşkünlüklerini, hayatlarının devamındada sürdürmelidirler. Sadece Ramazan'da Allah'ın rızasınauygun davranıp, Ramazan'dan sonra içimizdeki nefis firavununun güdümünegirmeyi, İslam'la uzlaştırmak mümkün değildir. Aslında Müslüman,her ayını Ramazan, her gecesini de Kadir bilerek Rabbineolan kulluk vazifesini sürekli yapmalıdır.

Özellikle Ramazan müfredatının en öne çıkan konusu “Merhameteğitimi”dir.Merhamet, bütün iyiliklerin kaynağı olan insanî ortak bir değerdir.Kaynağı Allah’tır. Merhametin olmadığı ya da zayıfladığıortamlarda bütün kötülükler kök salar. Merhametsiz vicdanlar,şiddetin, öfkenin, şahsi menfaatin ve nefsanî arzuların tutsağıolur. İyilikler merhamet toprağında gelişir ve meyve verir.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz: Allah,mahlûkâtı yarattığı vakit, kendi nezdinde arşın üstünde bulunan kitabına "Rahmetim gazabıma üstün geldi" diye yazdı” diye buyurmuşlardır(Buhârî, Tevhid 15; Müslim, Tevbe, 14-16)

Merhamet, paylaşmak demektir. Allah Rasûlü: “Müminlerinbirbirine karşılıklı sevgi, şefkat ve merhametle muamelede, birtek beden gibi olduklarını görürsün. Bedenin bir uzvu rahatsızolduğunda, diğer organları uykusuz kalarak ve ateşlenerek onun acısını paylaşırlar”diye buyurmuştur. (Müslim, Birr, 66).

Öyleyse Müslümanlar, merhamet eğitiminde birbirlerine, bir bedeninuzuvları gibi davranmalıdır. Bu hadis, merhamet eğitimine çokönemli bir örnektir.Aslında müslüman her zaman merhametli olmak zorundadır. Ramazanda bu, zirve yapmalı ve on bir ayda gevşeyen manevi merhamet cıvataları bu ayda iyice pekiştirilmelidir.

Eğer bir baba, Ramazan akşamı evine geldiğinde yemek çeşitleriveya tuzu ile ilgili problem çıkaracak, bu konuda hanımını ve kızlarını kırarak evde yemek terörü estirecekse, o baba, Ramazan mektebinin merhamet eğitimindennasibini alamayacaktır.

Yüce Allah, merhameti insanoğlununfıtratına yüklemiştir. Bu konuda hayat Kitabımızda şöyle buyurur:“Kaynaşmanız/mutlu olmanız için size, kendi cinsinizden eşleryaratıp da aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de Allah’ınvarlığının delillerindendir.” (30Rum:21)

Dolayısıyla hayatındamerhamete yer vermeyen her kişi, fıtratını bozmuş demektir.Peygamber efendimiz buyururlar ki:Allah Teâlâ yeri ve gökleri yarattığı gün, yüz rahmet yarattı. Her bir rahmet, yerle gök arasını dolduracak kadardır. Bu yüz rahmetten yeryüzüne bir tek rahmet indirdi ki bu sayede anne yavrusuna, yabani hayvanlar ve kuşlar da birbirlerine merhamet ederler. Kıyamette ise O, bu rahmetin tamamı ile kullarına merhamet eder.” (Müslim, Tevbe, 21)

Peygamberimiz, Allah’ın rahmetinin enginliğini, bütün yaratılmışlarıkapsadığını, sevgi, şefkat ve merhametin karşılıklı olmasıgerektiğini bize öğretmekte ve eğitmektedir. İşte Ramazanmektebinde kendini bir nevi eğitim kampına alacak olan bir müslüman,Allah’ın kendisine vermiş olduğu bu merhamet nimetine uygun hareket etmelidir. Bu nimetin kadrini bilerek, Yüce Allah’ınkullarına gösterdiği rahmeti, kulları da hemcinslerine göstermelidir. Kendini siygaya çekerek “nerede yanlış yapıyorum”deyip eksiklerini tamir ederek “Rıza Diplomasını” almaya hak kazanmalıdır.

Allah Rasûlü; “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” buyurur. (Buhârî, Tevhîd, 2)

Peygamberimiz; merhametiyle, şiddet ve inadı eritmiş, taş gibikatı kalpleri yumuşatıp hamur haline getirmiştir. Merhamet eğitimindekibaşarısı, O’nun peygamberliğinin delili sayılır. Bize düşende O’nu örnek almaktır.

Yine Rasûlüllah (s.a.v) buyururlar ki: “Yakın akrabalarıyla bağınıkoparan merhametsiz kişi, cennete giremez.”(Buhârî, Edeb, 11)

Peygamberimizin bu hadisle verdiği mesaj:“Akrabaları ile bağlarını koparanlar merhametsizdirler.” Merhametsizlik sonuçtacennetten mahrum olmayı doğurur. Müslüman merhametten yanayer almalıdır. İhmal ettiğimiz akrabalarımızı Ramazan’daziyaret listesine alarak merhamet eğitimimizi tamamlamalı ve bir daha aynı hataya düşmemeliyiz.

Rasûlullah(sav): “Satış yaparken hoşgörülü, satın alırken hoşgörülü ve öderken hoşgörülü,anlayışlı ve merhametli olan insana Allahmerhamet eder” buyurdu. (Buhari, Büyu, 16, İbn Mace, Ticârât, 28)

Efendimiz, alışverişte ve insanî ilişkilerde de adaletle iş yapılması gerektiğini, haksızlığın merhametsizlikolduğunu belirterek merhamet eğitimi vermektedir.

Bu hadis doğrultusunda Ramazan ayı öncesi piyasaları gözlemlemeyeçalıştığımızda, merhametaçısından mahcup olmaktayız.Ramazan dolayısıyla fiyatlar nerdeyse iki katına fırlıyor. Hollanda’daçalışan bir müslüman kardeşim; “Hollanda esnafı, dinîgün ve bayramlarında fiyatlarda indirim uygular. Fakat ne gariptirki, Ramazanlarda bizde fiyatlar artar. Elin gâvurunun dinigünlere saygısını bizim müslümanlar neden göstermez?” diyeserzenişte bulunmuştu. İşte insanda merhamet eksikliği olursa,mala karşı hırs da artmakta ve “Nasıl olsa insanlar Ramazanda ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır” diyerek müslümanların Ramazanhazırlıklarını fırsata dönüştürmektedirler.İşte bütün bunlar, insanda merhamet fakirliğinden kaynaklananruh hastalıklarından ve kalp dağınıklığından başka bir şeydeğildir. Ramazanı fırsat bilerek bu defomuzu ıslah yönüne giderek kendimizi merhamet eğitimine almalıyız.

Bu ayı bu duygu ve düşüncelerle değerlendirip rıza diploması almaya hak kazanacak olan Ramazan mektebinin müdavim öğrencilerine ne mutlu!Onlara selam olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Musab Seyithan Arşivi
SON YAZILAR