Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Uzatma Zam-anlaması

Uzatma Zam-anlaması

2018 yazında başladı.
 
18 ay oldu, ivmemiz düştü.
 
2008 de teğet geçmişti.
 
2020 hızlı başladı, geçen süreye inat güzel şeylerde oldu.
 
Konya’da kurulan ASELSAN Konya Silah Sistemleri’nin ardından yanında bulunan 1.5 milyon metrekarelik alanın Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edilmesinin Konya sanayisine ve üretimine büyük katkı sağlayacak.
 
Konya’nın metrosu da olacak.
 
2019 nasıl geçti ise 2020 de farklı olmayacak.
 
Firmalar el değiştirdi. Devamı gelecek.
 
Türkiye'de 2020 yılında 8 milyar $’lık birleşme ve satın alma olması muhtemel.2019 yılında gerçekleştirilen 75 adet birleşme ve satın almaların 2.7 milyar $ tutarında oldu.
 
Yıl boyunca çıkan o hafta moda olan kurallar nasıl da unutuldu.
 
***Uzatmalar
 
            Çıkan yasalar çıktığı hafta çok popüler oluyor.
 
            Sonrasında aynı tas aynı...
 
            Yaya yolunda olan kazalarda ölen sayısından sonra çıkarılan yasaya ne oldu? Yollara çizgiler çizildi. Polisler bekledi ilk hafta alıştırmak için. Çizgiler silindi.
 
Ödemeler ve yaptırımlar ülkemizde caydırıcı olamıyor. Yollarda drift yapanlar genelde ödenecek olan ceza karşılığında araçlarını bırakıp gidiyorlar.
 
Hep aklımızda ilerleyen zamanda uzatılır, affedilir nasıl olsa diye düşünceler…
 
İlk 6 aydan sonra yapılandırmalar ötelemeler olacak gibi.
 
Şimdiden başladık.
 
***Finansmana güven lazım
 
            2020 için kritik durum enflasyonun beklenen enflasyon oranının altına düşüp düşmeyeceği ve daha da önemlisi bankada faizde olan para sahiplerinin buna inanıp inanmayacağıdır. Enflasyon beklenenin altına inmez ise ya da bankada faizde olan para sahipleri bu gelişmenin olacağına inanmazsa bu faizlerle mevduat çekmek pek mümkün olamayacak.
 
***Uzatmalar adaletten değildir
 
            Çinli düşünür Konfüçyüs “Devletin hazinesi adalettir” derken, büyük Hint lideri ve devlet adamı Gandhi, “Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız,” diye seslenmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, “Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır,” demiştir ve çok yakından bildiğimiz “Adalet Mülkün Temelidir” deyişi Hz. Ömer’e aittir. Acımasız orduların kumandanı Timurlenk bile, ”Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir,” derken adeta kazandığı zaferlerin altında yatan gerçeği açıklamıştır.
           
***Uzatmayan teknoloji
 
2018'de Londra merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica'nın Facebook'un, 87 milyon kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD'de yapılan ve Trump’ın zaferi ile sonuçlanan başkanlık seçimleri ile İngiltere'de Haziran 2016'da gerçekleşen Brexit için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte bir krize yol açmıştı.  
 
2.3 milyar aktif kullanıcıya ev sahipliği yapan Facebook, 1 milyar aktif kullanıcıya sahip Instagram ve 1.5 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan WhatsApp’ı da bünyesinde bulundurduğu için ‘sosyal medya devi’ lakabını sonuna kadar hak ediyor.
 
Temmuz 2019'da FTC ile anlaşan Facebook, 5 milyar $ ceza ödemeyi kabul etti. Bu rakam her ne kadar 'rekor ceza' olarak lanse edilse de 5 milyar $lık ceza Facebook'un 2018 yılındaki gelirinin %9'una denk. 45 milyar $ nakit rezervi bulunan Facebook, 2019'un ilk çeyreğinde (ilk üç ay) 15 milyar $ kazandığını açıklamıştı.
 
***Zamanlaması yanlış ekonomi
 
Rusya’dan başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşıyan TürkAkım Projesi'nin doğal gaz akışına başlaması Türk-Rus ilişkilerinde enerji alanında ileri bir aşama. Her biri 15,75 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip iki hattan oluşan proje özellikle Avrupa’nın güneyindeki ülkeler açısından da önem arz ediyor.
Çin’in treni, rus’un gazı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR