Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

İlahi Aşk’a adanmış hayatlar

İlahi Aşk’a adanmış hayatlar

Hz. Mevlâna, “Bize aşkı anlat!” diyenlere, “Ben ol da bil!” Der. Bu söz derin manalar içeren manidar bir sözdür aynı zamanda. Yine Hz. Pir başka bir sözünde; “Aşk, ateşten bir denizi mumdan kayıkla geçmektir. Kül olmadan asla geçemezsin.” Der. Bu söz; kül olmadan, (yanmadan) ve çile çekmeden aşka ulaşılamayacağına işaret eder. “Yoklukta varlığı bulmak” Aşığın ulaşabileceği yegâne arzusudur. Meşakkatlerle dolu bu çetin yolculuk, ancak İlahi aşkı içselleştirmek ve benlikten kurtulmakla mümkün hale gelir.

Hz. Mevlâna’nın haliyle halleşmeye muvaffak olan ve ilahi aşkın potasında kavrulmuş nice İslam âlimleri, arifler ve mutasavvıflar vardır. Bunlardan, Shems Frıedlander adındaki bir arifin ilahi aşka adanmış hayatından küçük bir kesit nakledeceğim sizlere.

SHEMS FRIEDLANDER (Şems Baba) : 1940 yılında, Rus yahudisi bir ailenin çocuğu olarak New York’ta doğan Friedlander, üniversiteden mezun olduktan sonra New York’ta grafiker olarak çalışmaya başladı. 1972 yılında Brooklyn Müzik Akademisine sema gösterisi yapmak üzere gelen Mevlevilerle tanıştı. On gün boyunca onları seyretti. İlk kez semayı orada izleyen ve heyecanlandığını belirten Friedlander, kuluse giderek semazenlerle tanıştı. Onları evine davet etti. Daha sonra tanıştığı Mevleviler tarafından Konya’ya davet edildi. O dönem hayatı keşfetme çabasında bulunan, Hinduizm ve Budizm’i araştıran Frıedlander, 1972 yılında Konya’ya geldi. Her şeyin o zaman aydınlanmaya başladığını ve yolun başında olduğunu keşfetti.

Türkiye’de Mevlevilerin önde gelen temsilcileriyle tanıştı. Birçok eseri o zaman okumaya başladı. Frıedlander, 1970’lerin başında Müslüman oldu. İbadetlerini yerine getirme konusunda büyük gayret gösterdi. Kendisine Müslüman diyen herkesin İslam’ın Şartlarını yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Kahire’de bir üniversite’de 20 yıl profesör olarak çalıştı. 2014 yılında İstanbul’a yerleşti. Her yıl özellikle şebiarus dönemlerinde Konya’da bulunmaya gayret etti.

İnsanın aradığı her şeyi Kur-an’da bulabileceğine işaret eden Frıedlander, bir konuşmasında şöyle dedi: “Allah, yarattığı her şeye bir koruma vermiştir. Aslan güçlü, hızlıdır. Kirpinin dikenleri vardır ve kendini korur. Bukalemun bunu renk değiştirerek yapar. İnsanı koruyan da Allah zikridir.”

Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafından sanat ve kültür alanında 2012’nin, “En etkili 500 müslümanı”ndan biri seçilen Frıedlander, tasavvuf hakkında yayınlanmış dokuz kitabın yazarıydı.

22 Kasım 2022 tarihinde rahmeti Rahmana kavuşan Shems Frıedlander, oğlu Nuri Frıedlander’in kıldırdığı cenaze namazının ardından vasiyeti gereği Konya’da bulunan Üçler Mezarlığında toprağa verildi.

Hz. Mevlâna ile aynîleşerek sonsuzluğa açılan kapıyı aralayan merhum; Shems Frıedlander’e (Şems baba) Allah’tan rahmet dilerim. Mekânı cennet, Makamı Âli ruhu şad olsun inşallah.

Allaha emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR