Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Affınıza sığınarak

Affınıza sığınarak

*Bu yıl şimdiden gözüken 2023 yılının hepimiz için af yılı olacağı, 2022 müjdeler yılıydı. 2023 Konya için başka bir açıdan Mevlana yılı. Ülkemiz için ise Cumhuriyetin 100.Yılı olarak kutlanacak. Elimizde yeniden temiz bir şekilde başlamak için çok güzel iki sebep var. Salgın sonrası değişimin farkında olmayanlar için tekrar edeyim yeni düzen geliyor. Meta evren, coinler, nftler, elektrikli araçlar, nesnelerin interneti gibi yeni olanlara alışmamız zaman alacak fakat bankalara bakarak anlamamız daha kolay olur, şube sayıları azalıyor, işlem hacimleri artıyor, temassız kullanım çok yaygınlaştı.

**Bireysel genç girişimci BiGG diye güzel bir yarışma olması ülkemiz adına ve gençler adına ümit vaat ediyor. Getir götür işleri yerine yazılım ve inovasyon 2023 de mevcut durumun daha iyiye gitmesi için gerekli. Kilogram başına dolar bakılacak tek endeks. Varank, bu proje ve programlar arasında yer alan Teknofestin artık bir dünya markası haline geldiğinden bahsederek, milli teknoloji ruhunu her yaştan insana aşılamak için çalıştıklarını, deneyap teknoloji atölyelerini 81 ilde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tübitak ve T3 Vakfı ile beraber kurduklarını kaydetti.

*** Makro düzeyde her türlü ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmenin temelinde; psikolojik olmak üzere her türlü sağlıklılığın sürekli kılınması ve yaşamın zevkli hale getirilmesinde en etkin faktörlerden biri girişimciliktir. Genel olarak ekonomik krizlerin önlenmesi ve neden olduğu problemlerin çözümlenmesinde, istihdamın arttırılması ve işsizlikle mücadelede, kültürel zenginlik ve çeşitliliğin küresel boyuta taşınmasında, yeryüzünün bütün coğrafyalarında insanlık refahının yükseltilmesinde, girişimcilik önemli rol oynamaktadır. Bilginin üretilmesi ve üretim sürecine yansıması, ürün ve hizmetlerde çeşitlilik ve kalitenin sağlanması, insan istek ve ihtiyaçlarının karşılanması, inovasyonun gerçekleştirilmesi, yoksulluğun minimize edilmesi, dezavantajlı grupların aktifleşerek sosyal hayata katılması, ekolojik duyarlılığın yükseltilmesi, bireyin finansal başarı kazanma, iş güvencesi sağlama ve hayallerini gerçekleştirmesi gibi bir çok etkinliğin kaynağında girişimcilik vardır. Girişimcilerin, ülkenin ekonomisi ve istihdamına katkıları yanında, özellikle ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, toplumsal kültürlerini farklı bir ülkede tanıtma ve yaşatmada, önemli bir rol üstlenirler. Girişimcilerin, ulusal ve küresel alanda kendilerinden bekleneni etkin bir biçimde yerine getirebilmelerinin, birtakım niteliklere sahip olmaları ile yakından ilişkili olduğu söylenebilir. Girişimcilerin girişimcilik nitelikleri konusundaki algıları, yönetsel girişimcilik algısı, temel girişimcilik algısı ve işe yönelik algı şeklinde 3 temel faktör altında gruplandırılır. Girişimcilerin risk alma, dürüstlük ve güvenilirlik ile ilgili algıları, temel girişimcilik nitelikleri boyutunda; planlı olma, doğru işi doğru zamanda yapma, çok çalışma ile ilgili algıları, işe yönelik girişimcilik nitelikleri boyutunda incelenmiştir. Katılımcı liderlik anlayışı, yetki devretme, beşeri ilişkilerde uyumlu olma, cesaret ve inançla engellerin aşılabileceğine inanma, yenilik ve değişimlere açık olma, bireysel ve özgün fikirlere sahip olma konularındaki algılar ise yönetsel girişimcilik nitelikleri boyutunda ele alınmıştır. Girişimcilerin her bir faktörü yönetsel algı, işe yönelik algı ve temel girişimcilik algısı, girişimcilik niteliği olarak önemli bulduğu belirlenmiştir.

****Sonuç olarak; Mevcut durumun daha iyi olması için ülkemizin en önemli değeri olan gençleri el üstünde tutmak herkesin görevidir. Diğer ülkelere baktığımız zaman gençler ülkenin geleceğidir. Girişimci gençler ise en değerli olanıdır. Yaptıklarını desteklemeliyiz. Girişimin ülkesi olmuyor, nerede vergi az, nerede destek çok, nerede adalet iyi oradalar. Uluslararası şirketlere baktığımız zaman merkez bir yerde üretim bir yerde arge bir yerde ürge bi yerde… Affınıza sığınarak şunu belirtmeliyim tren kaçtı, yeni hızlı farklı bir trenle yetişmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR