Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Daha iyi kamu hizmeti için; Teknoloji

Daha iyi kamu hizmeti için; Teknoloji

Kamu kurumlarının, vatandaşlarına karşı sorumlulukları var. 
Gelişen teknoloji ile hizmetlerin kapsam ve mahiyeti tamamen değişti. Türkiye’de hizmetin hızı ve şekli de ciddi anlamda değişti ve gelişti. Ancak yakalanan bu hız özel sektör kadar değil henüz.
Kamu kurumları, vatandaşların beklentilerini karşılamada zorluklarla karşılaşıyorlar. Teknolojideki ilerlemeler yardımcı olabilir, ancak zorlukların öncelikle üstesinden gelinmesi gerekir.
 
Kamuda teknoloji
           
            Kamu kurumları, nesnelerin İnterneti, analitik gibi teknolojileri nasıl kullanıldığını öğrenmeli. Trafik akışının daha iyi olmasına yardımcı olmak için sensörler eklemelidir.
 
            Dijital bir ortam benimseyen kurumlar farklı veri kaynaklarını bir araya getirebilirler. Bu, daha bilinçli kararlar vermek için farklı kurumlar ve düzeyler arasındaki bilgileri daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
           
            Kamu ayrıca işlemleri güvenli tutarken şeffaflık sağlamak için blok zincirini de kullanabilirler. Blok zincirinin fon aktarma ve kayıtları güvenli bir defterde tutma gibi işlevleri yerine getirme potansiyeli büyüktür. Yapay zekâ, kurucu hizmet deneyimini, sahtekârlığı, israfı ve kötüye kullanımı daha iyi tespit etmek için otomatikleştirebilir.
 
            Artırılmış gerçeklik ya da AR, hesaplamada bir sonraki büyük değerler dizisi kayması olarak adlandırılır. Kamuda değişmesi, gelecekteki potansiyeline etki eder. Bu ileri teknoloji, örneğin, toplu taşıma ve acil servis araçları için gerçek zamanlı verilerle AR ön cam ekranlarında kullanılabilir. Artırılmış gerçeklik, polisin acil durum veya felaket senaryolarına verdiği tepkileri yerine getirmesine ve vatandaşların hazırlanmalarına yardımcı olur.
 
            Farklı teknolojilerin uygulanması için ihtiyaçlar ve zaman çizelgesi, kamu ve belediyeye bağlı olarak değişir. Vatandaş belediye yönetimlerinin, kamudan teknolojik olarak daha hızlı ilerlemesini bekliyor.
 
Kamu sektörünün zorlukları
           
            Kamu sektörü, diğer sektörlerde popüler olan teknolojiden yararlanırken, aynı zamanda benzersiz zorluklarla da karşı karşıyadır. Teknolojiden az yararlanan birçok kamu kurumu, görevini vatandaşların beklediği şekilde yerine getiremiyor.
 
            Düzenleyici kısıtlamalar ilerlemeyi zorlaştırabilir. Kamu kurumları, vatandaşların ve gizli bilgilerin güvenliğini sağlamalıdır. Kurumlar arasındaki organizasyonel genişliği hala daha karmaşık.
 
            Nesnelerin İnterneti ve makine öğrenimi gibi yenilikçi teknolojilerden tam olarak yararlanacak şekilde modernize etmelidir.  Önümüzdeki 10 yıl içinde kamu eski sistemlerin işletilmesini ve bakımını ortadan kaldırarak tasarruf sağlamalı. Vatandaşlarına daha iyi dijital hizmetler sunan daha verimli bir kamu olacaktır.
 
            Kamu sektörünün de teknolojinin kullanılmasını sağlayan politikaları benimsemeli. İleri teknolojiyi benimsese bile, politikalar kullanımını desteklemiyorsa bunu kullanamayabilir. Başarı için kritik olan, yeni teknolojinin benimsenmesine uygun olarak gerçekleşen politika değişikliğidir. Bu, mobil cihazlarda vatandaş hizmetlerinin etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceği ve beklenen uyarıları kullanıp kullanmama gibi sorular üzerinde anlaşma gerektirir. 
 
            Doğru yaklaşıma sahip olmadığınız sürece, teknolojiniz, teknolojinizi kontrol eden ve bunlardan faydalanan insanlarınız yerine, insanlarınızı kontrol edecektir.
Atıkları azaltmak ve sadece bu hizmetlerin dağıtımını geliştirmek değil aynı zamanda önemli tasarruflar yapmak gerekir.
 
            İnsanların teknolojiyi nasıl kullandıkları e-posta kullanımı ile orantılıdır, başlangıç ​​noktası e-posta kullanırken kaybedilen zamanı tasarruf etmekle olur.
 
            Teknoloji kullanımının insan tarafı ele alınmadıkça, kötü davranışlar, atık üretimi ve iyi bir kamu hizmeti sunmak zorlaşır. E-posta kullanımına ilişkin araştırmalar, çoğu kişide şunları gösterdi. Önemli miktarda atık, aşırı trafik hacmi, ciddi zorlayıcı davranışlar ve sorun daha da büyüyor. Bu büyüyen soruna cevap, insanlara daha fazla teknoloji atmak değil, onları başkalarının zamanına ve toplumsal olarak daha sağlıklı olmasına uygun şekilde kullanmaya teşvik etmektir.
 
            İnsanlar e-postada % 29 daha az zaman harcasa, gelen kutularında % 35 daha fazla yer olur, % 64 daha az stres hisseder, % 78 daha fazla konuşur ve insanlar günde 49 dakika tasarruf eder, her yıl ekstra bir ay kazanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR