Erol Çimen

Erol Çimen

Fitne Kazanı

Fitne Kazanı

Fitne imtihan demektir. Anarşi, bozgunculuk, günah, şirk, bela ve daha başka manalara gelirse de ekseriya bölücülük anlamında kullanılır.
 
Fitne Müslümanlar arasında bölücülük yapmak, onları sıkıntıya zarara, günaha sokmak, insanları isyana kışkırtmak demektir.
 
Fitne çıkarmak haramdır. Kur’anı Kerim de fitne çıkaranların Cehenneme atılacağı ve fitne çıkarmanın adam öldürmekten daha kötü olduğu, fitne çıkarana Allah’ü Teala’nın lanet edeceği bildirilmektedir.
 
Fitneye sebep olan pek çok kötü fiil ve davranış, toplumları içten içe yiyerek temelden çökmelerine neden olur. İslam dini fitneyi şiddetle yasakladığı gibi, fitneye götüren fiil ve davranışları da yasaklar. Bu itibarla müminler toplumun huzur ve barışı bozucu fitneye sebep olabilecek tavırlardan sakınırlar. Fitneye kaynaklık edebilecek insanlar ya da anlayışlar konusunda toplumlar bilinçlendirilir.
 
Fertlerin manevi değerlerine ve toplumun birlik ve beraberliğine zarar veren fitneye zemin oluşturan tavırlar karşısında fertlerin sorumluluğu yanında eğitimcilere ve yöneticilere de büyük sorumluluklar düşmektedir.
 
Fitne hakkında Ayetler:
 
-“Fitne çıkarmak adam öldürmekten daha kötüdür.”(Bakara-191)
 
-“Fitne tamamen yok oluncaya kadar kafirlerle savaşın”(Bakara-193)
 
-“Kafirler birbirlerinin dostları, yardımcılarıdır. Eğer Allah’u Teala’nın emirlerini yerine getirmez, kendi aranızda dost olmazsanız yeryüzünde kargaşa, fitne ve büyük fesat çıkar”(Enfal-73)
 
Fitne hakkında Hadisler:
 
-“Fitne uykudadır fitneyi uyandırana Allah lanet etsin.”(İ.Rafii)
 
-“Din dünya menfaatine alet edilince fitneler zuhur eder.(A.Rezzak)
 
-“Fuhuş yayılınca fitne çoğalır.”(Deylemi)
 
-“Fitneler artmadıkça, kıyamet kopmaz.”(Buhari)
 
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “bir yerde fitne kazanı kaynamaya başlamışsa o yerde bereket olmaz.”
 
ALLAH hepimizi fitne belasından korusun. Amin. Selam Ve Dua İle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR