Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

Geleceğin yankısı Havva Didar Çağlarlar

Geleceğin yankısı Havva Didar Çağlarlar

Gaibi Allah’tan başka kimse bilemez, ancak bazı şeyler vardır ki önceden kestirilebilir. Konya Kitap Günlerinde tanıdığım Havva Didar Çağlarlar ismini bir kenara not etmek gerektiğini hemen anladım ve onun gayretine, cüretine bakınca da adeta gelecekten bir yankı olduğunu düşündüm.. Çağlarlar’ın yazarlığına geçmeden önce, orada, standında gördüklerimden bahsetmem lazım. Daha ilk gün kendi kitaplarımı açmak için Selçuklu Kongre Merkezine vardığımda, hemen yanımda bana komşu olan bölümde müthiş bir hareketlilik, bitimsiz bir enerji ve taze bir heyecana tanık oldum. Genç bir baba ve 16 yaşında gencecik bir kız, masa üzerine yaydıkları kitaplarla uğraşıyorlar, etrafına astıkları afiş ve flamalarla ilgileniyorlardı. İlk bakışta yazar olan baba zannetmiştim ama flamada gördüğüm yazı gerçeği anlamamı sağladı birden: 15 yaşında genç yazar. Evet, bir yıl önce yazdığı kitabı: Sonsuz Yansıma bu yıl çıkmış ve Havva Didar Çağlarlar fuarda hak ettiği yeri almıştı. Hak ettiği diyorum çünkü daha sonra okuduğum romanında bunu net bir şekilde gördüm.

Daha önce okuduğum genç yazar ve şairlerin eserlerinden dolayı bende hâsıl olan; ne kadar yetenekli olursa olsun genç bir yazarın bilgi birikimi, kelime haznesi ve yazma alışkanlığının yeterli olmayacağı düşüncesi Çağlarlar’ın romanını okuduktan sonra büyük ölçüde değişti. Değişti çünkü anlatım yeteneği, evren oluşturma gücü ve hayal dünyasındaki genişlik, gençliğinin bütün handikaplarını alıp götürmüş. Ancak ve elbette ki her eserde olduğu gibi Sonsuz Yansıma’da da eleştirilecek yerler var, bu da çok doğal.

Roman bir gurup gencin maceralarını fantastik bir dille anlatıyor. Akış güzel, konu kendi içinde tutarlı ve okuyucuyu kendine çeken bir dinamiği de var. Romanda dikkatimi çeken bir unsuru Havva Didar’a özellikle sordum; neden yer ve kahramanların isimlerini yabancı isimler olarak tercih ettiği idi. Bu soruya şu cevabı verdi genç yazarımız: “Yer bakımından kendi dünyamı oluşturmak istiyorum yazdığım her yazı da evreni aynı tutup özelliklerini değiştirmek ve kendi kafama göre dizayn etmek için. Kişilerde ise Türkçe isimler kullanınca gerçek hayatta o isimdeki kişinin adıyla ona söylermiş gibi olur kendini olumlu ya da olumsuz etkiler, farklı anlamlar çıkabilir diye kullanmak istemedim.” Evet, genç yaşına rağmen böylesine ince duygulara da sahip pırıl pırıl bir yazarımız Havva Didar Çağlarlar. Diğer dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi de bölüm başlarına aldığı kısa veciz sözlerdi. Birkaç tanesini buradan da paylaşmak isterim: “Umarım sınırlarınızı iyi biliyorsunuzdur, ama bu sınırların içinde kalmayın.” “Hoşça kal demek kolay, güle güle giden için.”

Şimdi kendi kaleminden yazarımızı tanıyalım: “24.09.2007 yılında Konya’da doğdum. İlkokulu lale Kolejinde bitirdim. 3. Sınıfta amcamın getirdiği kitaplarla okumayı sevmeye başladım. 4 sınıfta sınıf öğretmenim ”öğrencilerimden birinin kitabını okumayı isterim” gibisinden bir şeyler söyemişti. İlk o zaman yazmayı aklıma koydum ve denedim. Ortaokulu Şehir Kolejinde tamamladım. Ve o zamanlarda okuduğum kitapları saymayı bıraktım. LGS için ara versem de yaz tatilinde okumayı devam ettirdim. 9 sınıfta wattpad okumaya başladıktan sonra, “burada yazsam nasıl olur acaba?” diye düşünürken, bir arkadaşımın motivasyonu sayesinde cesaretimi toplayıp tekrardan yazmaya başladım. Uygulama üzerinden arkadaşlar edindim ve onlardan güzel geri dönüşler aldım. 10 sınıfın başında edebiyat öğretmenime yazdıklarımdan birini okuttum. Onun da kitap çıkarabiliriz düşünceleriyle kasımın başlarında ilk kitabım Sonsuz Yansıma’yı ya yazmaya başladım. Aralığın sonları gibi metni tamamladım. 23.05.2023 tarihinde ise kitabımı elime alıp okulumda ilk imzamı verdim. Okul ve yazın hayatıma böylece devam ediyorum”

Evet, Çağlarlar henüz başında olduğu hayatını böyle özetliyor. Yazımın sonunu Çağlarlar ailesine özellikle baba Cem beyden söz etmek istiyorum. Kızının arkasında kale gibi duran ve onun bu yazarlık hayatını kolaylaştıran müdahaleler yapmaktan geri durmayan bir gayret içinde gördüm kendisini. Annesi ve kardeşleri de ilgilerini eksik etmediler 10 gün oyunca Havva’dan. Doğrusu böyle bir ailede bulunması kendisi için büyük bir şans.

Umarım ve dilerim ki Havva Didar bu yazma eyleminde devam eder ve Konya’mızdan, ülkemizden büyük bir yazar çıkar. Bu potansiyel onda fazlası ile mevcut.

Sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR