Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Hiç Fahri Olmasa

Hiç Fahri Olmasa

            Teknoloji de desek, ekonomi de desek bunların ikisi de çok kolay anlatılamıyor.
 
Mecburen teknik terimler kullanmak gerekiyor. Tek kelime ile bir cümle hatta paragraf anlatılabiliyor.
 
Basit anlatmaya çalıştıkça gözüken, herkes anlayabildiğini değil hissettiğini söylüyor. Fahri müfettişler, fahri doktorlar ve bunun gibi gönüllü gözüken ama iş yaparken gerçek olamayacak kadar komik kararlar alanlar artık olmamalı.
 
Fahri doktora kim muayene olur?
 
Fahri müfettişin yaptığı her daim doğru mudur?
 
Fahri marangoz yok ise neden çok ciddi mesleklere fahri ünvanlar vardır?
 
Ülkemize ve bize zaman kaybettiren bu terimler artık ortadan kalkmalı çünkü bazı trenleri artık yakalamayacağız.
 
***O Tren artık kaçtı. Farklı bir yöntem olmalı…
 
            Çin'den Avrupa'ya yük trenleri 2020'nin ilk sekiz ayında sefer sayısı 7600'ü buldu. Geçen sene boyunca gerçekleşenlerin %90'ı. Trenler Korgos'tan Kazakistan'a, oradan da Rusya üzerinden kabaca Hamburg istikametine yol alıyor. Mesele jeopolitik değil, aslen coğrafya. Korgos 43'üncü paralelde. Londra ve Hamburg 51 ve 53'te. Kars ise 40'ta. Demem o ki, trenler kuş olsa dahi önce 333 km güneye uçmazdı. Zira istikamet kuzeybatı. Topografyaya hiç girmiyorum, Rus stepleri vs dağlar, denizler.
 
***Dünya 2.siyiz
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Edirne'den giren bir vatandaşımızın Hakkari'ye kadar hem bu doğal alanlarımızı hem kültürel alanlarımızı hem de şehirlerimizin en önemli lokasyonlarını birbirine entegre edecek, bağlayacak bisiklet yolları projemizi inşallah yapıyoruz.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizle Türkiye'ye örnek olacak bir bisiklet yolu master planı hazırladık. Bu plan çerçevesinde Konya'mız şu an dünyada en fazla bisiklet yolu olan 2. şehrimiz. 2030 yılına kadar bisiklet yollarını 750 kilometreye çıkaracak çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle yapıyoruz." dedi.
Hollanda merkezli otel rezervasyon devi, Ticaret, Maliye ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli görüşmeler yürütmüş. Yapılan görüşmeler sonucunda da Booking yetkilileri, Türkiye'de ofis açıp 500 bin TL teminat ödemeyi kabul etmiş. Edinilen bilgilere göre Booking'in Türkiye ofisi, birkaç gün içinde açılacak.
Mahkeme, Booking'in haksız rekabete yol açan ifadelerini de kaldırma kararı aldı. Buna göre "booking.com olarak en iyi fiyatları garanti eden bir internet sitesi kurmayı amaçlıyoruz", "En düşük fiyatlar" ve "Booking.com hem şehirlerde hem de deniz kenarı veya kırsal bölgelerde en iyi otel fiyatlarını garanti etmektedir" gibi ifadeler, internet sitesi ve mobil uygulamalardan kaldırılacak.
 
 
 
 
***Sivil Toplum Kuruluşları da artık hedefte.
 
            Dijital Savunma Raporu’ndan elde edilen veriler, siber korsanların her geçen gün teknolojilerini ve taktiklerini geliştirdiklerini; dolayısıyla siber tehditlerin giderek daha komplike bir hal aldığını ortaya koyuyor. Siber korsanlar, pandeminin başında yoğunlaşan toplumsal endişelerden faydalanarak sağlık kurumlarına saldırdıkları gibi, insanların merak duygusunu ve bilgi edinme ihtiyacını kullanarak her gün yeni döngülerle sistemlere saldırıyorlar.
 
Raporda, son dönemin yükselen siber tehdit trendleri arasında kimlik hırsızlığının ve sivil toplum kuruluşları / dernekler gibi devletlerle bağı bulunan çok paydaşlı kurumlara yönelik saldırıların dikkat çektiği belirtiliyor.
 
***Teknoloji ve katma değerli ürünler
 
Google vb. büyük teknoloji şirketleri Yapay Zekâ hocalarını üniversitelerden ayırıp kendi kadrolarına alıyor. Böylece yapay zekâ araştırmaları kapalı duvarlar arkasına itiliyor.
 
Hafta içi Apple ve Amazon şirketlerinin değerinin 1 günlük artışı, tüm Türkiye’deki toplam değeri kadar oldu.
 
Türkiye'nin yaklaşık 180 milyar dolar olan yıllık ihracatının ortalama kg. değeri yaklaşık 1,2 $/kg. Gelişmiş ülkelerde bu 4-5 $/kg değerine kadar çıkabiliyor. Bazı yüksek katma değerli ürünlerimizin kg. başı değerleri.
 
 
Sonuç olarak;
 
195 ülkenin 189’una vizesiz giren Japonların atasözü “ Senin değilse alma, doğru değilse yapma, gerçek değilse söyleme, bilmiyorsan sus.”
 

İngiliz Atasözü “Allah’a, Cennete, Cehenneme inanmadan iyi olmak marifettir, öteki
 türlüsü alışveriş oluyor, pazarlık oluyor.”

Çin Atasözü ”Oturan üç bilgin, yürüyen bir salak kadar yol alamaz.”

Ve Bizim Atasözlerimiz.

Bal tutan parmağını yalar.
Devletin malı deniz, yemeyen domuz.
Yemeyenin malını yerler.
At binenin, kılıç kuşananın.
Kol kırılır, yen içinde kalır.
Söz gümüş ise sukut altındır
Komşuda pişer bize de düşer
Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın
Üzümünü ye bağını sorma
Köprüden geçene kadar ayıya dayı de.

Durumumuzu atasözü sandığımız bu sözleri kullanmayarak düzelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR