Erol Çimen

Erol Çimen

Kamusal Alan

Kamusal Alan

Kamusal alan modern toplumlarda toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce söylem ve eylemlerin üretildiği, geliştirildiği ortak toplumsal etkinlik alanına işaret etmek için kullanılan bir kavramdır. Her türlü çıkardan arınmış, devlet otoritesinin  baskısı ve buyruklarından, sermaye egemenliğinden bağımsız bir alandır.
 
Kamusal alanın modern toplumlarda bağımsız sivil kuruluşlar tarafından oluşturulan, eleştirel ve özgürleştirici ifadenin hayat bulduğu platformlar olarak görmemiz gerekir.
 
Kamusal mekan ise nisbeten daha tanımlı ama yine de henüz sınırları tam belirlenmemiş kavramlardır.
Kamusal mekan denince, toplumda herhangi bir ayırım yapılmadan her bireyin kullanımı düşünülerek yapılmış açık ve kapalı mekanlar algılanır. Çoğu bu tip mekanların sahibi devlet ve  işletmecisi devlet ve yerel yönetimlerdir.
 
Kamusallık ise herkese açıklık ile tarif edilmelidir. İster kapalı mekan, ister kentsel açık mekan olsun kamusal mekan derken erişebilir, yani genel kullanıma izin veren yapı gurupları ya da kentsel açık alanlar ifade edilmektedir.
 
Kentsel kamusal alanlar üzerinde kolaylıkla uzlaşılabileceği gibi herkesin kullanımına açık olanlar parklar, meydanlar ve sokaklardır.
 
Kamuya ait bir yapı hiç te kamusal alan olmayabilir. Sözgelimi Milli İstihbarat Teşkilatı yapısı kamusal bir yapı olsa bile, kamusal olmayan bir kamu malıdır.
 
Kamusal binalar hastane, karakol, adliye, savcılık, müze, tiyatro, sinema, sosyal hizmetler için yapılan binalar, kütüphane, sergiler, esnaf sanatkar odası ve ibadethanelerdir.
 
Kamu hizmeti gören bütün binaların, belediyelerin hizmet binaları, adliyeler, sağlık ocakları, hastaneler, belediyeler, valilik ve kaymakamlık binaları ve bu binalar içinde yer alan il ve ilçe müdürlükleri, özel okullar, dershaneler, kurslar, gibi özel eğitim kurum binaları, tıp merkezleri, sağlık hizmeti yapan binalar, imalathaneler, ticarethaneler, spor salonları ve kültürel aktivitelerin yapıldığı yerlerin koridorları dahil tüm kapalı mekanları ile okulların bahçeleri sigara içme yasağı olan alanlardır.
 
ALLAH hepimizi sigara illetinden korusun. Amin.
 
Selam Ve Dua İle
                                                                                                                                   
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR