Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Katar, Futbola Ne Katar?

Katar, Futbola Ne Katar?

*Futbolun sadece futbol olmadığını bu dünya kupası ile herkes anlamış oldu. Futbol, milenyumdan zamanımıza ciddi bir endüstri. İngiltere’de 12. Yüzyılda kuralları olmadan, 18. yüzyılda ise devlet ve kilisenin toplum değerlerini kötü etkilediği savıyla yasaklanmış olmasına rağmen birçok okulda 100 yıl organize bir şekilde takımlar kurularak, ellerin ve ayakların birlikte kullanılmasıyla genellikle toplumun elit kısmını peşinden sürükleyen bir oyundu. Dünya kupası, futbol için en büyük organizasyon.

** Katar’ın bütçe açısından daha önceki dünya kupalarından farkı yok. 2022 dünya kupasının diğerlerinden farklı kılan ise turnuvanın düzenlenmesi için gerekli olan altyapının finansmanı. Önceki kupalarda ev sahipleri organizasyonu büyük ölçüde mevcut altyapıyı bazı yenilemelerle birlikte mevcut stadyumlar, mevcut ulaştırma altyapısı, vb. kullanarak yapmıştı. Katar ise her şeyi bu kupa için sıfırdan yaptı ve bunun için toplam 220 milyar$ harcadı. Kupa için inşa edilen 7 yeni stadyum ve elden geçirilen bir stadyum çok gündemde yer aldıysa tüm bunların yatırım maliyeti sadece 9 milyar$ civarında. Geri kalan yatırımlar ise yolcu taşımacılığı altyapısı 36 milyar$ harcanarak yapılan Doha metrosu, yeni havalimanı, hoteller, su ile gıda tedariki ve güvenlik hizmetleri için yapıldı.

*** Dünya Kupası topları her zaman turnuvaya giden en önemli olaylardan biridir. 2010 Güney Afrika'nın Dünya Kupası topu Jabulani'den 2014'teki Brazuca'ya, Dünya Kupası topları her zaman turnuva heyecanına öncülük ediyor. Bu kez resmi Dünya Kupası topu Al Rihla. Katar'ın Dünya Kupası ev sahibi olarak yolculuğunu ifade eden yolculuk anlamına gelir. Dünya Kupası topunun içine yerleştirilmiş bir atalet ölçüm birimi IMU var. Bu, hakemlerin ofsaytlara ve top vuruşu puanlarına çok daha hızlı karar vermesine yardımcı oldu. Aslında, veriler video operasyon odasına saniyede 500'den fazla kez gönderilerek oyunun hiçbir unsurunun kaçırılmaması sağlar. FIFA, topun en son teknolojiden yapıldığını da belirtmişti. Dayanıklılığı ve ağırlığı, uçuş sırasında turnuva tarihindeki herhangi bir önceki maç topundan daha hızlı hareket etmesine yardımcı oldu. Temel olarak, tüm sporlarda teknolojik olarak daha gelişmiş bir top yok.

Turnuva için ev sahibi ülke olarak seçildiğinde Katar'ın futbol stadyumlarına sahip olmadığı herkesçe bilinirdi. FIFA, turnuvanın daha soğuk kış aylarında oynanmasını sağlayarak tepki çekti. Turnuva maçları için Katar çevresinde çeşitli stadyumlar inşa edildi. Tüm bu stadyumlar arasında ortak olan ise soğutma teknolojisiydi. Her stadyumun dışında inşa edilmiş bir enerji merkezi kuruldu. Bu enerji merkezi, soğutulmuş suyu stadyumun etrafındaki çeşitli boru hatlarına ve sahanın kendisine itmekten sorumlu. Soğutulmuş su daha sonra soğuk havaya dönüştürülerek tüm stadyuma iletildi.

2022 FIFA dünya kupasında gol çizgisi teknolojisi ile birlikte bu teknolojinin en gelişmiş versiyonu kullanıldı. Sistem esasen hakemlere gollerle ilgili nihai kararlarını vermelerinde yardımcı olmak için kullanılır. FIFA, topu takip eden 14 adet yüksek hızlı kamera kullanarak bu teknolojiyi geliştirdi. Maç görevlilerine sonucu bir saniyeden daha kısa sürede gönderebilecekler. Teknoloji tarafından gönderilen veriler daha sonra 3 boyutlu bir animasyonla görselleştirilir. Hayranların yayıncı aracılığıyla TV ekranlarında görebilecekleri bu 3D animasyon.

Profesyonel futbolcular her zaman oyunlarını geliştirmek isterler. Bu öncelikle takımlarının verdiği verilerle mümkün olsa da FIFA ve FIFPRO bu oyuncuların işini çok daha kolaylaştırdı. Her maçın bitiminde, oyunlardaki performanslarını derinlemesine bir analizi sunuldu. Bu uygulama, oyunculara gelişmiş futbol veri ölçümleri ve fiziksel performans ölçümleri gibi veriler sağladı.

Modern futbol, ​​10 yıl önceki spordan bile tamamen farklı. Günümüzde oyuncular izleniyor ve performansları kulüpler tarafından veri ekosistemleri kullanılarak analiz ediliyor. Kademeli geçişlerden beklenen hedeflere ve kademeli hamlelere kadar her veri metriği, uygun oyuncuları bulmak için kullanılır. FIFA Futbol Veri Ekosistemi ile ilgili tüm paydaşlar, oyunculara ve takımlara ilişkin verilere parmaklarının ucunda sahip olacak. Bu ekosistem, futbolla ilgili her şey hakkında derinlemesine bilgi sağlayan çeşitli veri işlemcileri ve kaynakları içerir. Ekosistem ayrıca futbol maçları sırasında canlı veriler toplar ve hatta her oyuncunun konumsal verilerini toplar. Analistler bu bilgileri kullanarak, genel performanslarının yanı sıra oyuncuların oyun yönünü ve hızlarını hesaplayabilirler. Temel olarak, bu veriler daha sonra oyuncuların en yüksek performanslarına ulaşmalarına yardımcı olmak için kullanılır. Performans veri analizi açısından, bundan daha büyük olamaz.

****Sonuç olarak; Günümüz futbolunun çok sayıda paydaşı vardır. Bu paydaşlar, kuruluşları için geleceğe yönelik kararlar alırken genellikle verileri ve teknolojiyi dikkate alır. Ayrıca oyuncular, maçlardaki kendi performanslarını da veriler ve video örnekleri aracılığıyla analiz ediyor. Büyük futbol kuruluşlarının amacı, oyuncularının ve takımlarının her alanda maksimum verim almalarını sağlamaktır. Bunu göz önünde bulundurarak, FIFA dünya kupası 2022 teknolojileri, teknolojiyi futbol sporuna somutlaştırmada uzun bir yol kat edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR