Erol Çimen

Erol Çimen

Örtünme

Örtünme

Canlılar içinde insana özgü bir davranış olan giyinmenin, örtünme ve güzel görünme şeklinde iki temel gayeye hizmet ettiği görülür. Esasen tabii bir ihtiyacı ve yönelişi ifade eden örtünme ve süslenmenin dini ilgilendirmesi insanların bu konuda taşıdığı zaafların sapabilecekleri aşırılıkların ve olumsuz etkileşimlerin insanın asli yapı ve kimliğini cinsleri ve insanlar arası münasebetlerin dengesini bozabileceği endişesidir. Bunun içinde İslam Dininde esasen serbest ve mubah oluş kural olmakla birlikte insanların zaaf ve temayüllerinin sapma noktasına varmasını ve toplumsal bünyenin bozulmasını önlemek maksadıyla örtünme ve süslenme ile ilgili bazı temel ölçüler ve kısıtlamalar getirilmiştir. Bunun dışında insanların kendi zevk imkan ve kültürlerine göre giyinip kuşanmalarına imkan verilmiştir. Bu yüzden de giyinme, örtünme ve süslenme konusunda fıkıh kültüründe yer alan bilgi ve önerilerin bir kısmı İslam toplumlarının bu çerçevede oluşan ve asırlar boyu süregelen gelenek , bilgi birikimini ve hayat tarzını yansıtır.
 
İslam Dininin örtünme emri ferdin ruh sağlığını, fıtri yapı ve onurunu, toplumun genel ahlakını koruma cinsler ve insanlar arası münasebetlerde dengeyi gözetme, insan haysiyetine yakışır bir cinsi hayat ve aile hayatı kurma gibi çeşitli gayelere yöneliktir. Örtünmede erkekle kadının farklı hükümlere tabi olması da iki ayrı cinsin yaradılış özellikleri gözetilerek yapılmış bir ayırımdır.
 
Vücudun açılması, gösterilmesi ve bakılması dinen haram olan yerlerine ve organlarına dini literatür de avret tabir edilir. Setr-i avret tabiri erkek ve kadının namaz dışındaki örtünme vecibesini de belirtmekle birlikte daha çok namaz esnasında belli uzuvların örtülmesini ifade eder.
 
Erkeğin namazda örtülmesi gereken yeri ile namaz dışında erkeklere ve karısından başka kadınlara karşı avret yeri göbek ile diz kapağı arasında kalan bölgedir.
 
Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısındaki avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
 
Allah(c.c) örtünme konusunda şöyle buyurmuştur:
 
-“Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttaki olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey Müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin umduğunuza nail olasınız.”(Nur-24/31)
 
ALLAH hepimizi örtünenlerden eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR