Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

Selçukya şiir yuvası

Selçukya şiir yuvası

Selçukya Kültür Yayınlarından kitaplar çıkmaya başladı ve bütün hızıyla devam ediyor. Bu hafta ilk kitaplrdan olan Şair Ahmet Üresin’in Selçukya Şiir Yuvası’nı Konyamızın kültürüne bir katkı olarak sunmak istiyorum. Öncelikle Ahmet Üresin kimdir bir tanıyalım: 1952 yılında Konya Bozkır Dere Köyü'nde doğdu. İlkokulu Dere'de, ortaokulu Bozkır 'da, Öğretmen okulunu Akşehir 'de okudu. 1988 yılında Açık Öğretim Fakültesi Eğitim ön lisans Programını bitirdi. Yurdun çeşitli yerlerinde 33 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2004 yılında emekliye ayrıldı. Konya merkezde yaşamaktadır. Şiirleri ve kitapları ile ilgili yazılar çeşitli ulusal, yerel gazete ve dergilerde yayımlandı.

Yayımlanan yapıtları:

1- Bir Şiir Gibi,

2- Selam Olsun,

3- Beyaz Kuş,

4- Gül Kurusu Akşamlar,

5- Güneşe Tutunmak

6- Aya Tutunmak,

7- Gökyüzünün Öteki Yüzü

8- Bozkır da Bir Dere Var,

9- Bozkır Dere’li Şair ve Yazarlar

10- Aşk 29 Harftir

11- Şiire Tutunmak

12- Bozkır Bozkır Derler

13- Akşehir den Geçtim

14- Konya Bir Dünya

15- Cumhuriyet 100 Yaşında.

Evet, Üresin’in bu son kitabı Selçukya Şiir Yuvası sadece Selçukya derneği ve şairleriiçin yazılmış özel şiirlerden oluşuyor. Şair, burada gözlemlediği şiir aşkını, samimiyeti, dostluğu ve şairlerin birçok özelliklerini, kendine has bir söyleyişle dile getirmiş. Yalın bir dil kullanmış şiirlerinde ve orada yaşadığı sıcaklığı olduğu gibi yansıtmış. Kitabın başında bazı yazılar da ter almış. Mesela: Selçukya Kültür Sanat Derneği başkanı Fatma Şeref Polat’ın kitap içinde yer alan yazısı: Her baharda binlerce çiçek açar ancak birisi sizin için tamamen sürprizdir; Hiç beklemediğiniz bir anda çıkar karşınıza ve daha önce gördüklerinizden hiçbirine benzemediğini düşünürsünüz. Şu an elinizde bulunan kitap da benim için öyle...

Selçukya Kültür Sanat Derneği olarak 7 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz başta şiir geceleri olan faaliyetlerin nihayetinde epeyce eser doğumuna tanıklık etsek de Selçukya Şiir Yuvası ayrı bir duygu yağmuru yaşattı. Gözlerimden sayısız anılar, mutluluklar, dostluklar geçti. İddiasız, imkânsız, bağımsız, kendine has, özgün bir avuç şiir sevdalısı ile ne güzel bir "yuva" oluşturduğumuzu fark ettim ve bu bir STK'nın çok ötesinde bir şey!

Ayrıca Selçukya Kültür Sanat Derneği başkan vekili Devriş Ahmet Şahin’in yazısı ise derneğin faaliyetlerini şu başlıklarda toplayarak bir yazı serdetmiştir: Şiir Akşamları, Selçukya Sohbetleri, Kitap Tanıtım ve İmza Günleri, Vefa Günleri, Selçukya Selçukya Kültür Gezileri, Kitap Fuarları, Kitap Fuarları, Yayıncılık, Antolojiler.

Bu kitabı okuyanlar Selçukya’yı daha önce hiç bilmeseler bile tanımış olmakla kalmayacak, eminim çok sevecekler de… çünkü orada yaşadığımız pek çok ayrıntı mısra aralarında çok güzel bir şekilde anlatılmış. Selçukya’nın bir derneğin ötesinde nasıl bir aile olduğunu, bir araya gelince zamanın nasıl güzelleştiğini her şiirde, her mısrada hissedildiğini görecektir okurlar. Onca şairin birbirini kıskanmak şöyle dursun, nasıl bir diğerini geliştirmek istediğini, yücelmesi için her türlü yardımı yaptığını bizler içinde olduğumuz için zaten biliyoruz ama bu kitabı okuyunca eminim sizler de hissedeceksiniz. Selçukya gerçekten kocaman bir aile. Ayrıca şairimizin, kitabın gelirini tamamen derneğe bıraktığını da belirtelim.

Ve kitap Ahmet Üresin’in ilk şiiriyle devam eder gider. Şimdi ben sizlere bunlardan iki örnek vererek yazımı sonlandıracağım.

Sevgiyle kalın.

SELÇUKYA ŞİİR AKŞAMLARI

Pazartesi akşamları;

Selçukya Şiir Akşamlarıdır.

Haftada bir gün

Say say günler bitmez.

Selçukya Şiir Akşamları;

Kılıçaslan Salonu

Ve İl Halk Kütüphanesi

Gez gez yer bitmez.

Selçukya Şiir Akşamları;

Şiir alır götürür uzaklara.

19.30 dan 21.00 dek

Bak bak zaman bitmez.

Selçukya Şiir Akşamları;

Dost akşamlarıdır.

Biri gelir, biri gider

Kur kur dostluk bitmez.

Selçukya Şiir Akşamları;

Şiir okunur birer birer…

Şiir bitmez.

Bitmeyen şiirler ÜRESİN

SELÇUKYA DA ŞİİR OKUNUR

Selçukya’da,

Şiir okunur pazartesi akşamları.

Okunan şiirler “sel” olur akar

Kimi zaman durgun

Kimi zaman çağlar

Çağlayan şiirlerle coşar gelir şairler.

Selçukya’da,

Şiir okunur pazartesi akşamları.

Güne uygun

Geceye uygun

Okunan şiirler “cuk” diye oturur

Sevinir koşar gelir şairler.

Selçukya’da,

Şiir okunur pazartesi akşamları.

“Ya!” der duyanlar.

Geldiler, gördüler, dinlediler

Şiir sevenleri gördükçe mutlu olur

Dağları aşar gelir şairler.

Selçukya’da şiir okuyanlar ÜRESİN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR