Tanzim Satışlar-2
Kıymetli okurlarım geçen hafta üretici, aracı ve tüketicinin bir fotoğrafını çekmiş durum değerlendirmesi yapmıştım. Bu hafta ne olması gerektiğini yazacağım.
Önce üreticiden başlayalım. Bu üçlü arasında en önemlisi üreticidir. Bizim üreticimiz fakir, kendi imkanları ile kendi çoluk çocuğu ve ailesi ile bir şeyler yapmaya, geçimini sağlamaya çalışıyor. Ürettiği ürünlerinde çoğu uzun süre saklanamayan, çürüyen ürünler. Onun için ürünlerini elinde fazla tutamıyor. Ucuz pahalı satmak zorunda kalıyor. O zaman üretici ne yapmalı? Bence üretici tarım kooperatifleri aracılı ile örgütlenmelidir. Üretici ürettiği ürünleri kendinin de ortak olduğu kooperatife vermelidir. Tarım kooperatifleri de üreticiden aldığı ürünleri pazarlamalıdır. Tarım kooperatifleri avans şeklinde üretim başlar başlamaz üreticiye destek olmalı, üretici sıkıntı çekmemeli, malını aracıya kaptırmamalı, üretimin rahat yapmalıdır. Üreticinin para sıkıntısı olmamalıdır. O sadece üretmelidir. Diğer işlemlerini kendisinin de ortak olduğu kooperatif yapmalıdır. Üretici gübresini, ilacını, mazotunu, harçlığını kendi kooperatifinden temin etmeli, ürününü hasat edince de aynı kooperatife vermelidir. Bu kooperatif üreticiden aldığı bu ürünleri yurt içine ve yurt dışına satmalıdır. Üreticinin de ortak olduğu bu kooperatifler kendi soğuk hava depolarını kurmalı, gerekirse kendi araç filolarını bile oluşturmalıdır. Ama bu kooperatiflerin kazandığı tüm para giderler çıktıktan sonra üretici ile paylaşılmalıdır. Böylece üretici, üretimini çok rahat yapacaktır. Üretici ne gübre, ne ilaç, ne tohum, ne mazot, ne de harçlık sıkıntısı çekmeyecektir. Kazanmak içinde daha çok üretecektir. Kendi kooperatifi malını değerinde pazarladığı içinde malının satılmaması diye bir durum olmayacak, malını zararına aracıya kaptırmayacaktır.
Gelelim bu konuda tüm belediyelerin üzerine düşene:
Bir kere belediyeler tüm semt pazarlarında küçük üreticiye yer ayırmalıdır. Köylü Fatma ablam 1 kova kirazını getirip satabilmelidir. Köylü kendi ihtiyacından fazla ne üretmişse rahatlıkla kendisine yakın semt pazarında zabıtanın kovalaması ve pazarcıların tehdidi olmadan rahatlıkla satabilmelidir. Hatta zabıtalar bu köylüleri pazarcıların şerrinden korumalıdır. Bu işin olmazsa olmaz çözümü üretici ile tüketiciyi karşı karşıya getirmektir.
ALLAH tüm üreticilerimize bol kazançlar versin.
Amin. Selam ve Dua ile