Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Veri Koruma, Marka Koru

Veri Koruma, Marka Koru

         WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesini 15 Mayıs'ta hala kabul etmemiş olan hesaplar birkaç günlük süre boyunca hesaplarına gelen mesaj ve aramaların bildirimlerini görebilecek ancak uygulamayı bunları okumak ya da yanıtlamak için kullanamayacak. Yani uygulamaya erişim tamamen sınırlandırılmış olacak.
 
         Ayrıca sözleşmeyi onaylamayan hesaplar 120 gün boyunca 'pasif' olacak ve bu süre zarfında yeni sözleşmeyi geri dönüp kabul etmeniz mümkün olacak. Fakat eğer 120 gün sonunda hesap yeniden aktif edilmezse otomatik olarak silinecek. Bu da tüm gruplarınızın, konuşmalarınızın ve medyanın, eğer o tarihe kadar yedeklemediyseniz silinmesi anlamına gelecek. Bu sebeple önerimiz, eğer sözleşmeyi kabul etmek istemeyen gruptaysanız, tüm WhatsApp geçmişinizi yedeklemeniz olacaktır.
 
         WhatsApp şimdiye kadar tüm dünyada oldukça fazla sayıda müşteri kaybetti. Ülkemizde de yeni sözleşme onaya sunulduğunda Signal, Telegram ve Bip gibi alternatiflere adeta göç yaşanmıştı. Sonrasında WhatsApp'tan gelen tüm 'bizi yanlış anladınız' açıklamaları da çok etkili olamamış gibi görünüyor. Sonuç olarak bu durumun nasıl biteceğini görmek için 15 Mayıs ve 15 Eylül gününü beklememiz gerekiyor.
 
         Milli uygulama kullananlar sayısı milyonları buldu.
 
***Geçtiğimiz hafta veri koruyamama haftasıydı
 
         35.000 üzerinde üye restoran ile 19milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren online yemek siparişi platformu yemeksepeti siber saldırıya maruz kaldı.
 
         Şirketten yapılan açıklamada, "25.03.2021 sabah saatlerinde tespit ettiğimiz üzere, Yemeksepeti kullanıcı veri tabanı, kimliği tespit edilemeyen siber korsan ya da korsanlar tarafından bir saldırıya uğradı ve bir güvenlik ihlali yaşadı. Yemeksepeti kullanıcılarının hesap bilgilerinin bir kısmı korsanlar tarafından ele geçirildi" denildi. Şirket ele geçirilen bilgileri de kullanıcılarına tek tek açıkladı. Neydi onlar:
 
         Ad-soyadı bilgileri, doğum tarihi, kayıtlı telefon numaraları, e-posta adresleri, kayıtlı adres bilgileri ve açık olarak görülemeyen, SHA-256 algoritması ile maskelenmiş giriş şifreleri.
 
***LG, Ericsson ve diğerleri
 
         Teknoloji ve bilişim tarihinde bir ilk yaşanıyor… Güney Kore’nin ünlü markası LG’nin cep telefonu ve akıllı telefon üreten alt markası LG Electronics, resmen tarihe karışıyor.
 
         Şirket, salgın ve akıllı telefon pazarındaki yoğun rekabet dolayısıyla şirketi kapatma yoluna gitti. Bir süredir markayı satın alacak şirket ve bireylerle temasta olan LG, Kuzey Amerika’daki akıllı telefon pazarının %10’una sahipti. Samsung ve Apple’ın arkasından ABD’de orta kesimi hedefleyerek başarıya ulaşan LG böylelikle tamamen kapanan ilk akıllı telefon markası oldu.
 
         Tuşlu telefonların popüler olduğu yıllarda en çok kullanılan telefon markası olan Ericsson, sektörde Sony ile yaptığı ortaklığı hisseleri Sony’ye devretti ve sektörü terk etti. 5G teknolojisi Ericsson tarafından domine ediliyor. 22 Gbps hız seviyelerine ulaşarak ticari kullanımında.
 
         Önümüzdeki birkaç yıl içinde 5G alanında pek çok yenilik göreceğiz ve uzaktan sağlık hizmetlerinden sürücüsüz araçlara, yangınları haber veren kuş yuvalarından uzaktan kontrol edilen seralara kadar birçok alanda ilerlemelere olanak tanıyacak.
 
         Lg ise 6G teknolojisine yatırım yapacağını duyurdu. 6G teknolojisi ülkemizde kullanılan 4,5G ile kıyaslanamaz. Otonom araçların bu bağlantı ile hatasız kullanımı öngörülüyor.
 
***Sonuç olarak;
 
            Teknoloji şirketleri diğer sektörlerde olduğu gibi uzun uzadıya pazarlık etmek veya inatla sektörde durma gibi tavırları yoktur.
 
            İlerleyen zamanlarda 5G ile ilgili bir şeyler görürseniz Ericsson, 6G ile otonom hareket eden araç görürseniz LG aklımıza gelecek.
 
            LG yakın zamanda aldığı bu karar ile neler yapacak, ne kadar zamanda yapacak göreceğiz.
 
            Veriyi koruyamayan hiçbir firma uzun soluklu olamaz, marka olmanın en önemli kuralı güvendir, sadakattir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR