Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Yeni Haber’in Yeni Yaşı

Yeni Haber’in Yeni Yaşı

            Dile kolay dokuz yıl geçmiş Yeni Haber yayın hayatına başlayalı. Bir gazete kurup yayın hayatına başlamak ve devam ettirmek öyle kolay değil. Bir kere kamusal vazifeniz ve sorumluluğunuz var. Her şeyi bir kenara bıraksanız sadece bu sorumluluk bile gazeteye ağır bir yük ve ödevdir. Yeni Haber, kurulduğundan beri meşakkatli çetin bir yolculuk yaşadı lakin belirlediği ilkeler ve prensiplerinden taviz vermedi. Bir duruş ve tavır sahibi olmak bir medya organı için en değerli niteliklerden biri olsa gerek.

Yeni Haber’in nasıl da zorluklarla kurulduğunu, karşılaştığı tüm olumsuzluklara rağmen ilerlediğini, kurumsal bir yapıyı oluşturmak adına özveriyle çabaladığını gazeteyi elinizde aldığınızda hissedebilirsiniz. Gündelik rutin işleyiş gibi görünse de gazete çıkarmak aslında her gün bir kitap yazmaya ve basmaya benzer. Her haberin, her yazının, her görselin hatasız, eksiksiz ve teknik olarak kusursuz olması beklenir. Baskı aşamasından sonra gazete, artık okurun olmuştur ve okuyucu en küçük hatayı kabul etmek istemez. Diğer yandan verdiğiniz haberin doğruluğu ve dikkat çekiciliği, kamuoyu adına fayda verip vermeyeceği çok daha büyük dikkat ve özen ister.

Peki, bunca zahmet ve çaba, oldukça sorunlu ve meşakkatli bir yolda yürümeyi değerli kılar mı? Elbette, değerli ve mühimdir. Eskilerin neşriyat dediği basın yayın ürünleri ilk günlerinden beri etki alanları, denetim güçleri, görülmeyeni görme ve duyurma yetenekleriyle günümüz dünyasının iletişim silahları olmuşlardır.

Yerel basın belki de ülkemize has bir şekilde arzuladığı seviyede değildir. Gerek mali gerek fiziksel gerekse çalışma şartları bakımından sınırlarının ötesinde performans göstermek zorundalar. Oysa yerel basın özellikle yerel yönetimlerin denetimini sürekli yapabilme gücü ve iradesine sahip tek kamu sesidir. Bölgesel düzeyde olup bitenleri takip edebilme imkânı yerel basın aracılığı ile mümkün olur.

Kamuoyunun aslında görüp de söyleyemediği, söylemek için imkân bulamadığı birçok durumu yerel gazeteler gündeme taşımaktadır. Politik yapılar, yerel yönetimler, bölgesel kuruluşlar ve firmalar yerel gazeteleri, bu gazetelerin ne dediğini illa takip eder ve önemserler.

Özellikle yerel yönetimler ve firmalar için kamuoyunda kendileri ile ilgili her haber ayrı bir öneme sahiptir. Eleştiri almışsa cevap vermek, övgü almışsa reklamını yapmak gibi bir pozisyon alma durumunda kalırlar. Bu tesiri ancak yerel basın yapabilir. Tam da bu noktada şu ikilem ve hatta paradoks gelip karşımıza durur; yerel yönetimleri kontrol ve kamuoyu denetimi yapacak olan yerel basın için yine en büyük kaynak ve destek yerel yönetimlerden gelecektir. Misal belediyeler hem haber kaynağı hem reklam vb. alanlarda yerel basının destekçisi olurlar. Bu durum yayın kuruluşlarının eleştirel bakış açısına ket vurmamalıdır.

“Yeni Haber” gazetesinin de bu hassasiyetle çalıştığını biliyorum. Koşturuyorlar, çabalıyorlar. Diğer gazetelerin yaşadıkları problemleri, zorlukları onlar da çekiyor. Gelen ilanlar böyle kurumsal bir yapıyı çevirecek kadar değil, reklam deseniz tek sütun reklam vermek bin bir naz dökenler yok değil, dağıtımda yaşanan sıkıntılar, yetişmiş eleman eksikliği, bir muhabirin beş altı noktaya yetişmek zorunda kalması, politikacıların, iş adamlarının nazı, kaprisi, baskısı, yönlendirme uğraşı ve elbet; nitekim bir ticari kuruluşu çekip çevirme meselesi…

Tüm bunlara rağmen Yeni Haber, çizgisinden ve ilkelerinden taviz vermeden, tarafsız ve nitelikli yayınlar yapma geleneğini devam ettiriyor. Bu yolda daha nice yıllar ümidiyle tüm gazete çalışanlarına başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR