Erol Çimen

Erol Çimen

Yeşili Koruyalım

Yeşili Koruyalım

Doğal çevremiz, doğamız bize verilmiş olan en büyük armağandır. İnsanoğlu doğduğu andan itibaren her şeyini doğadan karşılamıştır. Bunun için doğa biz insanlar için vazgeçilmez bir gereksinim kaynağıdır. Bizler doğaya ekip biçtiklerimiz sayesinde yaşamımızı devam ettiririz. Biz insanlar doğayı korumak yerine onu hoyratça kullanmakla ve ona en büyük zararı vermekteyiz. Maalesef tabiat ana bize her şeyi verdiği halde biz onun kıymetini bilmeyecek duruma geldik.
 
Hepimiz temiz hava almak istediğimiz de ciğerlerimizi oksijenle doldurmanın hayallerini kurduğumuzda, tüm yorgunluğumuzu unutup dinlenme özlemi ile dolduğumuzda kendimizi tabiat ananın kucağına atarız. Ağaçlar doğanın şefkatli kollarında bir bebek gibi sallanırken bizde aradığımız huzuru tabiatta bulmaya çalışırız.
 
Doğa tüm canlılara verilmiş bir hediyedir. Doğa olmadan ne canlı yaşamı ne de insan yaşamı mümkün olabilirdi. Tüm canlıların yaşaması için gerekli koşullar doğada sağlanır.
 
Ağaçlar, doğanın olmazsa olmazlarıdır. Barındırdıkları pek çok fayda ile insanların hayatına anlam katarlar. Bizde ağaç sevgisi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Eski Türkler’in doğan her çocuk için bir ağaç diktiği bilinmektedir.
 
İslam Dini ağaç yetiştirmeye büyük önem vermiş; ağaç dikmeyi insana sevap kazandıran ve öldükten sonra amel defterinin kapanmasına engel olan bir sadaka-i cariye olarak kabul etmiştir.
 
Dünya hayatının vazgeçilmez nimetlerinden biri de ağaçlardır. Her insanın doğumunda ölümüne kadar , hayatının her safhasında ihtiyaç duyduğu kökünden, yaprağından, kerestesinden, çiçeğinden, dalından, gölgesinden, kokusundan, güzelliklerinden faydalandığı ağacın olmadığı bir Dünya tasavvur etmek çok zordur.
 
Peygamber Efendimiz(s.a.v) den ağaç ve ağaç dikmekle ilgili pek çok Hadis-i Şerif rivayet edilmiştir. Bir hadis-i Şerif’inde “Bir Müslüman’ın diktiği ağacın meyvesinden, ektiği ekinin mahsulünden her hangi bir insan veya herhangi bir canlı yerse, o meyve ağacı diken Müslüman için sadaka olur.” buyurmuştur.(Tecrid-i Sarih.Trc VI I-123)
Temiz bir Dünya’da yaşamak istiyorsak, daha çok ağaç dikmeli, dikilmiş ağaçları korumalı, su kaynaklarını kirletmemeli, çevreye atıklarımızı atmamalı, havayı kirletmemeli ve insanca yaşamasını bilmeliyiz.
 
Eğer doğaya zarar vermeye devam edersek ve onu korumazsak bunun sonucunu hepimiz çok ağır bir biçimde ödeyeceğiz. Toprak kirlendiği için verim alınmayacak, sular kirlendiği için temiz su ihtiyacımız karşılanamayacak, hava kirlendiği için temiz bir hava da soluk alamayacağız ve daha bir çok sorunun bedelini yine biz insanlar hep beraber ödeyeceğiz. Bundan dolayı lütfen doğayı ve yeşili koruyalım ve ona en ufak bir zarar vermeyelim.
 
ALLAH hepimizi yeşili koruyanlardan eylesin. Amin.
Selam Ve Dua İle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR