Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

ZAYIFLAMAK VE İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN SPOR YAPMAK ŞART MID

ZAYIFLAMAK VE İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN SPOR YAPMAK ŞART MID

Vücudunuzda depolanmış olan gereğinden fazla yağ kütlesinin oluşturduğu ağırlıktan kurtulmak, ideal vücut ağırlığına inmek ve bunu yaşam boyu korumak dengeli ve düzenli beslenmenin yanında vücut hareketinin artırılmasıyla mümkündür.

 

Tek başına diyetle zayıflama ve formda kalma sporsuz olduğu takdirde daha zordur. Az besinle beslenildiğinde vücudumuz alınan besini tasarruflu harcamaya yönelir. Buna metabolik hızda yavaşlama da diyebiliriz. Bu durumda kilo verme süreniz uzamış olur. Diyet programıyla beraber vücut hareketi artırılırsa metabolizma hızlanır, zayıflama daha kolay olur ve kilo kaybı kalıcı hale gelir. Aynı zamanda spor sayesinde kilo verdikçe vücudun belli bölgelerinde oluşabilecek sarkmalar da önlenmiş olur. Depolanmış fazla yağ kütlesi azalırken kas kütlesinde artış olur. Sadece spor yaparak zayıflama durumu da kas kütlesinde azalışa sebep olacağından bu da yanlış bir tutum olur. Sağlıklı beslenme esaslarına dikkat edilerek vücut hareketi artırıldığında kas kütlesindeki kayıp daha az olacaktır.

 

Bazı kişiler egzersizi bir spor merkezine gidip belirli bir süre spor yapmak olarak algılar ve buna vaktinin olmadığı, ekonomik koşulların uygun olmadığı gibi bahaneler ileri sürer. Vücut hareketini artırmak sadece belirli bir süre spor yapmakla sınırlı değildir. Bir spor merkezinde günde bir saat spor yapmak çoğu kişi için uygun olmadığı gibi kaybedilen ağırlığı yaşam boyu korumayı da sağlamaz. Ağır egzersizin ilk yarım saatinde çoğunlukla kaslarda bulunan glikojen harcanır. Yağın yakılarak harcanması daha sonra başlar. Egzersiz bitiminde oluşan açlığı gidermek için ve ‘nasıl olsa spor yapıp kalori harcadım’ düşüncesiyle kişi gereğinden çok miktarda ve hızlı bir şekilde yemek yeme eğilimi gösterir. Düzenli olarak devam eden spor yapma alışkanlığı çeşitli nedenlerle bırakıldığında kişi fazla miktarda yemek yemeye alıştığından verdiği kiloları geri alır ve bu durum iç yağlanmaya sebep olacağından oldukça tehlikelidir.

 

Zayıflama sürecinde ve zayıfladıktan sonra ideal kiloyu korumada hayatımıza gün boyunca vücudumuzu hareketli tutacak davranış biçiminin yerleşmesi gerekir. Gün boyunca vücudumuzu hareketli tutacak bazı öneriler verecek olursak :

 

  • Her gün en az bir saat tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Yeterince yürünemiyorsa bilinçli olarak yürünmelidir. Bu yürüyüş işe gidip gelme şeklinde olabildiği gibi sabah veya akşam saatlerinde de olabilir.

 

  • Üç kilometreden daha kısa mesafeler için taşıta binilmeyip yürüyerek gitme tercih edilmelidir.

 

  • Çanta ve benzeri eşyalarınızı kendiniz taşımalısınız. İnsan rahatça 3-4 kg yükü taşıyabilir.

 

  • Rahat bir yürüyüş olması için taşıt gibi engellerin bulunmaması, kaldırımların düzgün olması gerekir. Bunun için eğer varsa özel yürüyüş alanları tercih edilmelidir.

 

  • Bulunduğunuz çevrede özel yürüyüş alanı yoksa bu durum gereğinin yapılması için yerel yönetimlere bildirilmelidir.

 

  • Asansör kullanımı azaltılmalı hatta hiç kullanılmamalıdır. Merdivenlerden inip çıkmak önceliğiniz olmalıdır.

 

  • Masa başında oturarak yaptığınız bir işiniz varsa belirli aralıklarla kalkıp ofis içinde adım atmalısınız. Evde geçirdiğiniz zaman içinde de adım atmaya özen göstermelisiniz. Evdeki ufak tefek işleri yapabilirsiniz. Bahçeniz varsa bahçe işlerini de kendiniz yapabilirsiniz.

 

  • Soğuk kış aylarında dış çevrede yürümek pek mümkün olmayabilir veya yürüyeceğiniz ortam yürüyüş yapmanıza elverişli değilse evin içinde varsa yürüme bandında yoksa sık aralıklarla evin bir tarafından diğer tarafına gidip gelerek vücut hareketinizi artırabilirsiniz.

 

  • Alışverişe çıktığınızda mesafe çok uzun değilse (2 km den az) yürüyerek gidilmelidir. Alışveriş esnasında taşıma işlemini siz yapacağınızdan gereksiz yiyecek ve içecekleri de almamış olursunuz. Bu sayede fazla kalori alımı engellenmiş olur.

 

  • Beslenme ve diyet programınızı yalnızca beslenme uzmanı olan diyetisyenlerden almalısınız. Diyetisyen olmayan kişilerin verdiği yanlış ve sahte diyetler sağlınıza zarar verir.

 

Sağlıklı beslenme ve düzenli olarak vücudunuzu hareketli tutmak yağ oranınızı azaltacağı gibi kas kütlenizi artırır, metabolizmanızı hızlandırarak şişmanlamanızı önler. Düzenli olarak hareket etmek aynı zamanda iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL değerini de artıracaktır.

 

Dengeli ve düzenli beslenmeyi ve düzenli hareketi yaşam tarzı haline getirmek yaşam boyu ideal kilonuzda olmanızı sağlayacak, sizi hastalıklara karşı dinç tutacak ve yaşam kalitenizi artıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR