Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Çağdaş Necâşîlerin İntifadası

Çağdaş Necâşîlerin İntifadası

Hz. Peygamber (a.s), bi’setin 5. Yılında Mekke’de “Rabbim Allah’tır” dedikleri için müşrikler tarafından yaşama ve ifade özgürlüğü elinden alının Müslümanları Habeşistan kralı Necâşî Ashame’nin ülkesine hicret etmelerini teşvik etmişti. Bizzat Resûl-i Ekrem, “ülkesinde hiç kimseye zulmetmeyen hükümdar” diye nitelendirdiği Necaşi gerçekten de Müslümanlara kendi ülkesinde özgürce yaşama hakkı tanımıştı. Ben Necâşî ile günümüzün ABD ve Batı ülkelerindeki özel ve resmi üniversitelerde öğrencilerin Gazze’yi Siyonistlere karşı destekleyen tavırları ile paralellik kuruyorum. Artık bütün bir dünya Gazze oldu. Prestijli üniversitelerin Siyonizm’e ve destekçilerine başkaldırmaları bütün bir dünyada zalimlerin konumlarını yerle bir etti. Direnişçi öğrenci ve öğretim üyelerini tebrik ediyorum. İnşallah Gazze intifadası, ABD ve Batı toplumlarında İslam güneşinin kalpleri ısıtmasına vesile olacaktır. Beklenmedik yerden gelen bu intifada bir defa daha Hz. Peygamber Efendimizin: “Allah isterse dinini bir facirle bile destekler” buyruğu bir defa daha tecelli etmiştir.

Filistin Müslümanlarını destekleyen intifadanın ateşi 17 Nisan 2024 tarihinde Kolombiya Üniversitesinde yandı. 120’den fazla öğrenci örgütü ve öğretim üyelerinden oluşan topluluk kampüste oturma eylemi çadırı kurdu. Bu ayaklanmanın fitili Kolombiya üniversitesi ile alevlendi ve birçok başka üniversite ve kolejlere yayıldı. Bütün baskılara ve tutuklamalara rağmen hala intifada devam etmektedir.

Siyonist İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırımı protesto eden öğrenciler ve öğretim üyeleri isteklerini de açıkça ortaya koydular. Protestocu öğrenciler; “İsrail'le iş yapan şirketlerin yatırımlarının geri çekilmesini, silah üreten şirketlerle iş yapmayı bırakmayı, İsrail üniversiteleriyle bağları kesmeyi ve Gazze'de derhal ateşkes ilan etmeyi” talep ettiler. Gösteriler farklı din ve milletlerden insanları ve Holokosttan sağ kurtulan birini bir araya getirdi. Holokosttan sağ kurtulan bir vatandaş: "Ben de çocukluğumda Filistin’deki çocukların çektiği acıları çektim. Gazze’de 15.000 çocuğu öldürmenin hiçbir haklı gerekçesi yok, eylemlere katılmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Gazze'ye destek amaçlı "intifada"nın polis tarafından bastırılması sırasında Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanı Noelle McAfee de dahil olmak üzere bazı öğrenciler, profesörler ve gazeteciler dövüldü, sürüklendi ve tutuklandı. Konu Siyonistlere karşı çıkmaya gelince Amerikalı yetkililer insan haklarını unuttu ve insan hakları iddiaları da böylece çöktü ve çöp olduğu açığa çıkmış oldu. Bu protesto yürüyüşlerinde göz yaşartıcı sahnelere tanık olduk. Öğrenci eylemlerine bazı vatandaşlar ve öğrencilerin yakınları da katıldı. Öğrencilerin tutuklanmalarının ardından aileler çocukları ile gurur duyduklarını ifade ettiler, onlara destek verdiler. Tutuklananlar arasında ekonomi Profesörü yere yatırılarak ters kelepçe takıldı.

Diğer taraftan İngiliz Oxford Üniversitesi öğrencileri eski Kongre Başkanı'nı Filistin bayrağıyla karşıladı. Yine Fransa’da öğrenciler, Gazze'deki soykırımı kınayarak Paris'teki Sciences Po Üniversitesi'ne giden yolları kapattılar. Savaşın derhal durdurulmasını, üniversitelerinin İsrail’i kınamasını istediler ve Özgün Filistin için slogan attılar. Üniversitenin pencerelerine ve girişine Filistin bayrağını astılar. Bazıları Filistin kefiyesi taktı ve Avustralya'daki Sydney Üniversitesi de ayaklanmaya katıldı.

İntifada, işgali reddetmek ve karşı çıkmak için yapılan geniş bir halk hareketidir. İntifada/ayaklanma terimi ilk kez 11 Aralık 1987'de Filistinli Müslümanların Siyonist İsrail askerlerine karşı Gazze’de başlattıkları taş atma protestolarını ifade etmede kullanılmıştı. Bufün ABD ve Batı üniversitelerinde Gazze'ye yönelik "intifada/ayaklanma" birçok tehlikeyle, zorlukla ve güvenlik güçlerinin "sert" tepkileriyle karşı karşıyadır. New York Üniversitesi'nde öğrenciler, profesörlerin ve öğrenci arkadaşlarının gösteri yapmasını engellemek için avlusunun çevresine ahşap duvar örülmesine şaşırdılar ve bununla alay ettiler. Bunu İsrail apartheid duvarına benzeterek, üniversitedeki öğrenciler ve profesörler Gazze’ye destek kampını korumak için canlı kalkan oluşturdular.

George Washington Üniversitesi'nin kalbinde, Gazze'ye destek veren göstericiler, Amerika'nın ilk başkanı George Washington'un heykeline kefiye ve Filistin bayrağını yerleştirdiler. Amerika'daki yetkililer ayaklanmayı kontrol altına alamadı, sınırlayamadı veya engelleyemedi. Başkan Biden bu öğrencileri, anti-Semitizmle suçladı ve Kongre Başkanı öğrencileri bir mafya olarak tanımladı. Netanyahu, Hitler'in Almanya'da yaptığı gibi Amerikan siyasetine müdahale etti ve üniversite başkanlarını Yahudi düşmanlığıyla suçladı. Kendi yaptığı mezalimin üzerini örtmeye çalışsa da artık mızrak çuvala sığmamaktadır.

Gazze’de Siyonist İsrail’in ölüm kusan saldırıları karşısında umutlarını yitirmeyen Filistinliler, ABD ve Batı üniversitelerindeki intifadaya katılan özgürlük savaşçılarını selamladılar. Gazze’li çocuklar, Gazze’ye destek gösterisi yapan öğrenci abi ve ablalarına doldurdukları teşekkür vidolarıyla karşılık verdiler. Mevcut ayaklanma, Vietnam Savaşı protestolarından bu yana Amerika'da benzeri görülmemiş bir hareket oldu. O zaman da öğrencilerin bu hareketi sonuç vermiş ve ABD Vietnam’dan çekilmişti.

Ben inanıyorum ki, Filistin herkes için adaletin sınanacağı bir standart olacak ve bugün yaşananlar eninde sonunda dünyadaki herkes için adaleti sağlayacaktır. İnşallah öğrenci hareketlerinin bu intifadası Özgür Filistin’in yolunu açacaktır. Bir defa daha vicdanlı Necaşileri selamlıyor ve onlara Rabbimden son İlahi mesajla buluşmalarını niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Arşivi
SON YAZILAR