Şerife Demir

Şerife Demir

Hem pratik hem lezzetli

Hem pratik hem lezzetli

Selamün Aleyküm. Bugün sizlere güzel iki tarifim olacak. Bugünlerde çocuklar evde EBA’yı zorluyorlar ve açıkçası yoğunluktan zor giriyorlar. Kendileri stres yapıp anneye de bunu hissettiriyorlar.

Annenin en çok zaman geçirdiği yer tabi ki mutfaktır. Eylül ayı kimine göre hüzün ayıdır fakat bu genelde ev hanımına göre kış hazırlıklarının yoğunlukla yapıldığı ve son kısmına gelindiği zaman dilimidir. Evet gelelim iki güzel tarifimizi anlatmaya.

İlk tarifimiz; fırın kullanmadan yapılan ve gerçekten su böreği lezzetinde olan böreğimizdir. Önce mutfağa şükür sebebi evlatlarımızı çağırıyor ve bu kolay böreği çay demlenene kadar malzemeleri verip onlara yaptırıyoruz. Malzeme olarak 3 yufka, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay bardağı süt kullanıyoruz. İç malzemesi tercih meselesidir. Fakat en güzeli olarak itiraf edelim ki peynir yakışıyor. Hazırlanışı; tereyağını eritip ılıdıktan sonra yumurtayı kırıyoruz. İçine bir çay bardağı sütü de ilave edip çırpıyoruz. İlk yufkayı tezgaha serip sosu her tarafına buluyoruz. Harç malzemelerinden tercihe bağlı hazırlayıp ucuna yerleştiriyoruz. Yarısına kadar sarıp yufkayı ortadan kesiyoruz. Sonra yufkayı etrafın da çevirip Gül böreği şekli verip yapışmaz tavayı yağlayıp yerleştiriyoruz. Bütün malzemeleri bu şekilde yapıp etrafında döndürüyoruz ve üzerine yetecek kadar su ilave edip 10 dakika bekliyoruz. Suyunu süzüyoruz ve ocağın altını yakıp kızarana kadar pişiriyoruz. Alt üst çevirip güzelce kızartıyoruz. Böreğimiz hazır afiyet olsun.

Diğer tarifimiz; Hemen hemen her evde yapılan kışlık sos tarifidir.  Fakat ben bu sene biraz baharatlarla tadını değiştirdim. Daha da güzel olduğu, yiyenlerden tam not alarak kanıtlanmış oldu. Bu sosu yaparken de evdeki yardımcılarımız çocuklarımızla birlikte yapıyoruz. Bir çoğunuz aman o eline alana kadar ben hallederim dersiniz. Fakat biraz sabredip onlarla yapınca her sofraya sosu getirdiğinizde eline sağlık kuzum güzel oldu sayende derseniz ev işlerinde size yardımcı olmak için pervane olacaklardır. Sos malzemeleri; 10 kilogram domates, 5 kilogram kapıya biber, 2 baş sarımsak, 1 kilogram köy biberi, 1 bağ maydanoz ve 1 bağ taze nane.

Sos malzemeleri tercihe göre azaltılır ya da çoğaltılır. Önce ocağa büyük tencereyi koyuyoruz. Sıvıyağ döküyoruz ve sarımsağı kavurup sırasıyla diğer malzemeleri kavurarak koyuyoruz. En son acı biberi ilave edip sosun suyu çekene kadar pişiriyoruz. İçine 1 yemek kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı kekik, 1 yemek kaşığı nane ve tuz ilave ediyoruz. Sıcak olarak kavanozlara doldurup sabaha kadar kapağı vakum yapsın diye bekletiyoruz. Sosumuz da hazır, afiyet olsun.

Rabbim yaptığımız kış hazırlıklarını, virüs sona erip ağız tadıyla ve misafirlere ikramla yemeyi nasip etsin. Amin, Allah'a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR