Esra Akyol

Esra Akyol

Online Bayram…

Online Bayram…

Bu yıl ilk defa bayramı sevdiklerimizden uzakta geçireceğiz. Büyüklerimizin ellerinden küçüklerimizin gözlerinden öpemeyeceğiz. Çocukların bayram harçlığı sevinci, şeker toplama telaşı olmayacak. Kimse gelmeyeceği için bayram yemekleri, bayram tatlıları da yapılmayacak belki. Bayramı bayram yapan bayram namazı da olmayacak. Anlayacağınız oldukça buruk bir bayram geçireceğiz.

Hani bu karantina döneminde nelerin kıymetini anladık diyoruz ya hep; işte bu bayramda bu hastalık bize bayramların kıymetini de anlatacak. Belki akraba gezmekten başımız dönüyordu, belki misafir trafiğinden çok yoruluyorduk, belki köye gitmekten annemizde az kalıp kayınvalidemizde çok kalmaktan şikayet ediyorduk. Bu bayram hepsinin kıymetini çok iyi anlayacağiz. Meğer ne büyük zenginlikmiş bayramda gidecek anne babanın, akrabanın olması diyeceğiz. Ha bir de gurbette yaşayıp her bayramda memleketine gidemeyen, ailesini göremeyen insanların ne hissettiğini de anlayacağız. Bayramda hiç yasak olur mu çoluk çocuğumuzu görmeden nasıl duracağız diyenler bir de gurbette yaşayanları düşünsün bakalım.

Hep eski bayramlara özlem duyarız ya eskiden bayramlar şöyle güzeldi böyle güzeldi deriz. Bu sene şimdi ki bayramların da ne kadar güzel olduğunu ne kadar kıymetli olduğunu anlayacağız. Her dönemin kendine has güzellikleri olduğunu, zamanla her şeyin değiştiğini ve tabii ki ne kadar az şükrettiğimizi de.

Bayramı her yıl ülkelerinden sevdiklerinden uzakta geçiren, ülkelerindeki savaştan kaçıp bize sığınan, çoğu zaman hor gözle baktığımız mültecilerin halini de belki daha iyi anlayabiliriz bu bayram. Onlar bir an önce savaşın bitmesini ve ülkelerine dönüp bayramı bayram gibi yaşamayı istiyorlar hep dualarında.

Elimizdeki nimetlere ne kadar az şükretmişsek artık bu salgın bize kafamıza vura vura bir şeyleri öğretmeye devam ediyor. Demek ki bayramların da kıymetini bilmiyor, yeterince şükretmiyorduk.

Bu bayram, bayram ziyaretleri olmasa da, kalabalık bayram sofraları olmasa da evimizde ailemizle bayramı bayram gibi coşkuyla yaşayabiliriz. Bayram sabahı erkenden kalkıp ailece bayramlaşıp güzel bir bayram kahvaltısı yaparız. Sevdiklerimizle ailemizle görüntülü görüşmeler yapar, bayramlarını online olarak kutlarız. Çocuklarımıza harçlık verip, rengarenk şekerlerle sevindirebiliriz. Her bayramda misafirlerimiz için nasıl hazırlık yapıyorsak bu bayramda ailemiz için yapalım. Bayram için özel yemeklerimizi, tatlılarımızı yapalım ailemizle oturup hep birlikte neşeyle yiyelim. Yani yasak var kimse gelmeyecek diye oturup karalar bağlamayalım. Çocuklarımız bayram coşkusunu evde de yaşasınlar.  Ve hazır fırsatımız varken oturup kıymetini bilmediğimiz bayramlar için bolca şükredelim, gelecek bayramları doyasıya uzaktan değil de yüz yüze yaşayabilmek için yürekten dua edelim.

Eğitimi, işi, alışverişi kısacası her şeyi uzaktan hallettiğimiz bu dönemde, internet ve sosyal medya uzun zamandır göremediğimiz sevdiklerimizle hasret gidermek için de imdadımıza yetişecek. Bayramda sevdiklerimize dokunamasak da sarılamasak da, uzaktan da olsa seslerini duyup, yüzlerini göreceğiz. Daha önce nerede o eski bayramlar derken, şimdi nerede o yüz yüze görüştüğümüz bayramlar diyeceğiz. Ama yine de buna da şükür diyeceğiz.

Kurban Bayramında ve bundan sonraki bayramlarda hep birlikte olabilmek için, öptüğümüz ellerin ve el öpenlerimizin çok olması için bu bayram sabredeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi
SON YAZILAR