Şerife Oktar

Şerife Oktar

Su Güzellemesi

Su Güzellemesi

İnsanlığın yaratılışından bu yana pek çok şey değişmiş, ihtiyaçlar zamana mekana ve kültüre göre çeşitlilik göstermiş. Değişmeyen tek bir ihtiyaç kaynağı vardır: su

Konar göçer yaşamda insanlar su kenarlarına yerleşmiş. Orada hayat bulmuş. Yerleşik yaşama geçen insanoğlu dahi suyun olduğu mekanlarda ikamet etmiştir.

Pek çok hadisede suyu hatırlarız.

İnsanlığın yaratılışı özü özeti bir damla atılmış sudandır. Nuh tufanında. Hz.İsmail’in ayakucunda zemzem adıyla. Hz.Musa’nın kavmi İsrailoğullarına verilen 12 kaynak suyu.  Hz.Musa’nın annesi tarafından Allah’ın emrine itaatle suya bırakılması ve Medyen ülkesine vardığında koyun sulayan kızlarla tanışması olayında. Firavun ordusundan kaçan Hz.Musa’nın Kızıldeniz’in ikiye yarılmasıyla karaya ulaşmaları, Firavun ordusunun boğulması olayında. Hz.Yunus’un kavminden kaçarken gemiden atlayıp balığa yem olması olayında. Hz. Salih’in Semud kavmine getirdiği ve dönüşümlü olarak halkla birlikte su içme hakkına birer gün arayla sahip oldukları dişi devenin hikayesinde. Sebe melikesi Belkıs’ın Hz.Süleyman sarayına girdiğinde billurdan zemini su zannetmesi olayında. Namaz emri geldiğinde abdest ve gusül almak için yine suyun vurgulandığını görürüz. Cennetliklerin altlarından ırmaklar akan vadilere yerleştirilip cehennemliklerin kaynar su ve irin içecekleri ayetlerinde hep suya atıf yapılmıştır.

Bu haftaki yazımızda su ile ilgili ayet örneklerine yer vereceğim.

Bakara Suresi, 74. ayet: Bundan sonra kalpleriniz yine katılaştı; taş gibi, hatta daha katı. Çünkü taşlardan öyleleri vardır ki, onlardan ırmaklar fışkırır, öyleleri vardır ki yarılır, ondan sular çıkar, öyleleri vardır ki Allah korkusuyla yuvarlanır. Allah yaptıklarınızdan gafil (habersiz) değildir.

En'am Suresi, 70. ayet: Dinlerini bir oyun ve eğlence (konusu) edinenleri ve dünya hayatı kendilerini mağrur kılanları bırak. Onunla (Kur'an'la) hatırlat ki, bir nefis, kendi kazandıklarıyla helake düşmesin; (böylesinin) Allah'tan başka ne bir velisi, ne bir şefaatçisi vardır; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. İşte onlar, kazandıkları nedeniyle helake uğrayanlardır; küfre saptıklarından dolayı onlar için çılgınca kaynar sular ve acıklı bir azap vardır.

Araf Suresi, 57. ayet: Rahmetinin önünde rüzgarları bir müjde olarak gönderen O'dur. Bunlar ağırca bulutları kaldırıp yüklendiğinde, onları (kuraklıktan) ölmüş bir şehre sürükleyiveririz ve bununla oraya su indiririz de böylelikle bütün ürünlerden çıkarırız. İşte Biz, ölüleri de böyle diriltip-çıkarırız. Ki ibret alasınız.

Muhammed Suresi, 15. ayet: Takva sahiplerine va'dedilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Hiç (böyle mükafaatlanan bir kişi), ateşin içinde ebedi olarak kalan ve bağırsaklarını 'parça parça koparan' kaynar sudan içirilen kimseler gibi olur mu?

Mülk Suresi, 30. ayet: De ki: "Haber verin; eğer suyunuz yerin dibine göçüverecek olsa, bu durumda kim size bir akar su kaynağı getirebilir?

Devamı haftaya… Esen kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi
SON YAZILAR