Erol Çimen

Erol Çimen

Bürokrasi

Bürokrasi

Zamanın birinde zamanın yeni Milli Eğitim Bakanına sormuşlar. Efendim işler nasıl gidiyor diye. O da ah şu  okullar olmasa çok iyi gidecek demiş. Şimdi bizim Aile Hekimlerine sorsan nasıl gidiyor diye şu hastalar olmasa çok iyi gidecek diyecekler. Hükümet bürokrasi içinde bürokrasi teşkil ediyor. Sen adama bir maaş belirlemişsin, yanında bir adet sağlık memuru veya hemşire çalıştırma zorunluluğun var, kiranı kendin ödeyeceksin diğer masraflarınıda kendin ödeyeceksin kalan maaş senin demişsin. Peki hasta bunun neresinde? Aile Hekimine sadece mahallenin listesini vermişsin.Bu mahalle ile Aile Hekiminin arasındaki ilişkiyi takip ediyormusun? Hayır.Çünkü Aile Hekimi senin bürokrasin içine girmiş. Ya hasta ? Hasta ne olursa olsun. Ölürse daha iyi hiç olmazsa sayıları azalır.Aile Hekimleri rahat ederler. Böyle bir mantık olur mu?

Mahallenin listesini vermekle Aile Hekimini de bir yere oturtmakla  bu işler olmuyor. Hasta memnuniyeti diye bir şey var. Hangi hastana sordun? Aile Hekiminden rahat hizmet alabiliyormusun diye? Hasta zurnanın son deliği. Peki Aile Hekimleri ve yanındaki sağlık çalışanları ne diye maaş alıyorlar? Akşama kadar çayları demleyip içsinler ay başı geldiğinde de maaşlarını alsınlar diyemi? Ha şimdi bana amma da sızlandın yazar Efendi diyebilirsiniz! Ben kendi adıma değil toplum adına sızlanıyorum.Hasta adına sızlanıyorum. Ömrünü hastasına adamış hasta yakını adına sızlanıyorum?Hasta ve hasta yakınları sıkıntılı diyorum. Buna çözüm bulun diyorum. Devlet Millet için vardır diyorum. Hasta olmazsa Aile Hekiminin hiçbir hükmü yoktur diyorum.Aile Hekimleri akşama kadar çay içip lak lak yapıyorlar diyorum.

Ha amma da sızlandın zaten işiniz gücünüz sızlanmak peki bu işin çözümü ne diyorsanız onu da söyleyeyim size:Hastaları Aile Hekimine değil Aile Hekimlerini hastaya bağlayacaksınız.Patron Aile Hekimleri değil hasta olacak.Aile Hekimleri bürokrasi değil hizmetkar olacak.Aile hekimlere kayıtlı hasta sayısınca değil baktığı hasta sayısınca,hizmet götürdükleri hasta kadar  para vereceksin.Yani patron hasta olacak. Bak o zaman hastaya ahkam kesebiliyorlar mı? Bak hastaya  kötü davranabiliyorlar mı? Bak hastaya bu gün git yarın gel diyebiliyorlar mı? Bak hastayı sevk mi ediyor tedavimi ediyor göreceksin . Çünkü Aile Hekimleri hastalar için vardır.Hastalar  Aile Hekimleri için değil.

ALLAH hepimizi Aile Hekimlerine muhtaç olmadan yaşatsın. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR