Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Kaç Çocuk Çaldı Kapınızı?

Kaç Çocuk Çaldı Kapınızı?

 

İyi ki mübarek gün ve geceleri ihsan etmiş Rabbimiz. Rüzgâra salınmış bir yaprak gibi olsaydı insan, ne yaşadığı dünya yaşanır olurdu, ne iki kelam edecek adam bulunurdu. Doymayı bilmeyen insan, bir öğünde yiyeceği yarım ekmek olsa da, bin günlük biriktirmeyi yeğ saymakla, sınırsız olduğunu ispata mı çalışmaktadır?

Bizi bizden daha iyi tanıyan Rabbimiz, Peygamberler tarihi ile başlatmış insanlık tarihini. Yolunu şaşıranlara, merhametinden hiç eksiltmeden yol göstericilerini göndermeye devam etmiş. Her peygamberine verdiği onca güzel hediye içinde Peygamberimizle Müslümanlara bağışladığı günler ve geceler olsa gerek.

Bilmiyorum başka yerlerde böyle mi karşılanır üç aylar. Sahi bugün kapınızı kaç çocuk çalacak? Ne kadar çoksa o kadar iyi değil mi? Dualarla, âminlerle, masum bakışlı çocukların gülüşleriyle üç güzel aya merhaba demek eğer Konya’ya has bir gelenekse ne hoştur. Akşamında çocukların yaktıkları fenerlerde mübarek bir nurun imgesi yok mudur?

Çocuktan al haberi demişler ya, eğer bir çocuk kapınızı çalıp üç ayların geldiğini haber veriyorsa, ne hoş bir haberdir, müjdedir. Kapınızı çalan, avucunu açan her çocuğa verdiğiniz o şeker, kalbinizi yaklaştırıyorsa Müslümanlara, hazırlıyorsa üç aylara, duanız; Kadir gecesine ulaşmak oluyorsa, kapınız boşa çalınmamış demektir.

Çocuklar, masum canları bu dünyanın. Üç aylara onları sevindirerek girmek, onların çıkar beklemeden gülümsemelerine şahit olabilmek belki de şu günlerde hatırlanması gereken en önemli mesajdır. Çocuklarsa bizim geleceğimiz, bütün çaba ve gayretimiz onların daha mutlu ve huzurlu bir dünyada yaşaması ise en azından birbirimize karşı takındığımız tavrı yeniden gözden geçirmeliyiz. 

Çocuklar kapımızı çaldıkça ‘var’ olduğumuzu, Müslüman’sak Müslümanlığımızı, kadim bir kültüre sahip olduğumuzu yenilemenin yolları var demektir hâlâ.

Üç güzel ay, merhamet, bereket, sevinç, sabır, af, mağfiret dolu üç güzel ay. Ticaretin en kazançlısının yapıldığı üç güzel ay. İnsanları sevindirmek ve onların sevinci ile sevinebilmenin en zevkli anları, akrabaları, eşi, dostu hatırlamanın en keyifli yolu, manevi bir huzur, iç dünyana dönebilmenin imkânı, barışabilmenin cesareti, borç defterini silmenin gönül rahatlığı. “Biz” olduğumuzu anımsamanın hoşluğu ile birlikte fırsat kapısı üç güzel ay. Mübarek olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR