Erol Çimen

Erol Çimen

Samimiyet

Samimiyet

Samimiyet; içtenlik, ihlaslı olmak, saflık, duruluk, sadakat, bir işi Allah rızası için yapmak gibi anlamlara gelir.
 
Samimiyet içtenlik ve ihlâsla saf ve duru bir hal ile Allah’a yönelmektir.
 
Samimiyet dinde temel değerlendirme ölçüsüdür. Kişinin bütün yaptıkları,  samimi olmasına göre karşılık görecektir. Müslüman iman, ibadet ve muamelat alanında yani hayatının her alanında samimi olması gerekir. Dinin özü ihlas ve samimiyete dayanır. Bunun için Müslüman her işinde samimi olmalıdır. Kur’an-ı Kerim de samimiyetle Allah’a boyun eğenlere mükafaat vaad edilmiştir.
 
İslam dini hayatın her alanında samimiyetin egemen olmasını ister. İçtenliğin dışa yansıması, kalbin amelin davranışlarda görülmesi, olduğu gibi görünmenin ya da göründüğü gibi olmanın ifadesidir. Yapıp etmelerle söylemlere mana katan, iç dünyada mayalanan niyettir. Bu nedenle Allah’a bağlılığın karar yeri de kalptir. İçte bulunan ifade edilmeli ya da ifade edilen iç dünyaya yerleştirilmelidir. Amelleri ibadete dönüştüren de içteki güzelliğin dışa yansımasıdır.
 
Gönülden bağlılık bütün benlikle bağlılığın ifadesidir. Bütün bedeni temsil eden gönül samimiyetin de merkezi konumundadır.
 
Samimiyet alanları şunlardır:
 
1-İnanç sisteminde samimiyet
2-Kulluk ta ibadet alanında samimiyet
3-Ahlaki yaşantıda samimiyet
4-Kur’an’a uymada samimiyet
5-İnsani ilişkilerde samimiyet
6-Aile içerisinde samimiyet
7-Müslüman kardeşlerine karşı samimiyet
8-Sevgide samimiyet
9-Günahlardan vazgeçmede samimiyet
10-Dua da samimiyet
11-Vatan sevdasında samimiyet
 
İman ettiğimiz esasların gereğini yerine getirmek bir mü’min için en önemli görevdir. Zira dilin ifade ettiği iman esasları kalbin onayından geçerken ihlas ve samimiyet potasında erimedikçe hayat bulmaz ve anlam ifade etmez. Allah’a verdiğimiz iman sözünü O’na teslimiyetimizle emir ve yasaklarına bağlılığımızdaki sadakatimizle göstermek imanın hayat bulması demektir.
 
İnsanın yaradılış gayesi buluğ çağından ölüm kendisine yetişeceği ana kadar, samimi olarak Yaradan’ına boyun eğmektir.
 
Ruh olmadan bedenin bir hayatiyeti söz konusu değildir. İhlas ve samimiyetin olmadığı ya da eksik olduğu amellerde ancak ruh bulunmayan ölü bir ceset gibidir. Kulluktaki samimiyeti hiçbir zaman kaybetmemeliyiz.
 
ALLAH hepimizi samimi kullarından eylesin. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR