Erol Çimen

Erol Çimen

Ramazan ayı

Ramazan ayı

Peygamber Efendimiz(s.a.v.) in “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennemden kurtuluş” olarak nitelendirdiği bereketli ve manevi kazancı büyük olan böyle bir aya bizleri sağlık ve afiyet içinde kavuşturan Yüce Rabbimize hamd olsun. Bu ayın, hepimize ,milletimize, memleketimize ve tüm İslam Alemine hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden dilerim.
 
Dini hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan Ayını, diğer aylardan ayıran ve daha faziletli ve üstün kılan bir takım özellikleri ve manevi güzellikleri vardır.
 
1-İnsanlığın içine düştüğü karanlık ve huzursuz ortamdan çıkarıp aydınlığa kavuşturan Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim bu ayda inmeye başlamıştır. Beşeriyete batmayan bir güneş gibi doğan bu yüce kitap Dünya durdukça insanlığı aydınlatmaya devam edecektir.
 
2-Mübarek Ramazan ayına girer girmez, diğer aylardan farklı bir yaşantı içine gireriz. Gündüzleri yemek içmek gibi hayati zevklerden ve her türlü aşırılıktan çekinerek tuttuğumuz oruçlarla, geceleri dini bir vecd içinde kıldığımız teravih namazları ile okunan hatimlerle gönüllerimize iman nuru dolmaya başlar.
 
3-Ramazan ayı bir rahmet ayıdır. Bin aydan hayırlı olan “Kadir Gecesi” bu ayın içerisindedir.
 
4-Oruç insanda başkalarına yardım etme duygularını geliştirir. Çoğu varlıklı insanlar yoksulların çektiklerini bilmezler. Varlıklı kimse tuttuğu orucun nefsine olan, etkisini tadar. Yıl boyu açlık çeken ve yoksulluk içinde kıvranan yoksulları ve kimsesiz çocukları düşünür ve onlara karşı gönlünde şefkat ve yardım duyguları uyanır.
 
5-Oruç sağlığı korur. Orucun sağlık ve tedavi yönünden önemi büyüktür. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız” buyurmuşlardır.
 
6- Oruç insanı sabıra ulaştırır. İnsanın sahip olduğu nimetlerin kadrini öğretir.
 
7-Oruç toplum hayatını da olumlu etkiler. Bunun yanında orucun sayılamayacak kadar bir çok faydaları vardır.
 
Ramazan ayı rahmet ve bereketi bol olan bir aydır. Bu ayın feyzinden ve bereketinden yaralanmak için elimizden geldiğince ibadetlerimizi eksiksiz yapmaya çalışmalı, orucun kötülüklere karşı koruyucu bir kalkan olduğunu dikkate alarak kötü söz ve davranışlardan sakınmalıyız. Kimseyi incitmemeye ve zamanımızı boşa harcamamaya gayret etmeliyiz. Anne, baba ve büyüklerimizin hayır dualarını almaya, akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmalıyız. Malımızın zekatını vererek bu mali ibadetimizi yerine getirmeli, yoksulları sevindirmeli, toplum fertlerinin birbirleriyle sevişip kaynaşmalarına vesile olmalıyız.
ALLAH hepimizin Ramazan Ayını mübarek eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR