Erol Çimen

Erol Çimen

Yoldaki Pilotlar

Yoldaki Pilotlar

 

             Trafik kuralları herkesin uyması gereken, insanların can ve mal güvenliğini koruyan kurallardır.Uyulmadığında hem kendinin hem de karşısındakinin can ve malı tehlikeye girer.devlet bu kuralları yazmış ve uymayanlara ceza uygulayacağını bildirmiştir.

             Önce trafiğe çıkmanın şartlarından işe başlayalım.Trafiğe ehliyeti olmayan insanlar çıkamaz.Çıkarsa ne olur?Hem kendisinin, hem de başkalarının canını ve malını tehlikeye atmış olur.Eskiden ehliyetler çok zor alınırdı.Bir dosya açılır, yazılı sınava girilir,kazananlar direksiyon sınavına girerdi.Dosyanın müddeti 2 yıl idi. 2 yıl içinde ehliyeti alamaz isen dosyan yanar.yeni baştan bir dosya daha çıkarırdın.2. dosyada daha dikkatli davranır ve daha iyi çalışırdın.2. dosyada da alamazsan 3. Dosyayı çıkarırdın.Ama ehliyeti alıncaya kadarda şoförlüğü öğrenirdin.Peki şimdi ne oluyor? Kursa müracaat ediyorsun,parasını ödüyorsun ,kurs seni hocaları aracılığıyla biraz çalıştırıyor.Daha sonra direksiyon imtihanına girip ehliyeti alıyorsun.Ehliyeti olupta geri manevrasıyla arabasını kapının önüne çekemeyen şoförler tanıyorum.Adam ehliyeti almış ama daha önce hiç gece araba kullanmamış, bu ehliyete güvenerek gece trafiğe çıkıyor işte sana yürüyen bir bomba.

            Birde önce ehliyetini almış ,daha sonrada  banka kredisi ile araba alan ve arabanın üstüne bindiğinde kendini  pilot zanneden şoför bozuntuları var.Onlar için şoförlük sadece gaza basmak.Ortak özellikleri saygısızlar,trafik kurallarından habersizler, bir şekilde bir ehliyet ve araba sahibi olmuşlar.Bu züppelerin trafik kuralları falan umurlarında değil.Sadece gaza basarlar.Bu araç nasıl duracak diye düşünmezler.Çoğunlukla vurarak dururlar.Yada bir tırın arkasından komple girerler.Hızlı yaşarlar, genç ölürler, cesetleri yakışıklı gider.Geçen günlerde Konya’mızda zincirleme bir trafik kazası oldu.16 adet araç zincirleme birbirine girdi.En öndeki  aracın sürücüsü bir bayandı.Sosyal medyada bu bayanı topa tuttular.Peki diğer 15 adet kendisini pilot zanneden şoför bozuntuları bu kazayı niye yaptı.Hepsinin ortak savunması en öndeki araç ani fren yaptı oldu.Peki bir araç önüne bir şey çıkarsa ani fren yapamaz mı? Yapar.Siz birbirinize niye vurdunuz?Ha ben size niye vurduğunuzu söyleyeyim.Sizin hiç birinizin trafikte takip mesafesi kuralından haberiniz yok.Hangi hız ile gidiyor isen öndeki araçla aranda hızıyın yarısı kadar metre uzaklık olmalıdır.Yani hızın 50 km ise öndeki araçla aranda 25 metre uzaklık olmaldır..Ama sen ne yapıyorsun? Utanmasan tampon tampona gideceksin.Ondan sonra en öndeki araç ani bir fren yapınca arkadaki 15 inizde birbirinize vuruyorsunuz.Yazık değil mi malınıza,yazık değil mi canınıza.

                Birde yollarda gezen trafik magandaları var.Hepisinin şoför koltuğunun altında  iyi bir haydar var.Bu haydar ne işe yarıyor.Kendisini  sollayanı veya kendisine yol vermeyeni dövmeye yarıyor.Bunlarda şizofreni hastası şoförler.Eskiden ehliyet raporu çıkarılırken psikoloğa gidilirdi.Psikolok sana odasında bağırır çağırıdı.Şayet sen psikolağa tepki duyarsan yani öfkene sahip olamazsan ehliyet dosyası dahi çıkaramazdın.Şoförlük öfkeyi ve kızgınlığı kaldırmaz.Öfkelenirsen kendi malına da karşındakinin malına da zarar verirsin.

              Aslında bu yazımda trafik kurallarını yazacaktım.Ama pilot ve şizofreni şoförler ile bana ayrılan köşe doldu.İnşallah Trafik kurallarını bir dahaki yazımda yazayım.Bu kuralları herkes bilir ama uygulamaz.Biz de bilip te uygulamayanları uyarmış olalım.

             ALLAH hepimize kazasız,belasız araçlarımızı sürmeyi nasip etsin.Amin.Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR