Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Akıl Verme, Güven Ver

Akıl Verme, Güven Ver

*Son yıllarda yaşlı genç farkı olmadan herkes birbirine tavsiye veriyor. Çin ve Amerika hemen hemen her konuda aldığı patentlerle dünyayı domine ederken, gelişmekte olan ülkemizde ise bizler, birbirimize sürekli tavsiyeler veriyoruz. Sadece tavsiye veriyoruz, çözüm yönünde ise çok başarısı değiliz. Teknoloji ile ilgili firmalardan telefonla destek alacağınızda kablotv, turksat, türktelekom, turkcell, avea, vodafone gibi firmalar nasıl tavsiyeler veriyor, nasıl çözümler üretiyor ise firma o kadar kalitelidir.

**Yeni bir telefon modeli piyasaya çıkacağı zaman geceden sıraya girenler herkesin malumu. Nasıl bir sadakat ise sabahı beklemiyorlar. Teknoloji firmaları kötü imajını her yerden siliyorlar. Sinemada iphone veya mac bilgisayar kullanan bir kötü karaktere şimdiye kadar karşılaşmadıysanız bu bir tesadüf değil. Apple'ın marka imajını korumak ve ürünlerinin olumlu bir şekilde algılanmasını sağlamak için uyguladığı bir pazarlama taktiği. Bunu fikri mülkiyet hakkı olarak koruyor. Ülkemizde ise kvkk çıktığından beri kim neyi neden nasıl koruyor. Koruyamıyor sadece cevaplamak istemediği sorular için kullanıyor.

***Bir teknoloji şirketi için ürünlerden çok daha fazlası vardır. Tüketicilerin başarılı olmaları için teknoloji şirketlerinin kültürlerine ve süreçlerine güvenmeleri gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu, teknoloji şirketlerinin halka açık bir şekilde inşa etmeleri, yaptıklarını nasıl ve neden yaptıklarını açıklamaları, müşterilerini meşgul etmeleri ve dinlemeleri ve insanlıklarını göstermeleridir. Zamanla başarılı olan şirketler sadece müşterilerinin güvenini kazanmakla kalmaz. Ayrıca sadakatlerini ve saygılarını da kazanırlar. Teknoloji şirketlerinin yapabileceği ilk şey, varlıklarını müşterilere haklı göstermektir. Bunu yapmanın en kolay yolu, şirketimin çözmekte olduğu çok acil müşteri sorunu nedir sorusuna cevap vermektir. Şirketinizin ne yaptığını sade bir dille açıklamak, müşterilere ve genel kamuoyuna potansiyel müşteriler şirketinizin ne hakkında olduğunu net bir şekilde anlamasını sağlar. Teknoloji şirketleri ürünlerini çözümlerini piyasaya sürdüklerinde, bunları inşa etmenin ne anlama geldiğini ve bunları kullanmanın tüketiciye maliyetini açıklamalıdırlar. Maliyet sadece resmi fiyat etiketi değil, aynı zamanda kişisel verilerin paylaşımı gibi şeylerdir. Teknoloji şirketleri, verilerin ne ve nasıl toplandığı, nasıl ve nerede depolandığı, nasıl kullanıldığı, nasıl güvende tutulduğu ve veri toplamayı devre dışı bırakmak için hangi seçeneklerin mevcut olduğu konusunda açık olmalıdır. Şeffaflık anahtardır. Müşteriler, şirketler onlara yaltaklandığında kesinlikle nefret eder. Bu nedenle, bir şirketin hizmet verdiği topluluklara benzemesi ve müşterilerinin neye önem verdiğini ve nasıl etkileşimde bulunmaktan hoşlandıklarını anlaması çok önemlidir. Bir şirket bunları yaptığında, uzun süreli bir ilişki kurma fırsatı yaratır. İnsanlar, şirketlerin onları bir iş fırsatından daha fazlası olarak gördüğünü bilmek istiyor. Teknoloji şirketleri, ürünlerini satmak için bir müşteriyle her etkileşimi kullanmamalıdır. Teknoloji şirketlerinin herhangi bir şey satmasının en iyi yolu, müşterilerine önemli olduklarını düşündüklerini göstermektir. Bu, her zaman müşterilerin yanında olmak demektir. Düzenli olarak onlarla görüşmek, soruları ve yorumları hemen yanıtlamak cevap vermek bir günden fazla sürmez, ihtiyaçlarını verimli bir şekilde ele almak ve şirket performansı hakkında geri bildirim istemek gibi görünüyor. Harika bir ilişki her zaman hisse almayı içerir. Müşteriler, kullanıcılarla e-posta, metin mesajları, reklam veya sosyal medya aracılığıyla bağlantı kuruyor olsunlar, bir teknoloji şirketinin sesini tanımalıdır. Teknoloji şirketleri, yalnızca markalarının arkasındaki göze çarpan insanlar nedeniyle öne çıkıyor. Onları öne ve ortaya koyun. Mevcut şirket, insanların bağlantı kurabileceği kişilerle karşı karşıya. Bu, inşa ettiğiniz insanlara benzeyen bir iş gücü yaratmayı gerektirir. Aynı zamanda, ürünleri üreten çalışanların, bunları kullanan müşterilerin ve bir şirketin varlığından yararlanan toplulukların seslerini öne çıkarmak anlamına gelir.

****Sonuç olarak; Güven inşa etmek, başkalarına size nasıl davranılmasını istiyorsanız öyle davranmaktır. Teknoloji şirketleri her zaman kim için inşa ettiklerini hatırlamalı, her kullanıcının sesini ciddiye almalı ve güven oluşturmak için halkla birlikte kapsayıcı bir topluluk oluşturmalıdır. Şirketler ürünlerinin kendileri adına konuşmasına izin veremezler. İnsanlarla konuşmak ve dayanmak için ilişkiler kurmak zorundalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR