Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Kuzeyde sınav var…

Kuzeyde sınav var…

Rusya Ukrayna savaşı kime yarar?

Rusya’nın Kırım’ı işgaliyle başlayan süreçte bölgeye en fazla askeri mühimmat gönderen ülkelerin başında Amerika geliyor.

Neden? Aslında cevabı basit. Amerika savaştan ve karışıklıklardan beslenerek büyüyen bir ülke. Bakın tarihine… Kore’de çatışma olmuş Amerika en önemli taraf. Birinci dünya savaşında savaşın sonucunu belirleyici ülkelerin başında Amerika var. İkinci dünya savaşında yine aynı. Tabi birde Nato mevzusu var. Amerika’nın kendi çıkarlarını müttefik olduğunu söylediği ülkelere korutması olarak tanımlıyorum ben Nato’yu. Sebep mi? Yahu biz Nato’nun en önemli üyelerinden biriyiz. Kırk sene olmuş terör belasıyla uğraşıyoruz siz gördünüz mü Nato üyesi ülkeler bize asker silah gönderip yardım etti diye bir haber? Etmezler, hatta tam tersi yönde çalışır teröriste silah verirler. Sonra da teröristle birlik olurlar biz daeş’e karşı savaşıyoruz diye rol keserler. Asıl amaç ne teröristi hakim kılmak ne seni yenmek… Asıl amaç bölgede daimi olarak huzursuzluk, güvensizlik ortamı oluşturmak. Karmaşa, kaos, çatışma sürekli olmalı ki bölge zenginleşmesin, büyümesin. Onlarda bölgenin kaynaklarını sömürsünler. Bir taraftan da bölgeye silah satıp semirsinler.

Sadece Ortadoğu’da izledikleri bir yol değil bu. Dünyanın her yerinde aynı tezgahla hareket ediyorlar. Bakın karmaşanın yaşandığı ülkelere hepsinin ya doğal kaynakları var ya da stratejik bir önemi var. Nasıl olurda dünyanın en büyük petrol yataklarına sahip ülkelerde ekonomik krizler olabilir? Dünyada şuan en önemli şey enerjiyken nasıl olurda enerji üretimi konusunda problemi olmayan ülkeler ekonomik sıkıntı yaşıyor olabilir?

Şimdi sırada Rusya ve Ukrayna var. Tabi o bölgede çıkacak bir çatışmaya sınır komşusu olacak olan Avrupa’da ister istemez kendini bir çatışmanın içinde bulacak. Taraflar itidal çağrıları yapıyorken Rusya girdi, saldırdı, saldırmak üzere diye ardı ardına açıklama yapıp ortamı geren kim? Amerika…

Bölgesel bir sınav bu durum. Türkiye’nin de son zamanlardaki en büyük sınavlarından biri. Körfez ülkeleriyle oluşan gerilimin yeni yeni bittiği bu günlerde kuzeyimizde çıkacak ve ayrı ayrı ittifaklar kurduğumuz iki ülke arasında çıkacak çatışma en çok bizi yaralar.

Amerika’nın derdi üzüm yemek değil bunu hepimiz biliyoruz. Üzümleri de, bağı da, bağcıyı da korumak lazım. Yoksa yine son yüzyılın tüm savaşlarında olduğu gibi tek kazanan Amerika olur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR