İsmail Koç

İsmail Koç

2018 Konya’nın Afrika yılı olacak!

2018 Konya’nın Afrika yılı olacak!

Afrika 7 kıta içinde belki en çok acı çeken en şansız olanıdır. Belki de bu sebeple Afrika kara kıta olarak da adlandırılmıştır. Afrika’nın geçmişi sömürge, kan, acı ve gözyaşı ile doludur.

Özellikle 18 ve 19. yüzyıllarda Afrika’da büyük acılar yaşanmış, Avrupa’nın bugün gelişmiş ve medeni olarak kabul ettiğimiz ülkeleri kendilerini zenginleştirmek için Kara Kıtayı sömürmüşlerdi.

Ama artık hiçbir şeyeskisi gibi değil. Afrika ülkeleri de yavaş yavaş kabuğunu kırmaya ve dünyaya açılmaya başladı. Tam da bu noktada genelde Türkiye, özelde ise Konya çok önemli bir rol üstleniyor.

Afrika-Türkiye Turizm Merkezi (ATTC) Başkanı Wanle Akinboboye, bir önceki dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek gazetemiz Yeni Haber’i ziyaret etti. Bu ziyarette Wanle Akinboboye’ye de Konya’ya çok önemli müjdeler geldi.

2018 yılı Konya için adeta Afrika yılı olacak.

Konya, 2018 yılı Mayıs ayında çok önemli bir projeyi gerçekleştirebilmek için gün saymaya başladı bile.

Temelleri Konya’da atılan proje ile Afrika’nın 54 ülkesinden temsilciler önümüzdeki yıl Konya’ya geliyor.

Bu kapsamda her yıl Ankara’da düzenlenen ‘Afrika Günleri’ önümüzdeki yıl Konya’da gerçekleştirilecek. Yani Konya Afrika kıtasının dışarıya açılan kapısı oluyor.

Bu kapsamda Konya’da gerçekleştirilecek organizasyonda Afrika’nın 54 ülkesinden temsilcilerin gelmesiyle adeta Afrika Konya’nın ayağına gelecek.

Bunun yanında her ülkeden gelen sanatçılar kendi ülkelerine ait şarkıları seslendirecek ve yöresel yemeklerini tanıtacaklar.

Konya’daki Afrika Günleri’nin tam anlamıyla bir şölen havasında geçmesi bekleniyor.

Afrika’nın Konya açılımında Türkiye’nin çok önemli bir yeri var.

Wanle Akinboboye sömürmek için gelen Afrika’nın aksine Türkiye’nin birlikte gelişmek için topraklarına geldiğini söylüyor. Bu nedenle de Türkiye’yi çok önemsediklerini ve işbirliği yapmak istediklerini de ekliyor.

Afrika için dünyada Türkiye, Türkiye’de ise Konya çok önemli bir yere sahip.

Konya’nın Afrika ile olan ilişkilerde bu kadar öne çıkmasında bir önceki dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in çok büyük etkisi var.

Lütfi Başkan ve ekibinin kurduğu sağlam dostluklar bugün yeni yeni meyvelerini vermeye başladı.

Ancak asıl iş bundan sonra başlıyor.

Konya’nın önde gelen isimlerinin Konya’nın Afrika açılımına daha doğrusu Afrika’nın Konya açılımına destek vermeleri gerekiyor.

Dünyanın en büyük ikinci kıtası olan Afrika 54 ülkesiyle çok büyük potansiyeli barındırıyor. En önemlisi de Avrupa’nın sömürgeci anlayışından çok büyük acılar çeken Afrikalılar bize güveniyor.

Konya ile başlayıp daha sonra tüm Türkiye’ye yayılması beklenen Afrika ülkeleri ile ilişkilerin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor.Çünkü hem Türkiye Afrika için, hem de Afrika Türkiye için gelecek vadediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR