Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan Hakkını Talep Ediyor

Azerbaycan Hakkını Talep Ediyor

Bu haftaki yazımda size başka bir konundan bahsedecektim, ama yaklaşık 3 gündür Karabağ’da yaşanan gelişmelerden dolayı, bölgede yaşanan gelişmelerden yazmağın uygun olacağını düşündüm. Çünkü, Türkiye’de birkaç haber dışında maalesef konuyla ilgili detaylı bir bilgi olmadığını fark ettim.

İkinci Karabağ Savaşını durduran 10 Kasım beyannamesi ve daha sonrasında takip eden anlaşmalara, yapılan barış görüşmelerine rağmen ne Rusya, ne de Ermenistan’ın verdikleri sözlere, attıkları imzalara sadık kalmadığını görmekteyiz. Bölgede bulunan Rus ordusu, yapılan anlaşmalar ve Azerbaycan’ın tüm itirazlarına rağmen ermeni bölücülerin faaliyetlerini ya görmezden geldiler, ya da bizzat destek oldular. Bıçak kemiğe dayanınca da Azerbaycan hareket geçmeye mecbur oldu. Ancak bu sefer silahsız olarak…

Rus ordusu bölgeye gelişinden itibaren anlaşma maddelerini çiğneyerek Ermenistan’dan bölgeye askeri teçhizat taşınmasına ve yabancı ülke vatandaşlarının, hatta yabancı plakalı arabaların Karabağ’a gelişine göz yumdu. Buna paralel olarak da Ermenistan dahil tüm dünyanın Azerbaycan toprağı olarak kabul ettiği Karabağ’da bulunan altın ve bakır gibi yeraltı zenginliklerinin, Ermenistan’a taşınmasına destek oldu. Doğal olarak da Azerbaycan tarafı, izinsiz olarak kendi servetlerinin başka ülkeler tarafından kanunsuz bir şekilde taşınıp, işlenmesine sessiz kalamadı. Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını tarafından bir ekip oluşturularak, teftiş için Rus ordusunun kontrolünde bulunan Karabağ’a gönderildi. Rus ordusu ilk başta buna karşı çıksa da baskıya dayanamayarak Hocalı’da Teftiş Grubuyla bir görüşme yaptı. Görüşmede, daha detaylı bir teftiş için Azerbaycan tarafına destek olacakları konusunda anlaşmaya varıldı.

Birkaç gün sonra Azerbaycan heyeti, daha önceden planlanan detaylı teftiş için Karabağ’a gitti. Fakat, Rus ordusunun desteğiyle daha önceden bölgeye toplanmış olan Ermenilerin protestolarını bahane eden Ruslar, Teftiş Heyetini Karabağ’a sokmadı. Bundan hemen sonra Azerbaycan resmi olarak Rusya’ya nota verdi. Arkasından da gönüllüler, çeşitli STK üyeleri, bakanlık çalışanları ve basın mensuplarından oluşan bir kalabalık, Şuşa arazisinde protesto başlattı. Protestolar Rusların kontrolünde olan ve Karabağ’ın Ermenistan ile bağını sağlayan Laçin koridorunun Hankendi’ne giriş kısmında yapılıyor. Protestonun amacı Azerbaycan’ın yeraltı kaynaklarının talan edilmesine karşı çıkmak ve Azerbaycan heyetinin Karabağ’ın Rus kontrolünde bulunan bölgelere girişini sağlamak olarak açıklandı. Bu amaçlara ulaşana kadar protestocular, eylemlerine devam edeceklerini duyurdular. Ben bu yazıyı hazırlarken hala protestolar devam ediyordu. Allah Muvaffak Eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR