Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Kim Allah’ın Dinine Yardım Ederse...

Kim Allah’ın Dinine Yardım Ederse...

Kıymetli kardeşlerim bu haftaki konumuz yine beni derinden etkileyen bizim yaşama biçimimizi şekillendiren çok güzel bir ayetten bahsedeceğiz insaAllah.

Rabbimiz bizlere şöyle buyuruyor;Ey iman edenler! Eğer siz Allah’a yardım ederseniz (emrini tutar, dinini uygularsanız), O da size yardım eder ve ayaklarınızı sağlam bastırır. (Muhammed Suresi 7.ci ayet)

Kıymetli kardeşlerim muhakkakki Allah c.c hiç bir canlıya ne muhtaçtır nede buna ihtiyacı vardır.Allah’ın (c.c) gücünü anlatırken kullanılan her kelime biraz eksik kalır. Allah (c.c) ile hiçbir noksanlık bağdaştırılamaz. Zat’ı (c.c) mükemmel olan Allah’tan (c.c) sadece güzellik ve iyilik görülür. Öyle ki; Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter. (Nisâ Suresi 79.

Allah’a yardım demek, O’nun emrini tutmak, dininin öğrenilmesi ve yayılması için çaba sarfetmek ve bu maksatla Resûlü’ne yardımcı olmak demektir. Cenâb-ı Hak herkese, dilediğini yapabilmesi için irade vermiştir. İnsan, iradesini Allah’ın emirlerini yapma ve yasaklarından uzak durma, böylece O’nun rızâsını elde etme yönünde kullanır, dinine hizmet etmeye karar verirse, Allah da ona yardımcı olur. Hedefinin önündeki bütün engelleri kaldırır. Gönlündeki korkuyu çıkarır. Dayanma, direnme ve zafere ulaşma gücü ve imkânı lutfeder.

Peygamberlerin yaptığı gibi Mü’minler de ancak Allah’dan yardım talep ederler, başka bir seçenekleri zaten yoktur. Allah’ın dışında ne sığınacak bir merci, ne yardım edecek bir kurtarıcı vardır. Yardım sadece Allah katındandır. (3/Al-i İmran, 126; 8/Enfal, 10) Allah’dan başka kuvvet de yoktur, yardımcı da… (86/Tarık, 10) Fatiha suresi bu anlamda sanki bir taahhüdname gibidir: “Allahım! Yalnızca Sana ibadet ederiz ve yalnızca Senden yardım dileriz.”

Peygamber Efendimiz s.a.s bir hadisi şerifte bizlere şöyle buyurmaktadır. “Yardıma muhtaç olup da yardım isteyeceğin zaman sadece Allah’tan yardım iste. Şunu iyice bilesin ki, bütün insanlık sana bir iyilik vermek üzere toplanıp bir araya gelseler, ancak Allah’ın sana takdir ettiği kadar bir iyilik yapabilirler. Yine tüm insanlık toplanıp sana bir zarar vermek isteseler, ancak Allah’ın sana takdir ettiği kadar bir zarar verebilirler. Çünkü kalemler kaldırılmış, sahifeler kurumuştur.”

(Tirmizî, Kıyame, 4/667)

Rabbım bizleri İslam dinine daima inan ve ona daima hizmet eden kullarından eylesin...Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR