Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Batı ve Ermeni Provokasyonlarına Azerbaycan Tokadı

Batı ve Ermeni Provokasyonlarına Azerbaycan Tokadı

Herkese malum olduğu üzere Karabağ Savaşı, Azerbaycan’ın kesin zaferiyle bitti. 30 yıldan fazla Ermeni işgali altında kalan Karabağ’ı, Azerbaycan Ordusu canı ve kanı pahasına geri aldı. Her türlü katliam ve soykırımlar ile yüzleşen Azerbaycan, Karabağ işgalinin devam ettiği 30 yıllık bu süreçte, yine de meselenin barış yoluyla çözülmesini esas aldı. Bu sebeple batının her türlü adaletsizlik ve beceriksizliğine rağmen duruma 30 yıl sessiz kaldı. Ancak bıçak kemiğe dayandığı anda da harekete geçti. Kendi hakkını kendi gücüyle aldı. Böylece, 30 yıldır uygulanmayan BM kararları, AGİT prensipleri ve batının her türlü kararını,askerinin canı ve kanı pahasına hayata geçirdi. İşte bu andan itibaren, malumun ilanı gibi batı Ermenistan’a verdiği desteği gizli saklı değil, açıktan vermeye başladı. Bu sadece askeri destek değil, bunun yanında siyasi olarak da Ermenistan’ın yanında durdular. Bu konuda en başta gelen ülke de Ermeni lobisinin siyasetinde etkin olduğu Fransa oldu. Onun yanında yeni yeni Almanya belirmeye başladı. Tabi süreç bu şekilde ilerleyince, iki devletin lokomotifliğini yaptığı Avrupa Birliği’nden de adalet beklemek mümkün değil. Nitekim öyle de oldu. Güney Kafkasya’da kaybettiği konumu geri almak için Ermenileri kullanan batı,bölgede Azerbaycan aleyhine her türlü faaliyette yer aldı ve alıyor.

AB bir taraftan kendini “barış güvercini” gösterip bölgede istikrar istediğini iddia ederken, diğer taraftan da Ermenistan’ı Azerbaycan aleyhine yeni provokasyonlara hazırlıyor. Yukarda da bahsettiğim gibi Güney Kafkasya’da kaybettiği konumu Ermenistan’ın eliyle geri almak isteyen batı, buna izin vermeyen Azerbaycan’a ilk önce sudan sebepler ile Avrupa Parlamentosunda baskı yapmaya kalktı. Azerbaycan’ın Avrupa Parlamentosundaki oy hakkını elinden aldılar. Bu yeterli olmayınca da Azerbaycan’ın karşı çıkmasına rağmen bölgeye sözde komisyonu gönderdiler. Bu sözde komisyon, Azerbaycan-Ermenistan sınırında izleme yapacaklarını açıkladılar. Sözde komisyonun sözde tahkikat yapacakları bölgelerde dene olduysa Ermeniler provokasyon gerçekleştirmeye başladılar. Ermeni ordusu “tahkikat” yapılacak bölgede durup dururken Azerbaycan’ın sınır birliklerine ateş açtı. Keskin nişancı tüfeğinden yapılan ateş sonucunda bir Azerbaycan askerini yaralandığı bildirildi.Azerbaycan Ermenistan’ın bu provokasyonunu derhal delilleri ve görüntüleriyle birlikte uluslararası kamuoyuna bildirdi. Ancak Ermeni provokasyonları bitmedi. Bundan başka Azerbaycan’ın birkaç farklı bölgesine de Ermeni ordusu tarafından ateş açıldı. Uluslararası kamuoyunun sessizliğinden sonra artık Azerbaycan “kısas” operasyonunu başlattığını duyurdu. Başlatılan operasyon ile Ermenilerin ateş noktaları ve askeri karargahı darmadağın edildi. Ermeni medyasına göre operasyonlar sonucunda 4 ermeni askeri öldürülürken çok sayıda da yaralı olduğu belirtildi.

Batı’nın hâlâ kabul etmediği gerçek şu ki Güney Kafkasya’nın her yönden en güçlü devleti Azerbaycan’dır. Bu bölgede Azerbaycansız hiçbir şey yapılamaz. Batı Azerbaycan’ı Ermenistan ile karıştırıyor. Onun her dediğine “tamam” diyecek Azerbaycan yok. Batı,Ermeni lehine yaptığı faaliyetler ile Azerbaycan’ı sadece kendisinden uzaklaştırır. Yani batı kendi topuğuna sıkıyor. Ermenistan’ın da şunu anlaması gerek, kim ne söz verirse versin, ne yaparsa yapsın günün sonunda bölgede bağımsız bir devlet olarak var olmak istiyorsa bunun tek yolu Azerbaycan ile anlaşmaktır. Bunun dışında Ermenistan’ın hiçbir kurtuluşu yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR