Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Boru sesini ödün-ç-aldık

Boru sesini ödün-ç-aldık

1 dakikalık saygı duruşu ve arkasından İstiklal Marşı okunur törenlerimizde.

Her zaman düşünmüşümdür saygı duruşunda çalan müzik ne diye?

Bir araştırayım dedim feci bir sonuçla karşılaştım…

***

Bütün şehitlerimizi anmak ve anarken de hatıralarına ve emanetlerine sımsıkı sarılmak isteriz. Milliyetçiliğimiz her zaman her daim dimdik durur. Özellikle Türkiye’ye son kale ve Ümmetin Umudu olarak bakarız. Milli kavramına ayrı bir önem veririz. Her şeyimizin milli olması bizim için ayrı bir değer taşır. Milli Marşımızın da apayrı bir yeri vardır gönüllerimizde. Saygı gereği ayağa kalkar okunurken bütün dünyaya biz buradayız deriz. Lakin nereden geldiği belli olmayan kimilerine göre Kore savaşından bize kalan ya da kimilerine göre de 12 Eylül artığı olarak kalan bir müzik var: Military Taps

***

Military Taps Amerika yat borusu müziğidir.  İlk halinin bestecisi, Amerikan İç Savaşı'nda general olmuş bir işadamı olan Daniel Butterfield'dir. Bu müziğin meşhur olması da şöyledir; 1953 yılında ABD’ de yapılmış From Here To Eternity yani  'İnsanlar Yaşadıkça' filminin son sahnesinde Mongomery Clift, arkadaşının ölümü üzerine hüzünlü bir biçimde gözlerinden yaşlar süzülerek yat borusu çalmıştır. İşte bu yat borusu müziğinin bizle alakası nasıl olduysa İstiklal Marşımızdan önce saygı duruşunda çalınan müziktir. Evet Çanakkale deki 250 bin şehidimizi, Kurtuluş savaşından Malazgirt kapılarına kadar ki şehitlerimizi Amerika kültürüyle anıyoruz.

Bush Türkiye’ye geldiğinde İstiklal Marşımızdan önce bu sesi duyunca çok memnun olup; kültürümüz buraya kadar gelmiş" diyerek mutlu olduğunu ifade etmiştir. O zamanlar bazı basın organları bu konuyu gündeme getirmiş ama bu güne kadar her hangi bir adım olamamış Bush’u bile şaşırtan ve mutlu eden ses hala saygı duruşuyla çalmaktadır.

Kantinciler derneğinden çiftçi kooperatiflerine kadar nerede İstiklal Marşı okunduysa orada bu ti sesi veriliyor. Sorgulanmadan direk kopya edilen bu sese yani Amerikan kültürüne bir an önce son vermemiz gerekmektedir.

Şöyle analım demiyorum. Görüşlere göre anma şekillerinde belki ittifak sağlayamayız ama nasıl anmayalım da ittifak sağlayabiliriz.

Yeter artık Şehitlerimizin kemiklerini sızlattığımız.

Sağcısından solcusuna, komünistinden kapitalistine herkes bu boru sesine bir dur desin artık!

Yazımı İstiklal marşımızın kıtasıyla bitirmeden önce bütün şehitlerimize Fatiha okumanızı istirham ederim;

Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR