Hatice Dursun

Hatice Dursun

Çocukların Din Eğitim İçin Kaçırılmaz Fırsat..

Çocukların Din Eğitim İçin Kaçırılmaz Fırsat..

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Ramazan ayının heyecanı sizi olduğu kadar çocukları da sardı. Ramazan ayı çocuklara dinimizin güzelliklerini öğretmek için iyi bir fırsat.

Çocuklara dini sevdirerek öğretmek ve onlara İslâmî kimliklerini kazandırmak elbette çok zordur. Çocuğun İslami kimliğinin oluşmasında Ramazan atmosferinden yararlanmalıyız. Bunun için en başta çocuklara Ramazanı sevdirmek gerekir.

Ramazanı, onlara İslâm’ın kültürel kodlarını aktarabilmek için bir vesile edinmenin yollarını aramalıyız.

Hz. Muhammed (as), çocukların tertemiz bir yaratılışla dünyaya geldiklerini ifade etmişlerdir.

Tertemiz bir şekilde dünyaya gelen yani fıtrat üzere yaratılan çocukların hareket, tavır ve gidişatlarını şekillendiren anne, baba ve içinde yaşadığı çevre yani bizleriz. Çocuk, başta anne ve babası olmak üzere çevresindeki büyüklerin kendisine aşıladıkları değerleri ve davranış modellerini benimser ve ona göre şekil almaya başlar.

Çocukların, doğuştan getirdikleri temiz fıtratlarını koruyabilecekleri ortamlar içinde yetişmeleri çok önemlidir.

Bizlere büyük görevler düşüyor.

Hz. Peygamber ‘in bize bıraktığı esaslara göre çocuklar, İslam toplumuna emanettir.

“Ağaç yaşken eğilir” atasözünün de işaret ettiği gibi çocuğun İslami kimliği özümsemesinin en elverişli zamanı, çocukluk yaşlarıdır.

İnsanın çocukluk dönemi, hayatının gençlik, olgunluk ve ihtiyarlık gibi diğer dönemlerini de etkilemektedir. Bunun için çocukluk yaşında kazanılan İslami kimlik kolay kolay silinmez.

Çocuklar üzerinde sözlerden çok davranışlar daha etkili oluyor, bu açıdan bakılınca da Ramazan ayı yine bizim için kaçırılmaz bir fırsat.

Ramazanda Müslüman hanelerde önemli bir değişim yaşanır. İftar gelir, sahur gelir. Ramazan öncesi evleri tatlı bir heyecan ve telaş kaplar. Alınmayan müstesna yiyecekler o ayda borç harç alınır. O ayda, yemeklerin, tatlıların sayısı ve çeşidi çoğalır. Bütün bunlar çocuklar için çekici ilgilerdir. Onun bu ilgisini değerlendirerek ona Ramazanı, camii cemaati ve Kur’an’ı sevdirmenin yolları aramalıyız.

Tuttuğu oruç veya kıldığı namazdan dolayı tebrik edilen ve ödüllendirilen çocuk dini sever. Bütün bunlar hafızasına nakşedilir.

Tüm bunlara dikkat edersek eminim ki çocuklara Ramazan ayı şuurunu ve dinimizi daha kolay verebiliriz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR