Ali Kaya

Ali Kaya

Farklı Açıdan Bağımsızlık Referandumu

Farklı Açıdan Bağımsızlık Referandumu

Irak’ın kuzeyindeki IKYB lideri Barzani’nin yapacağım son iş diyerek bölgeyi ateşe atma girişimi olarak görülen bağımsızlık referandumuna bir kaç  gün kala, referandum iptal edilebilir edilmezse savaş çıkabilir gibi tahminler dillendirilerek mevcut gergin olan ortamı daha da gerginleştirmeye çalışıldığını görmekteyiz.

Yazılı ve görsel medyada yapılan yayınlarda neredeyse tüm dünya bu referanduma karşı  ve sadece İsrail destek veriyor gibi bir algı oluşturulmaya başlandı geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın bana bu referandum ne olacak biz savaşa girecek miyiz ? gibi sorularına verdiğim cevabı sizlerle paylaşmak istedim. Buyurun başlayalım :

Önce kuzey Irak nedir, ne  değildir sorusunu soralım. Kuzey Irak ta yaşayan Kürtler, Türkmenler veya Araplar ve bölge de var olan aşiretler veya partiler  tüm bu bölge Türkiye’nin koruması altında yaşayan bir bölgedir. Türkiye bu bölge de yaşayan tüm halklara hoşgörü ile yaklaşan bir politika takip etmiştir.Bu bölgede yaşayan iki büyük parti olan Talabani ve Barzani   vaktiyle birbirlerine savaş ilan ettiklerinde  arasını biz bularak savaşmalarına  engel olduk.

Sıkıştılar pasaport verdik Avrupa veya  Amerika’ya seyahat etmelerini    Ankara üzeri biz sağladık,  Saddam Hüseyin Kuzey Irak’ta  kimyasal silah kullandı sınır kapılarını biz açtık ve ilk yardımı  biz yaptık. En son Bağdat hükümeti ile aralarına husumet girince yine biz merkezi hükümete göz dağı verdik Kuzey ırak petrollerinin satışında aracılık edip daha çok para kazanmalarına vesile olduk. Yani kuzey Irak’ta yaşayan halklarla bu Kürt, Türkmen, Arap, Yezidi veya sunni, şii demeden hepsine kapımızı açtık ve yine olsa yine açarız.

Madalyonun öbür yüzü de farklı değil, Kuzey Irak bölgesinin Türkiye’ye ilhak etmesi  gibi haber ve yorumları  özellikle 2009 yılından sonra sıkça duymaya başladık o yıllarda Mesud  Barzani’nin sağ kolu ve özel kalem müdürü Fuat Hüseyin isimli kişinin beyanatları bu yorumlara sebep olmuştu ve Barzani yönetiminin de Türkiye’ye bakış açıları her zaman olumlu olmuş ve Türkiye’yi güvenecekleri bir liman olarak gördüklerini her zaman beyan etmişlerdir. Son yıllarda Kuzey Irak’ta bulunan askeri üslerimiz sadece Türkmenleri değil Kürt ve Araplarında güvenliğini sağlayan caydırıcı bir güç olarak bölgede faaliyet göstermektedir.

Hatta Peşmergelere ve diğer etnik gruplara   eğit donat kapsamında askeri eğitim  ve silah veren Türkiye olmuştur. Amerika, İngiltere veya Almanya da buna benzer eğitimler verse de Türkiye’nin verdiği destek bölgede  daha önemli görülmektedir.

Şu an bu bölgede oynanan oyunların ne olduğunu anlamak isteyenlere açık çağrımdır.  Görünene değil göremediklerimize kafa yoralım,  bu bölgede bir güç savaşı var ve  Barzani bu mücadele de  sadece figüranlık yapıyor.

Arka perde de neler oluyor dersek işte orasını bilemiyoruz ve bekleyip göreceğiz. Barzani , Türkiye’yi  Amerika’nın koruması olsa dahi düşman olarak karşısına almayı dahi aklından geçiremez, bunu bilen Barzani niye tüm bölge ülkelerini karşısına almaya çalışıyor dersek , referandum söylentileri İspanya’dan bile ses getirmesi oyunun amacına hizmet etmektedir,  göründüğü kadarı ile bağımsızlık referandumuna sadece İsrail destek veriyor, Amerika dahi  destek vermiyor gibi bir algı yönetiliyor.

İşte esas mesele bu birbirinden tutarsız iki uygulama Barzani yönetimindeki Kürdistan,  İsrail’in güvenliği için gerekli ise Amerika buna tam destek verir ama destek vermiyor gözüküyor  ya da medyaya destek yok mesajı veriliyor fakat fiiliyatta destek veriyor  ise ki bence en doğru tahmin bu  yine Amerika hainliğini yapmış oluyor. Zaten ondan da beklenen budur. İsrailin menfaatine olan bir durumu hele hele bölgeyi içinden çıkılmaz bir hale sokabilecek potansiyelde ki  bu durumu  niye desteklemesin ki referandum yapılırsa bölge daha da karışacak yine Müslümanlar birbirleri ile mücadele edecek ve  İsrail ile kimse uğraşmayacak.

 Bu sebeple İsrail referandumu açık açık destekliyor,  İngiltere referanduma neden karşı çıkıyor dediğimiz de işte orada bir  durun demek gerekiyor İngilizlerin uzun yıllara göre yapılan planlarında Barzani yönetiminde bir Kürdistan hayali olmadığı için buna destek vermiyor olabilir veya  Talabani yönetiminde bir Kürdistan hayali olduğu için karşı çıkıyor olabilir, mantıklı bir istek mi  evet mantıklı. Ya da Almanya veya Fransa bu referanduma neden karşı çıkmaktadır ki bu devletler Müslümanların birbirlerini öldürmelerine kahkahalarla sevinen  devletler olduğu için,  o bölgede barış değil savaş hüküm sürsün isteyen devletler, siz yine de bunların söylemlerine aldanmayın.

Bu referandumun yapılması sonucunda  bölgede ortaya çıkabilecek güvenlik sorunları Türkiye’nin Kerkük üzerinde anlaşmalara bağlı olan haklarını gündeme getireceğinden batılı devletler  bu referanduma karşı tavır almış olabilir. Bu referandumu bir de bu açıdan düşünürsek gerçeğe yaklaşabiliriz. Oyun belli  fakat merak ettiğimiz Türkiye’nin hamlesi.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR