Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Karatay Belediyesi Türkiye’ye örnek olmalı

Karatay Belediyesi Türkiye’ye örnek olmalı

Son dönemde herkes uçan ev kiralarından şikâyetçi. Vicdansız ev sahipleri meydanı boş bulunca kafalarına göre fiyat belirlemeye başladılar. Üniversiteler kapalıyken evlerimiz boş kaldı diye ağlayanlar şimdi boş kalan bir buçuk yılın acısını çıkarmaya çalışıyor(!) Artan nüfusa göre ev üretimi planlanmadığı için bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ev sahibi olmak özellikle de helalinden, orta kesim için bile artık hayal. Bu yüzden Karatay Belediyesi’nin öncülüğünde yapılan kooperatiflerin ülke geneline örnek teşkil edip bir hükümet projesi olarak ele alınmasının vakti geldi.

Salgınla birlikte ev fiyatları neredeyse iki katı arttı. Haliyle kiralarda uçtu. Ev fiyatlarının artmasında hükümetin iyi niyetinin suistimal edilmesi etkili oldu. İnşaat sektörünü canlandırmak, biriken konut stokunu eritmek amaçlı geçen yıl konut kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte fiyatlar uçtu. İşin ilginç yanı oranlar yükselmesine rağmen uçan fiyatlar aynı seviyede kaldı. Şimdi inşaatçılar ve emlakçılar yeni bir indirim daha bekliyorlarmış. Bir yandan ev yok diyorlar diğer yandan krediler düşsün. Adamlar haklı yeni ev olamayabilir ama eskileri, inşaatı devam edenleri pekâlâ satabilirler. 250-300 bin liralık evler bir yılda 500 bin seviyesine geldi. Şimdi böyle bir indirim yapılırsa 750 bin olur. Olmalı da inşaatçılar, emlakçılar taş mı yesin?

Ülkemizdeki ev sıkıntısının çözümü yine devletten geçiyor. TOKİ her yıl binlerce konut yapıyor ama yetmez. Kapasitesini artırıp daha fazlasını yapmalı ki aç gözlülere meydan kalmasın. Bir de orta kesime yönelik üretim şart. Faiz haram olduğu için konut kredisi kullanmayan, yaptığı birikimle ev sahibi olmaya çalışan kesim her zaman mağdur oluyor. Yıllarca birikim yapsa da uçan ev fiyatlarına yetişilemiyor. Bu noktada kooperatifler devreye girmeli. Lakin devlet güvencesinde olmalı. Kusura bakmasınlar elbette istisnalar var ama Konya ve ülkemiz genelinde müteahhitlere eski güven kalmadı. Kooperatif eliyle dolandırılan insanlar, yarım kalan projeler, müşterilerini bankaların kucağına atıp yurt dışına kaçan müteahhit haberleri artık sıradanlaştı.

Karatay Belediyesi Hasan Kılca’nın başkan olmasıyla birlikte, bir dönem durma noktasına gelen kooperatiflere yenilerini eklemeye başladı. Akıncı Park’ın üzerinden altı ay geçmeden Aksa Park hamlesi geldi. Bu yeni proje ile 312 daire yapılacakmış. Aksa Park Karatay Belediyesi’nin 42. Toplu konut projesi olmasıyla da ayrıca dikkat çekiyor. Darısı diğer belediyelerimizin başına. Ülkemiz genelinde ev sorununun çözümü özellikle de orta kesim için bu tarz projelerin artmasıyla gerçekleşir.

Karatay Belediyemiz örnek olmalı, diğerleri de bu yükü omuzlamalı. Bazı şeyler hiç de o kadar zor değil. Sadece Konya’yı ele alırsak Karatay Belediyesi’nin yaptığının benzerini Selçuklu ve Meram’da yapsa hatta büyükşehir belediyesi de ayrı projeye imza atsa bir anda binden fazla konut yapılmış olur. Talepte oldukça fazla. Kooperatifteki hisse sayısının 10 katından fazla bir talep oluyor. Başvuru şartına başvuranın kendisinin veya eşinin ev sahibi olmaması şartı eklenirse gerçek ihtiyaç sahiplerinin ev sahibi olma olasılığı daha da artar. Çünkü uyanık emlakçılarımız belediye kooperatiflerinden bile nasıl nemalanabiliriz diye düşünüyor?

Karatay Belediyesi’nin kooperatif modelinin ülke geneline yayılmasıyla bir anda sadece belediyeler eliyle ortalama yüz bin konutluk bir proje geliştirilebilir. Ülke genelinde yüz bin sayısı fena değil. Bu sayede en az 400 bin kişinin feraha ermesi sağlanabilir. Belediyelerin uygun fiyata daha kaliteli projeler geliştirdiğini gören müteahhitler de kendilerine çekidüzen verir. İnanın zor değil. Önce Konya’daki diğer belediyeler Karatay’ın açtığı yolda ilerlesin, milletvekillerimiz bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanı hemşerimiz Murat Kurum’a sunsun eminim bir karşılık bulacaktır.

İstenirse bazı şeylere çözüm bulmak çok kolay olur. Karatay Belediyesi bu noktada olumlu bir örnek. İşin içine bakanlık girip daha koordineli projeler yapılsa hem insanlar faizsiz, helalinden ev sahibi olur hem de kentsel dönüşüm gerçekleşir. Karatay Belediyesin bu azminin tüm Türkiye’ye örnek olmasını isteriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR