Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

İmamoğlu başkan Fenerbahçe şampiyon

İmamoğlu başkan Fenerbahçe şampiyon

Geçtiğimiz hafta Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta yaşanılan olaylara zerre şaşırmadık. Herkesin beklediği olaylar göz göre göre geldi. Açıkçası olayların bir numaralı sorumlusu Trabzon emniyeti, dolaylı yoldan İçişleri Bakanlığı’dır. Bilerek veya bilmeyerek yerel seçim öncesi bir kaos çıkmasına neden oldular. Aziz Yıldırım’ın başkanlığı bırakmasının ardından asimile olan Fenerbahçe taraftarı sayesinde bu kaostan kazançlı çıkacak olan ise muhalefet cephesi yani Ekrem İmamoğlu olacaktır.

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasındaki maçlar hep olaylı geçmiştir. Lakin son yıllarda işler taraftar tepkisinden provokasyona doğru evirildi. Geçtiğimiz yıllar da Fenerbahçe’nin otobüsü kurşunlanmıştı. Olay tam anlamıyla çözülmedi, birkaç piyonun üzerine yıkılarak üstü kapatıldı. Bu maçta yaşanılanlar da sahaya giren birkaç taraftarın üzerine yıkılarak kapatılmak isteniyor. İllâki bir sonraki sefer taraftarın, futbolcunun canına kastetmesi bekleniyor. Yerel seçim öncesi ne şiş yansın ne kebap soruşturmasının kaosu artırmaktan başka bir şeye faydası olmaz. Kazanan da muhalefet olur.

Birileri göz yummazsa şu zaman da başkasının kartıyla stada girmek, içeriye meşale sokmak imkânsızdır. Göz yumanlarla ilgili her hangi bir gözaltını geçtim ifade bile alındığını duymadık. Stat güvenlik şefi, güvenlik görevlileri, görevli polisler, onların başındaki komiser, emniyet müdür yardımcısı vb. hepsi bellidir. Bunlardan hesap sorulmadığı sürece bu kaos devam eder. Yargı devreye girmeli, hükümet sorumlulardan bir an önce hesap sormalı.

Siyasette Karadeniz ağırlığı bir gerçek. AK Parti hükümetlerinde her dönem Karadenizli bakanlar ön plâna çıkmıştır. Muhalefet cephesinde ise İmamoğlu, Karadeniz lobisinin sayesinde belediye başkanı seçilmişti. Böyle giderse bu seçimi de kazanır. Maçta yaşanılanlar onlarca miting gücündeydi. Ben açıkçası Fenerbahçelilere üzülüyorum. Büyük çoğunluğu içine düştüğü durumun farkında değil. FETÖ’nün yıllarca uğraşıp başaramadığı şey Ali Koç’un başkan seçilmesi ile gerçekleşti. Fenerbahçe cumhuriyeti bitti, taraftar refleksini kaybetti. Açık söyleyeyim eğer 2019 yerel seçimi öncesinde Aziz Yıldırım Fenerbahçe başkanı olsaydı Ekrem İmamoğlu bırakın büyükşehir belediye başkanı seçilmeyi aday bile gösterilemezdi. Çünkü Aziz Yıldırım açıklamalarıyla ortalığı yangın yerine çevirir, gerekirse taraftarı sokağa dökerdi.

Ekrem İmamoğlu, bilindiği gibi Trabzonspor’un eski yöneticisi. Zamanında FETÖ’nün TV kanallarına çıkıp 3 Temmuz kumpasıyla alâkalı yorum yapmışlığı var. Böyle bir isim Fenerbahçe stadında maç izledi, lehine slogan atıldı. Aziz Yıldırım döneminde olsa stadın önünden geçemezdi. Fenerbahçe taraftarı muhalefetle birlikte nasıl dizayn edilip sindirildiğini oturup düşünsün. Galatasaray ile rekabet adı altında birbirlerini yerken arkalarından çevrilen işlerin farkına varsınlar. Fenerbahçe taraftarı düz mantıkla İmamoğlu’na karşılık Murat Kurum’u desteklesin demiyorum. Titreyip kendisine gelsin diyorum. Nasıl bir oyunun içine düştükleri ortada.

Seçime bu kadar kısa zaman kalmasına rağmen yönetimi geçtim taraftarlar bile İmamoğlu aleyhine yorum yapamıyor. Kendilerine saygı duymayan bir ismi tekrar başkan yapmaya çalışıyorlar. Bu ayıp onlara yeter. Aziz Yıldırım başkan olsa taraftarın refleksi bambaşka olurdu. Fenerbahçe taraftarı gücünü göstermek için şöyle bir adım atabilir; kendilerine yakın hissettikleri üçüncü bir partinin adayına oy verebilirler ya da büyükşehir belediye başkanı aday pusulasını boş oy olarak kullanabilirler. Seçime bu kadar kısa zaman kala taraftarın ruh hâline bakılırsa çok zor görünüyor. O zaman kaderlerine razı olup şikâyet etmeyecekler. 3 Temmuz sonrasındaki birlikteliğini kaybeden taraftarın kulübün geleceğine bir faydası olmaz. Onlar günübirlik Galatasaray rekabet havucu ile oyalanırken oyunu kuranlar kazanmaya devam ederler.

Bir şeylerin adını doğru koymak lazım. Birilerine şirin görünmek için eğip büktüğünüz sürece işin suyu çıkıyor. Futbolun insanlar gözündeki değeri belli. FETÖ’de şike kumpasıyla ilk adımı atmıştı. O gün bugündür hükümet ile Fenerbahçe taraftarı arası düzelmedi. Fenerbahçeli taraftarın gözünde Trabzonspor eski yöneticisi Ekrem İmamoğlu’nun, Fenerbahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha değerli hâle gelmesi işte bu işin sonucunda oldu. İstanbul’da şike iddiaları bir kumpastır deyip, Trabzon’da Fenerbahçe o zaman şike ile şampiyon oldu demek iki yüzlülüktür. FETÖ ile mücadele tam saha olmalı. Çıkara göre FETÖ’nün oyunlarına farklı anlamlar yüklemek 15 Temmuz’da şehit olanlara hakarettir, günü gelince hesabını verirler.

Günün sonunda FETÖ’nün 13 yıl önce kurduğu tezgâh hâlâ işliyor. Hükümet cephesi bu konuda nedense net adımlar atamıyor. Kaybeden de kendisi oluyor. Fenerbahçe taraftarı da içine düştüğü kumpasın farkına varamıyor. Çünkü Aziz Yıldırım sonrasında taraftarlık refleksini kaybettiler. Hükümeti desteklesinler demiyoruz ama eski Fenerbahçe taraftarı olsa muhalefeti kendi istediği noktaya çekerdi. FETÖ ağzıyla konuşan İmamoğlu’na oy vermeyi muhaliflik sanmazdı. Bu kadar çelişkinin olduğu yere İmamoğlu başkan, Fenerbahçe şampiyon sloganı yakışır(!)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR