Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

MERHAMETİN KADAR İNSANSIN

MERHAMETİN KADAR İNSANSIN

Merhamet  İnsanın en temel özelliklerinden biridir. Yüreğinde merhamet duygusu olan insan;  Sevgi, saygı, şefkat ve hoşgörü gibi güzel davranışlarla bezenir, donanır ve tekamül eder.

                Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim de; sık sık af ve merhamete dair sıfatlarını bildirmiş; “Merhamet edenlerin en merhametlisi” (el-A’raf, 151) olduğunu ve merhametinin her şeyi ihata ettiğini (el-A’raf,156) haber vermiştir.Mahlukattaki bütün merhamet tezahürleri de esasen, Cenab-ı Hakk’ın bu nihayetsiz rahmetinin bir tecellisidir.  Peygamber Efendimiz; “Nefsim kudret elinde bulunan Allah’a yemin ederim ki, bir birinize merhamet etmediğiniz müddetçe, cennete giremezsiniz.” Buyurmuştur. Yine Allah Rasulü; “Cenab-ı Hak rahmetini yüz parçaya ayırdı, bunun doksandokuz’unu kendi katında tuttu, bir cüz’ünü de yeryüzüne indirdi. İşte bu bir cüz rahmet sebebiyle bütün yaratılmışlar, bir birlerine rahmet ederler. Hatta ana atın, süt emzirirken yavrusuna zarar vermemek için ayağını yukarı kaldırması  bile, bu yüzde birlik rahmetin eseridir. (Buhari, Edeb,19,Müslim,tevbe,17) diye buyurmuştur.

                Sonsuz merhamet sahibi olan Yüce Rabbimiz; Kullarının da bir birlerine karşı şefkat, merhamet ve hoşgörü hisleriyle davranmasını istemektedir. Bu nedenle Peygamber Efendimizin en önemli özelliklerinden biri de, engin merhametidir.

                Büyüklere saygı duymak, küçüklere ise sevgi ve merhamet göstermek geleneksel yapımızda var olan hasletimizdir. Yaşlanan anne ve babalarını bağrına basan evlatlar; Dinimizin icabını yerine getirmekle birlikte, evlatlık görevlerini ifa ederek  yuvalarında huzurlu bir yaşantıyı tesis edeceklerdir. Diğer taraftan; Aynı çatı altında çocukların  büyük anne ve büyük babalarıyla birlikte yaşaması,hem onların yetişmelerini olumlu olarak etkileyecek , hem de  onlarda sevgi ve şefkat duygusunun gelişmesine yardımcı olacaktır. Büyükleri ziyare etmek, düşkün ve yardıma muhtaç kimselere merhamet beslemek, onlara yardım elini uzatarak yalnız olmadıklarını hissettirmek, İnsani ve vicdani sorumluluğumuz olsa gerek.

                Merhametle ilgili güzel sözlerden bazıları şöyledir:

                İnsanın merhameti, yumuşaklığı ve cömertliği, kendisini düşmanına bile sevdirir. (Sadi Şirazi)

              Halk nazarında muteber kimse merhametli olan kimsedir. (Yusuf Has Hacib)

                Yerdekilere acırsanız göktekiler de size acır. (Tirmizi)

                Muhabbet ve merhamet insanlığın, hiddet ve şehvet de hayvanların sıfatıdır. (Hz.Mevlana)

                Yaşadığımız tüm alanlarda (avm,çarşı,pazar,cadde,sokak,trafik’te v.s. ) muhatap olduğumuz tanıdığımız ya da tanımadığımız  insanlara, göstereceğimiz hoşgörü  misliyle bize geri dönecektir.Eş ve çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza, iş arkadaşlarımıza, merhamet ve şefkatle davranmak, bizlere toplumsal huzur ve kardeşlik iklimini yaşatacaktır. Bu tür davranışları sergilemek çok zor olmasa gerek. Geliniz merhameti, sevgiyi, hoşgörü ve samimiyeti örselemeyelim. Hiç bir şey yapamıyorsak, bari bir tebessümü çok görmeyelim birbirimize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR