Erol Çimen

Erol Çimen

Taziye

Taziye

      Taziye baş sağlığı demektir. Taziye ölünün yakınlarına mümkün olduğunca teselli edici, rahatlatıcı sözler söylemek ve üzüntüsünün paylaşıldığını göstermekten ibarettir. Taziye için çoğunlukla “ Allah size güzel sabırlar ihsan etsin ve mükafatını da versin”. “Başınız sağ olsun”.” Allah geride kalanlara uzun ömürler versin” gibi sözler söylenir.

       Taziye süresi aynı yerde yaşayanlar için üç gündür. Taziyenin üç gün içinde yapılması müstehaptır. Ölü sahipleri normal hayata daha çabuk dönebilsinler diye, üç günden sonra taziye yapmak mekruh kabul edilmiştir. Ölü sahipleri yapılacak taziyeleri kabul için üç gün süreyle evlerinde oturabilirler. Başka yerler de oturanlar veya aynı yerde olduğu halde haberi olmayanların üç günden sonra taziye yapmaları mümkün görülmüş ise de, asıl olan taziye işinin üç gün içinde bitirilmesidir.

       Resulullahın taziyesi:Resulullah Efendimizin taziye mektubu şöyledir:

       Allahü Teala sana selamet versin! Ona hamd ederim. Herkese iyilik ve zarar, yalnız Ondan gelir. Allahü Teala, sana çok sevap versin. Sabretmeni nasip etsin. Onun nimetlerine şükretmenizi ihsan eylesin!  İyi bilmeliyiz k kendi varlığımız, mal, servet, kadın ve çocuklarımız, Allahü Tealanın, sayısız nimetlerinden tatlı ve faydalı ihsanlarındandır.

      Bu nimetleri, bizde sonsuz kalmak için değil, emanet olarak kullanmak sonra geri almak için vermiştir. Bunlardan, belli bir zamanda faydalanırız. Vakti gelince hepsini geri alacaktır.

      Allahü Teala, nimetlerini bize vererek sevindirdiği zaman, şükretmemizi, vakti gelince de geri alınca da sabretmemizi emreyledi.

        Senin bu oğlun, Allahü Tealanın tatlı ve faydalı nimetlerinden idi. Geri almak için sana emanet bırakmış idi. Şimdi geri alırken de sana çok sevap, iyilik verecek, acıyarak doğru yolda ilerlemeni yükselmeni ihsan edecektir.

         Bu ihsana kavuşabilmek için sabretmeli, Onun yaptığını hoş görmelisin! Kızar, bağırır, çağırırsan, sevaba kavuşamazsın ve sonunda pişman olursun.

         İyi bil ki ağlamak, sızlamak belayı geri çevirmez, üzünüyü dağıtmaz. Kaderde olan başa gelecektir. Sabretmek, olmuş bitmiş şeye kızmamak gerekir. Allahu Teala hepinize selamet versin.

          ALLAH hepimizi sabredenlerden eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR