Erol Çimen

Erol Çimen

Yazıklar Olsun

Yazıklar Olsun

Nafaka; insanın yaşayabilmesi için gerekli şey demektir. Buda yiyecek, giyecek ve evdir. Yani mutfak masrafı, ev kirası, giyim ve evin masrafıdır. Nafaka nikahtan hemen sonra farz olur. Örf ve adede göre kadına gereken gıda , elbise ve ev eşyasının hepsi nafakaya dahil olur. Erkek bunları getirir. Kadın kendi malını kullanmaya zorlanamaz. Kullanırsa, erkek bunların parasını hanımına öder. Her şeyi erkeğin getirmesi gerekir. Kadını çalışıp kazanmaya zorlamak haramdır(Bahr-ür-raik)
 
Bir kadın evlenip kocasının evine yerleştikten sonra bütün yiyecek, giyecek ve mesken masrafları kocaya aittir. Bunlar israfa kaçmadan ve cimrilik etmeden eşlerin sosyal seviyelerine göre sağlanır.. Eşlerin her ikisi de zengin ise buna uygun harcama yapılır. Her ikisi de fakir ise kadın kocasından zenginler seviyesinde bir harcama isteyemez. Birisi zengin diğeri fakir ise orta bir yol izlenir. Ancak bazı alimler nafakanın miktarı konusunda yalnız kocanın durumunun dikkate alınacağını söylerler. Allah Ayeti Kerime de şöyle buyuruyor:” Annelerin yiyecek ve giyeceği gücünün yettiği ölçüde çocuğun babasına aittir.”(El Bakara 2/233)
 
Koca hanımın giyim masraflarını da karşılamak zorundadır. Burada da sosyal seviye ve İslam’a uygun olan örf ve adetler ölçü alınır. Giyim masrafına yorgan, döşek, çarşaf ve yastık gibi evin normal ihtiyaçları da girer. Koca hanımına müstakil ve içinde sosyal durumuna uygun mefruşatı bulunduran, kötü komşusu olmayan bir mesken sağlamak zorundadır. Bu yer kadının malı, canı, ırzı hakkında güvenli olmalı ve karıkoca hayatı yaşamaya elverişli olmalıdır.
 
Çocukların geçim masrafları kız ve erkek nafakaları babalarına aittir. Nafakanın kapsamına bu çocukların yiyecek, giyecek ve mesken ihtiyaçları girer. Kızda bulüğ çağı aranmaz. Evleninceye kadar kız çocuklarının geçimi babaya aittir. Evlendikten sonra bu yükümlülük kocaya geçer. Kocası ölür veya boşanırsa kadın yine babasının evine döner. Kadın çalışıp kazanmaya zorlanamaz.
 
Bu kadar İslami Hükümler açık iken günümüzdeki uygulamalar nasıl oluyor? Sanki kadının nafaka sorumluluğu varmış gibi onun getireceği paranın üzerine hesap yapılıyor. Hanım çalışmaz ise geçinemeyiz deniyor. Evlenecek gençler ,delikanlılar kadrolu işte çalışan kızlar aramaya başladı.Kız babaları kız çocuklarına gelin olmadan neler aldırabiliriz, parasını ne kadar fazla yiyebiliriz hesabını yapıyor.Bizim kız gelin olmadan annesine bir ev alsın, babasına da bir araba alsın deniyor.Evlenecek gençler maaşı yüksek ve daimi işi olan kızlar arıyor.Gençler evlenmek için ve evi geçindirmek için kendilerine güvenemez oldular.Gençler bu evin nafakası bana aittir diyemiyorlar.Çalışan hanımla evleniyorlar.Çocuklar arada perişan oluyorlar.Çalışan hanımın harcaması da çok yüksek oluyor.Bu sefer yine geçinemiyorlar.Başlıyor aile geçimsizliği.Yuvalar yıkılıyor,çocuklar ortada kalıyor.Evlenme oranları düşüyor, boşanma oranları artıyor.Bende son kelam olarak diyorum ki karısının üzerine hesap kocaya ve kızının üzerine hesap yapan babaya YAZIKLAR OLSUN.
 
ALLAH hepimize baba gibi babalık yapmayı nasip etsin Amin Selam Ve Dua İle ...                                                                     

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR