Erol Çimen

Erol Çimen

Zekat

Zekat

İslam dini toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem vermiş bunu gerçekleştirmek için bir takım esaslar koymuştur. Bunlardan biride zekattır. Zekat dini ölçülere göre zengin olan Müslümanların yılda bir defa malının ve parasının kırkta birini fakir olan Müslümanlara vermesidir.

Zekatın sözlük anlamlarından biriside temizlenmektir. Zira zekat ile zenginin malından fakirin hakkı alınarak temizlendiği gibi, kalbini de cimrilikten ve hasetten temizler.

Zekatın bir başka anlamı da berekettir. Zira zekat ile mal azalmaz bilakis bereketlenir ve artar.

Zekatın bir diğer anlamı da sadakadır. Sadaka sadık olma manasını ifade eder. Zira bu ibadetle Allah’a olan sadakat ve bağlılığımızı malımızı vermek suretiyle de ispatlamış oluruz.

İslam’ın toplumun sıkıntı ve dertlerini tedavi etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere getirdiği ibadetlerden biri olan zekat toplumu birbirine bağlayan, bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma sistemidir.

Zekat kalbi cimrilik hastalığından, malı fakirin hakkından temizleyen, zenginlerde şefkat ve merhamet duygularını geliştiren bir ibadettir. Zekat sayesinde fakirlerin kalbindeki haset ve kıskançlık ortadan kalkar. Kendilerine yardım eden zenginlere karşı sevgi ve saygı meydana gelerek toplumda birlik ve kardeşlik kuvvetlenmiş olur.

Zekat bir köprüdür. Peygamber Efendimiz (s.a.v)”Zekat, İslam’ın köprüsüdür” buyurmuştur. Sosyal hayattaki tabii farklılaşmanın, zekat gibi bir köprüyle tabii bir çizgide birleşeceğine işaret etmiştir. Zira zekat zengini fakirin yanına yaklaştıran önemli bir ibadettir. Çünkü İslam “Sen çalış ben yiyeyim” veya “Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölse de bana ne” gibi bencil anlayışları temelinden reddeder.  Toplumun alt ve üst tabakaları arasında doğabilecek olumsuzlukların önünü daha işin başındayken almakta ve üst tabakanın şefkatli tavırlarına alt tabakadan saygı ve muhabbetle mukabelenin doğabileceği zeminini göstermektedir.

Zenginlik insanlara Allah’ın bir lütfudur. Zenginligin  şükrü de malın zekatı verilerek yapılır. Zekatı verilen mal sahibi için dünya ve ahiret mutluluğunu temin eder. Zekatını veren malının telef olmaktan korur, dünya ve ahiret mutluluğu bulur. Zekatını veren kişi Allah’ın yardımıyla dünyada da ahirette de bunalmaz ve darda kalmaz.

ALLAH hepimizi zekatlarını veren kullarından eylesin.Amin.Selam ve dua İle.

                   

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR