Erol Çimen

Erol Çimen

30 Ağustos

30 Ağustos

     30 Ağustos;30 Ağustos 1922 de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Paşa başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde her yıl kutlanan ulusal zafer bayramının adıdır.

     Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu dan  atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekat idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922 deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustosun 26 sını 27 sine bağlayan gece Afyon’da başlamış Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muhaberesin de imha edilmesi ile Türk Ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

      Başkomutan Zaferi 1926 yılından  itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan 1926 yılında kabul edilen Zafer Bayramı kanununda 30 Ağustos Başkumandan Muhaberesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu , her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir. Zafer Bayramı için özellikle 1960 yılından itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır 30 Ağustos Türkiye’de askeri okulların mezuniyet törenleri yaptıkları gün olmuştur. Ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay Başkanı’nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkomutan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişmiştir.

       Atatürk’ün sözleriyle 30 Ağustos Zafer Bayramı:

“Zafer;” Zafer benimdir” diyebilenlerindir. Başarı ise “Başaracağım” diye başlayarak sonunda “Başardım” diyebilenindir.”

“Memleketimizi esir etmek isteyen düşmanları behemal mağlup edeceğimize dair olan emniyet ve itimadım bir dakika olsun sarsılmamiştır.”

“Harp zaruri ve hayati olmalıdır.”

“Türk Neferi kaçmaz, kaçmak nedir bilmez. Eğer Türk Neferinin kaçtığını görmüşseniz, derhal kabul etmelidir ki onun başında bulunan en büyük kumandan kaçmıştır.”

      ALLAH bu vatan için canını veren tüm şehitlerin mekanlarını Cennet etsin. Amin. Selam ve Dua İle                                              

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR