Hatice Dursun

Hatice Dursun

Bir Hıdırellez’e daha kavuştuk

Bir Hıdırellez’e daha kavuştuk

Bugün 6 Mayıs ve Baharın gelişini simgeleyen Hıdırellez, Türk geleneklerine göre her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Hıdırellez günü, Miladi takvime göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvime göre 23 Nisan günü oluyor.

Baharın gelişini simgeleyen, inanışa göre zorluklarda yardımcı olan Hızır aleyhisselamın İlyas Peygamber ile buluştuğu gün olan Hıdırellez her sene çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellez de her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor.

Türk-İslam geleneklerine göre kutlanan Hıdırellez’de gelenekler yörelere göre farklılık gösteriyor.

Hıdırellez dileği de geleneklere göre her yıl baharın gelişinin kutlandığı günde, uygun usullere göre gerçekleştiriliyor.

Hıdırellez Bayramı ve Hızır inanışı tek bir kültüre bağlanmıyor.

Hızır ve Hıdırellezin inancının kaynağı kimilerine göre bu inancı Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine aittir. Kimilerine göre de İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültürü ile ilintili olduğu söylenmektedir.

İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Osmanlı itibariyle Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı sevinç kutlamaları yapıldığı görülüyor.

Hıdırellez geleneği biraz şekil değiştirmiş olsa da günümüzde aynı şekilde devam ediyor. Büyüklerimiz bugünün önemini, içeriğini, nelerin anlatıldığını yeni nesle aktarıyor. Yeni nesilde bunu idrak ederek o da kendisinden sonraki nesle aktarmak için öğrenmiş oluyor. Bu durum da kültürün korunması bakımından önem teşkil ediyor. Bir nebze insanlar hem eğleniyor hem de Hıdırellez kültürünü nesilden nesile aktarmış oluyorlar.

2016 yılından yaşanılan 15 Temmuz darbe girişimi ve ülkemizde oynanan oyunlara rağmen ülke olarak birlik ve beraberlik içesinde kutlayalım.

Allah birlik ve beraberliğimizi korusun. Bozmak isteyen düşmanlarımıza da fırsat vermesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR