Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Ceza infaz yasaları düzenlenmeli

Ceza infaz yasaları düzenlenmeli

Ceza yasalarıyla ilgili çok önemli düzenlemeler yapılması gerektiğini her zaman dile getiriyorum. Günümüzde maalesef suç işlemeyi meslek haline getirmiş olan büyük bir kitle var. Yaralama, cinayet, tecavüz, taciz, madde kullanımı, madde satıcılığı, hırsızlık, dolandırıcılık ve benzeri konularda bir yakalama ya da aranma olduğunda sizlerde haberlerde şahit oluyorsunuz aranan şahsın onlarca dosyası olduğu gerçeğine. Benzer suçlardan sürekli kısa süreli tutuklamalarla salıverilen ve ülkemizdeki adalet sisteminin uzun süren yargılamalarında tozlanıp giden dosyalarıyla yeni suçlar işlemeye devam eden büyük bir birinden bağımsız bir suç şebekesi geziyor sokaklarda. Sosyal medya platformlarında kendilerine uzatılan mikrofona gayet rahat şekilde işledikleri suçları mesleklerini anlatır gibi anlatabilen tuhaf insanlar türedi. Caydırıcılığı olmayan ceza yasalarımızın biran önce gözden geçirilerek suç işleyecek kişinin daha suçu işlenmeden başına gelecekleri düşünerek suç işlemekten vaz geçeceği hale getirilmesi şart.

Hepimiz günlerdir İstanbul’da gerçekleşen işyeri baskınını ve işlenen cinayetleri dizi izler gibi izledik. Tabi bu yaşanan olay ilk değil. Sadece bu sefer sosyal medyada dolaşıma hızlı girdi. Ülkemizde bu tarz olaylar maalesef yaşanmakta. Ve bu olayların tarafları ise yukarda bahsettiğim gibi onlarca dosyası olan hala ellerini kollarını sallayarak ve bellerinde de silahlarla gezen insanlar. Gayrimeşru yaşantılarıyla adeta şov yapan silahlarla, lüks araçlarla pozlar veren sosyal medyadan fütursuzca tehditler savurabilen ve bir çok suçtan yargılanmaları devam eden insanlar…

Cinayet işledikten sonra bile çokta uzun sayılmayacak bir zaman diliminde özgürlüklerine kavuşacaklarını bilen suç makineleri yaralamaktan, gasptan, tehditten çekinirler mi?

Haberlerde bu olayları görüp Teksas’a döndük demekle ömrümüz geçti…

Operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu satıcılarını örnek olarak alalım. Kaçı ilk kez bu suçu işliyor oluyor? Yakalananların büyük çoğunluğu aynı suçlardan onlarca kez yakalanmış ya tutuksuz yargılanan ya da kısa süreli cezalar alıp dışarı çıkan suç makineleri.

Ceza infaz yasaları caydırıcı hale gelmezse bu işlerinde maalesef sonu gelmez. Polis teşkilatımız bütün birimleriyle sürekli teyakkuzda lakin yakalanan her suçlu kısa sürede aramıza geri dönüyor. Bu işe bir dur denilmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR