Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Dalga mı geçiyorsunuz?

Dalga mı geçiyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zincir marketlere yönelik yaptığı indirim çağrısının ardından Tarım Kredi Kooperatif Marketler de gıdadan temizlik malzemelerine kadar çok sayıda üründe fiyatları düşürme kararı aldığını duyurmuştu.

Açıklamada, “Peynir, pirinç, nohut, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ürünleri ile deterjan, sabun, kâğıt peçete ve kâğıt havlu gibi temizlik ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapılacaktır” bilgisi verilmiş ve “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın zincir marketlere yaptığı enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadeleye destek olma çağrısına karşılık olarak, mevcut indirim kampanyalarımıza ilave olarak 16 Ekim 2023 tarihinde başlayacak yeni kampanyamız kapsamında; süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ürünleri ile deterjan, sabun, kâğıt peçete ve kâğıt havlu gibi temizlik ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapılacaktır. Ayrıca; cumartesi, pazar ve pazartesi günleri, çiftçilerimizden doğrudan tedarik ederek satışını gerçekleştirdiğimiz patates, soğan, elma, portakal, domates ve salatalık gibi meyve/sebze ürünlerinde manavlar da taptaze indirim kampanyamıza da devam etme kararı almış bulunmaktayız” duyurusu yapılmıştı.

Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin geçen seneki indirim kampanyasından sonra açıkçası bu açıklamaya ihtiyatlı yaklaşıyordum.

Düşündüğüm gibi de oldu…

Özellikle temel gıda ürünlerinde gözle görülür bir indirim olduğunu söyleyemem. Bazı ürünlerde 1-2 liralık düşüşler olmuş.

Mesela 1 litre sütte 1 TL düşüş var. 870 gram tam yağlı süzme peynirin fiyatı 79 lira 50 kuruştan 77 TL 50 kuruşa düşmüş. Haklarını yemeyelim salçanın fiyatı 34 lira 25 kuruştan 25 TL'ye düşürülmüş.

Abur cubur fiyatlarında da bir düşüş gözlemleniyor.

Ama temel gıdada öyle bas bas bağırılacak kadar bir indirim ne yazık ki yok.

Geçen seneki indirim kampanyasında da benzer şeyler olmuştu.

Hatta bence daha vahimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kürsüden ‘indirim yapacağız’ duyurusu yaptırıp dişe dokunur bir iş yapılamamıştı.

Yine aynısı oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri geçen seneki gibi bu yıl da açığa düştü.

Bu durum insanların güvenini sarstığı gibi siyasi iradeye de zarar veriyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük özelliklerinden biri olan, ‘Yapamayacağını vaat etmemek, vaat ettiğini en kısa sürede yapmak’ anlayışını da zedeliyor.

Bu şekilde bir indirim kampanyası yapılacağına hiç yapılmaması çok daha iyi…

Sürekli üç harfli üç harfli diye yerden yere vuruyoruz ama benzer ürünlerin BİM’de ve ŞOK Marketler’de daha avantajlı fiyata satıldığını görüyoruz.

İnsanlar da doğal olarak bu marketlerde çektikleri etiket fiyatı fotoğraflarıyla TKK Marketlerinde çektikleri etiket fiyatlarını paylaşarak, ‘Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz?’ diye soruyor.

Vatandaş haklı.

Dişe dokunur indirimler yapılırsa, (daha değinmediğimiz bir diğer konu olan) bahse konu ürünler herkese yetecek kadar satışa sunulursa, vatandaş uzun saatler kuyrukta bekletilmezse, ürün satışı yaparken şartlı indirim sunulmazsa (bu üründen 4 tane alırsan şu kadar indirimli gibi), o zaman gerçekten piyasa regüle edilir.

Memur zihniyetiyle bunu yapmak tabi ki imkansızdır.

Ha bu arada fiyatlar niye bu kadar yüksek diye kızmıyorum, çünkü bu piyasada bu enflasyonda çok fazla bir şey beklememek lazım.

İnsanların kızdığı konu yukarıda da bahsettiğim gibi, beklenti oluşturup hayal kırıklığına uğratmak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yaptırıp onu açığa düşürmek.

Bilmem anlatabildi mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR