Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Tiyatro oyunu mu desem Acem Oyunu mu?

Tiyatro oyunu mu desem Acem Oyunu mu?

Bayram dönüşü ilk yazımı yerel gündemle ilgili yazmak istiyordum ama İran-İsrail ve ABD üçgenindeki orta oyunu kamuoyunu öylesine meşgul ediyor ki, bu konuda bir şeyler söylemem gerektiğini düşündüm.

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

Herkesin beklediği bu misilleme geçtiğimiz gece gerçekleşti.

İran geçtiğimiz gün İsrail'e kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlattı. İran bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıkladı.

Dünya tarihinin en komik ve anlamsız bu girişimi küresel medyada ses getirdi elbette. Hatta öyle bir ses getirdi ki 7 Ekim 2023’ten bu yana dünyanın gözü önünde Gazze’de yapılan soykırımın hiç ses getirmediği kadar…

Bugün manşetimizde de bu konuya değindik.

Adeta bir tiyatro oyunu sergilediler, hatta atalarımızın da daha önce uyardığı “Acem Oyunu” vakasını bire bir yaşadık.

Üstüne bir de aklımızla dalga geçer gibi açıklama yaptılar.

İranlı Tümgeneral Bagheri: “Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok” diyerek aklımızla alay etti.

İsrail bugüne kadar İran’ın 30 Generalini öldürdü. Ama buna karşılık İran’ın İsrail’e yönelik gerçek bir cevap verdiğini hiçbir zaman göremedik. İran’ın geçtiğimiz gece başlattığı kağıttan saldırı neticesinde İsrail askerinin birinin bile burnu kanamadı!

Fakat olan yine Müslümanlara oldu!

İsrail, Lübnan’a çok yoğun saldırılar yaptı, birçok kritik askeri hedefi imha etti. Anlaşılan o ki sırada Lübnan var. Filistin zaten haritadan silindi. İsrail ve ABD ikilisi İran’ın bu sözde düşmanlığını kullanarak Arz-ı Mev'ûd hedefine hızla ilerliyor.

ABD’nin daha önce Suriye, Irak ve Afganistan’ı işgal etme bahanesi de İran’dı. Yine benzer tiyatro oyunlarıyla Ortadoğu’nun dizaynı adım adım ilerliyor.

PEKİ BU TİYATRO OYUNUNDAN KİM, NE KAZANDI?

Kamikaze İHA’ların kullanıldığı saldırılarda İsrail hasar almazken dünya kamuoyu bölgeye kilitlendi. Katil İsrail’in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 729'a yükseldiği Gazze gündemi bu tiyatro oyunuyla unutturuldu. İran’ın sözde saldırıları iç politikada desteği kaybeden Netanyahu ile savaş kabinesinin ve ABD Başkanı Biden’ın imdadına yetişti. Ayrıca İran rejimi kendi halkının gazını da almış oldu.

Tiyatro oyunu Neytanyahu’ya yaradı!

İsrail kamuoyunda desteği tamamen tükenen ve yeniden seçilmesi imkansız olarak görülen Netanyahu ve savaş kabinesi, İran tarafından başlatılan sözde saldırıların ardından yeniden halk desteğini kazandı.

İran rejimi halkın gazını aldı!

İsrail gündemi nedeniyle iç kamuoyunda eleştirilerin odağı haline gelen İran rejimi, gece gerçekleşen bu operasyonun ardından halkın gazını aldı. Ortadoğu’nun şekillenmesinde üzerine düşen görevi yine fazlasıyla yaptı!

Saldırılar Biden yönetiminin de elini güçlendirdi!

İran’ın sözde saldırıları sonrası ABD’nin İsrail’e olan desteğinin artarak devam edeceğini bilmeyen yoktur herhalde. Biden yönetimi, İran tehdidini kullanarak iç politikada avantaj elde edecek. İran şeytanlaştırılarak siyasi sonuç elde edilecek. İran’ın başlattığı operasyonlar sonrası ABD Kongresi’nin İsrail’e silah desteğinin de artarak devam edeceği kesin.

Batı ülkeleri ve dünya kamuoyu susturuldu!

Katil İsrail’in Gazze’deki katliamlarına yönelik batının, vicdanlı insanların ve medyanın direnişi, İran’ın bu sözde saldırıları kullanılarak kırılacak. İsrail’i eleştirmek İran’ın yanında saf tutmak gibi gösterilecek…

Gazze’deki katliam unutuldu!

İran-İsrail ve ABD üçgeninde oynanan bu orta oyununun asıl en önemli sonucu ise Gazze gündeminin unutturulması oldu. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bin 729'a yükseldi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 43 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 62 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Tüm dünyanın gözü önünde büyük bir soykırımın yaşandığı Gazze hakkında uluslararası kamuoyunda tek kelime dahi konuşulmazken, İran-İsrail ve ABD üçgenindeki orta oyunu kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor.

İran, İsrail, ABD arasında kurgulanan tiyatro oyunu bize bir şeyi daha gösterdi ki; Siyonist katil İsrail’e karşı gerek açıktan gerek perde arkasında gerçekten mücadele eden, geri adım atmayan tek ülke Türkiye!

Türkiye oynanan bu oyunun da farkında.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR